Στις 19 Απριλίου η Dassault ανακοίνωσε ότι τα ΗΑΕ κατέβαλαν την πρώτη δόση πληρωμής για το πρόγραμμα προμήθειας 80 Rafale F4 και ότι πλέον τα αεροσκάφη που προορίζονται για τα ΗΑΕ έχουν ενταχθεί κι επίσημα στον προγραμματισμό παραγωγής της εταιρίας. Η ανακοίνωση της προμήθειας είναι ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021. Το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των € 16 δισεκατομμυρίων και περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, την υποστήριξη και τα όπλα. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ενώ οι παραδόσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2031.

Η ανάπτυξη της έκδοσης F4 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Η ανάπτυξη της έκδοσης F4 βασίζεται στην έκδοση F3R που έχει και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως ραντάρ RBE-2AA τεχνολογίας AESA, την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG (New Generation) και Meteor (μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων), των κατευθυνόμενων βομβών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) και των ατρακτιδίων  εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS.

Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει και αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Επιπλέον, η έκδοση F4 θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, ενώ οι διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών και δεδομένων θα ενισχυθούν, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας στην επεξεργασία δεδομένων και ασφάλειας κατά τη διαβίβαση τους από και προς άλλες φίλιες πλατφόρμες. Τέλος, τα Rafale F4 θα ενσωματώνουν τη νέα κάσκα Scorpion της Thales.