Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews» το τουρκικό πρόγραμμα αρμάτων μάχης Altay αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή νοτιοκορεατικής εταιρίας (Hyundai Rotem). Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως ο κινητήρα, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και η θωράκιση. Οι ίδιες πηγές δεν είναι σε θέση να δώσουν ημερομηνία έναρξης της μαζικής παραγωγής. Το 2019 η BMC είχε δηλώσει ότι το πρώτο άρμα μάχης θα άφηνε τη γραμμή παραγωγής 24 μήνες μετά, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς είμαστε ήδη στο τέλος του 2020 και δεν έχει ξεκινήσει καν η μαζική παραγωγή.

 Μάλιστα στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Τουρκικής Προεδρίας για το 2021 το Altay δεν αναφέρετε πουθενά, ούτε ως πιθανότητα έναρξης παραγωγής, ούτε ως αντικείμενο ένταξης σε υπηρεσία. Ως προς τον κινητήρα πρώτη επιλογή ήταν η γερμανική MTU και η RENK για το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, αλλά το ζήτημα προσκρούει στο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, από τη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για τη θωράκιση όπου η πρώτη επιλογή ήταν μια γαλλική εταιρία. Ωστόσο η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει παγώσει τη συνεργασία. Εναλλακτικά η Τουρκία εξετάζει την περίπτωση ανάπτυξης θωράκισης με ίδια μέσα, αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο.

Comments

   1. Σε σχόλια σε αλλο αρθρο διαβαζα οτι τα αντιτορπιλικά που θα φτιαχτουν στην Τουρκία θα είναι τοι καλυτερο θα πλέει ατο Αιγαίο και θα μας κατατροπώσουν. Πρεπει να κρατάμε πολύ μικρη ομπρελα για τα τουρκικά οπλικά συστηματα καθως τις περισσότερες φορες Ένια μονο σχεδιασμος και συναρμολόγηση απο εισαγόμενα ανταλλακτικά

 1. Ειναι που αναπτυσουν οπλα οι απεναντι….
  15 χρονια και τρια βαρελια χρυσο και δεν εχουν κινητηρα συστημα μεταδοσης και θωρακιση…
  Αλλα θ8α μας φανε με τα ντροουνς οπως τους Λιβυους και τους Αρμενιους….

 2. Ακομα θυμαμαι αρθρα πως τα χιλιαδες Αλτάι θα κανουν παρέλαση στον Έβρο. Ναι εχουν κανει προοδο στην αμυντική τους βιομηχανία αλλά η αναλογία κοστους /επιδόσεων ειναι χαλια. Κατι αναλογο θα δουμε και με τα πλοια και τα αεροπλάνα.

  1. Γιατί gdmast θέλει γνώση του πώς να βάλεις το σύνθετο μαζί με το κεραμικό και το μέταλλο, ώστε να το ενισχύσεις ορθά, μαζί, και τεχνογνωσία από τεστ δεκαετιών που η KMW δε φαίνεται να θέλει να μοιραστεί. Όσο για τον κινητήρα και μετάδοση στην τελική τους δίνουν οι Ιάπωνες την παρωχημένη του Type 90, της Mitsubishi.

   1. Ε ναι. Τι να τους δώσουν. Αυτοί απλά προσπαθούν να κάνουν κάτι εισαγόμενα παζλ μόνοι τους και μετά ως «ηγέτες» του ισλαμικού κόσμου (και καλά) να το πουλάνε παντού στους δικούς τους στην Ανατολή (Πακιστάν κ.λπ.) και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Και παράλληλα να είναι διασφαλισμένοι από οποιοδήποτε δυτικό εμπάργκο για τις διάφορες μαγκιές που προσπαθούν κατά καιρούς.

 3. Τελικά αντί να υπάρχει πόλωση σε δύο ακραίες απόψεις, από τη μία ο πανικός για την τεράστια πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομχανίας και από την άλλη η πλήρης απαξίωση της , θα έπρεπε να υπάρχει μια εκτίμηση με βάση των πληροφοριών για τον αντικειμενικό κίνδυνο που αποτελούν οι τορκικές πλατφόρμες στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Προσωπικά θα με ενδιέφερε σε πρώτη φάση μια ανάλυση για τα δύο προγράμματα που εκτελέστηκαν με σχετική επιτυχία, αυτά των ΜΕΑ και των επιθετικών ελικοπτέρων.
  Για τσ υπόλοιπα αποτυχημένα προγράμματα έχω να πω τα εξής. Η σημερινή αποτυχία μπορεί αύριο να αντιμετωπιστεί με κάποια λύση, προφανώς φασόν αφού οι σοβαροί κατασκευαστές δύσκολα θα δώσουν κρίσιμη τεχνολογία στην τουρκία. Από την άλλη η επιθυμία της τουρκίας για πλήρη απεξάρτηση από εισαγωγές αμυντικού εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και λέει δύο πράγματα. Πρώτον οι τούρκοι έχουν επίγνωση από τη δεκαετία του 80 ότι οι στρατηγικοί τους στόχοι ενέχουν τον κίνδυνο εμπάργκο εξοπλισμών και εργάστηκαν -ίσως όχι τόσο επιτυχημένα- για να περιορίσουν τις επιπτώσεις του. Τα εμπάργκο αυτά τα βλέπουμε να αρχίζουν να υλοποιούνται τον τελευταίο χρόνο, επομένως ο σχεδιασμός για εισβολές σε όμορες χώρες είναι μακροχρόνιος…
  Δεύτερον πόσο υψηλές φιλοδοξίες έχει η Τουρκία, να καταστεί εξαγωγέα εξοπλισμών όπως έδειξε η προσπάθεια με τα ελικόπτερα/ΜΕΑ. Οι χώρες πελάτες ήταν αποκλειστικά μουσουλμανικές χώρες σύμμαχοι της τουρκίας και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε το πλέγμα παγκόσμιας μουσουλμανικής συμμαχίας που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία. Προς το παρόν έχουν μπλοκαριστεί τέτοιες πωλήσεις αλλά για μένα το σημαντικό είναι ότι χώρα με τέτοιες φιλοδοξίες είναι επικίνδυνη και μπορεί να κάνει πράγματα που μη αναθεωρητικές χώρες να τα θεωρούσαν παραάλογα ή απίθανα.

  1. Είναι απλό. Δεν ισχύει ούτε το ότι δεν κάνουν τίποτα, ούτε ότι κάνουν κάτι ιδιαίτερα καλά.
   Ειδικά μόνοι τους δεν κάνουν τίποτα. Ακόμα και για τα UAV/UCAV, ένα σωρό μέρη εισάγουν. Απλά φαίνονται γιατί μέχρι τώρα η Δύση, εκτός των Ισραηλινών και των Αμερικανών, δεν ασχολήθηκε.
   Εντάξει το παλεύουν και καλά κάνουν. Αλλά δεν είναι και να τρελαίνεσαι με τα προϊόντα τους.

  2. Πολύ σωστά! Ασ κρατήσουμε το τελευταίο η χώρα είναι τρομακτικά επικίνδυνη λόγο της εμμονής της για αναθεώρηση των πάντων! Κύριος όμως συνόρων..Δε πρέπει να εφησυχάζουμε με τέτοιον αντίπαλο ποτε !

 4. ‘Εκαναν τα λάθη που κάναμε με το Άρτεμις 30.
  Λύσεις υπάρχουν έξυπνες και σωστές.
  Δεν πας σε ένα άρμα 60+ τόνων με την μια δεν γίνετε έτσι εύκολα.
  Η EGNESA έκλεισε λόγο της χρηματοδότησης του OSORIO αγόρασαν τεχνογνωσία με της πατέντες
  και με την δυνατότητα παραγωγή.
  Το ίδιο άρμα με βελτιώσεις στους 40+ τόνους με πυροβόλο 120/50 θα μπορούσε να παράγετε ακόμα
  και σήμερα.
  Αυτά παθαίνεις άμα κάνεις τον έξυπνο σου αρκεί ένα άρμα καλύτερο από το LEO 2A4.
  Και το OSORIO ήταν καλύτερο σε όλα.

 5. Αν η Ελλάδα είχε ασχοληθεί με UAV/UCAV, Missiles, JDAMs, Ammunition απο το 1996 και μετά που πανηγύριζαν όλοι οι ηλίθιοι για τους Ολυμπιακούς αγώνες και το Χρηματιστήριο.. Σήμερα θα είχα εταιρείες όπως η RAFAEL, NAMMO, PATRIA κερδοφόρες για τον ιδιώτη, παρέχοντας φθηνά συμβόλαια και εθνική ανεξαρτησία/κυριαρχία για τον ΕΣ! Το να γελάμε με τους Τούρκους μας κάνει χαζούς όχι έξυπνους.. ο κίνδυνος υπάρχει και αργά ή γρήγορα θα αποδείξουν πως βρήκαν λύσεις στα προβλήματα τους! Έτσι και αλλιώς Bayraktar, Akinci, Anka, Umtas, Som, Atmaka, HISAR, Korkut κτλ. τα παράγουν ήδη! Εμείς τι παράγουμε για να χλευάσοε τους τούρκους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *