Φαίνεται πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την αμοιβαία υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από Ελλάδα και Σκόπια, σχετικά με τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας.
Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις του Ελληνικού Λαού, εδώ στην Ελλάδα, και στα Σκόπια η συμφωνία δημιουργεί τριγμούς. Και μέσα σ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ επιδιώκουν, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα «διπλωματικό γαϊτανάκι» στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας με αμφίβολα κέρδη.
Στα Σκόπια, έγινε γνωστό ότι μηνύσεις για εσχάτη προδοσία κατά του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέθεσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, με επιχείρημα ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική, παράνομη συνθηκολόγηση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE οι μηνύσεις αφορούν στα αδικήματα της εσχάτη προδοσία, της διακύβευσης της ανεξαρτησίας της χώρας, της σύμπραξη για την τέλεση εχθρικών πράξεων και της κατάχρησης εξουσίας.
Απαντώντας στην μήνυση ο Ζάεφ είπε οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την υπογραφή του, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα πήρε erga omnes για το όνομα και η Μακεδονία πήρε το erga omnes για την ταυτότητα … βρέθηκε λύση αναγνωρίζοντας τον Μακεδονικό Λαό με την Ελληνική κληρονομιά και τον Μακεδονικό λαό χωρίς ελληνική κληρονομιά».
Σε ερώτηση γιατί δέχτηκε αυτό το συμβιβασμό είπε ότι είναι εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος αλλά υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Εάν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Στην αρχή και εγώ ευχόμουν να μην χρειασθεί να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αλλά στην διάρκεια των συνομιλιών ήταν σαφές ότι η επιμονή σε αυτή την θέση θα δημιουργούσε νέα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.