Σε προηγούμενη ανάρτησης μας (6 Νοεμβρίου 2017) είχαμε αναφέρει την είδηση ότι η Τουρκία αναμένεται να θέσει σε τροχιά και λειτουργία τρεις νέους δορυφόρους (TurkSat-5A/-5B και TurkSat-6A), οι οποίοι θα προστεθούν στους εν λειτουργία TurkSat-3A/-4A/-4B.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, στις 9 Νοεμβρίου, μεταξύ της Τουρκίας και της Airbus για την κατασκευή, την εκτόξευση και την τοποθέτηση σε τροχιά των δορυφόρων TurkSat-5A/-5B (και οι δύο βασίζονται στον τύπο Eurostar E-3000e και θα έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνια), νέες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας. Έτσι, χθες ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική εταιρία SpaceX ανέλαβε το σχετικό συμβόλαιο για την εκτόξευση των δορυφόρων.

Όπως προαναφέραμε ο TurkSat-5A είναι δορυφόρος επικοινωνιών, ο οποίος λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ku και θα καλύψει την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Το βάρος του θα είναι 3.500 κιλά και θα ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 12 kW. Σε τροχιά αναμένεται να τεθεί το 2020.

Ο TurkSat-5B, που θα είναι μεγαλύτερος, θα λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων Ku και K και θα έχει δυνατότητα διαβίβασης σημάτων μεγέθους 50 Gb το δευτερόλεπτο, ενώ θα καλύπτει την Τουρκία, την Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Το βάρος του θα είναι 4.500 κιλά και θα ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 15 kW. Σε τροχιά αναμένεται να τεθεί το 2021.

Το κόστος κατασκευής των δύο δορυφόρων είναι της τάξεως των $ 500 εκ, ενώ ο τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης TurkSat-6B (αναπτύσσεται από την Aselsan και την ΤΑΙ) θα κοστίσει περί τα $ 141 εκ και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2019.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επενδύει μαζικά στα δορυφορικά συστήματα. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει δαπανήσει πάνω από $ 1 δις σε δορυφορικά συστήματα και τεχνολογίες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά ο στρατιωτικός δορυφόρος GokTurk-1, ο οποίος είναι κατά 20% τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Εντωμεταξύ, τα 2015 η ΤΑΙ ξεκίνησε την κατασκευή ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφορικών συστημάτων συνολικού κόστους $ 112 εκ, ενώ στο απώτερο μέλλον, και πριν το 2023, η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει τη δική της διαστημική υπηρεσία, στα πρότυπα της αμερικανικής NASA.

Ο GokTurk-1 είναι δορυφόρος παρατήρησης υψηλής ευκρίνειας (0,8 μέτρων) με ενσωματωμένο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων X. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα συμπίεσης (compression), αποθήκευσης (storage) και μεταφοράς (download) δεδομένων.