Η αμερικανική Lockheed Martin ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής χαμηλού ρυθμού (LRIP : Low Rate Initial Production) του νέου βλήματος του Αμερικανικού Στρατού JAGM (Joint Air-to-Ground Missile). Το σχετικό συμβόλαιο LRIP αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 οπότε και θα υπογραφεί συμβόλαιο παραγωγής πλήρους ρυθμού (FRP : Full Rate Production).

Το βλήμα JAGM, το οποίο προορίζεται για την αντικατάσταση των βλημάτων της οικογένειας Hellfire, ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από ραντάρ χιλιομετρικού κύματος fire-and-forget (FFMWR : Fire-and-Forger Millimeter Wave Radar) και ημί-ενεργό λέιζερ (SAL : Semi-Active Laser), πολεμική κεφαλή πολλαπλού ρόλου και κινητήρα στερεού καυσίμου.

Το μήκος του βλήματος είναι 175,3 εκατοστά, η διάμετρος του 178 χιλιοστά και το βάρος του 51,5 κιλά. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Lockheed Martin το JAGM είναι μια οικονομική λύση κρούσης, ιδανική για προσβολές ημέρα και νύχτα, κατά στατικών ή κινούμενων στόχων, σε στεριά και θάλασσα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Το βλήμα JAGM μπορεί να εκτοξευτεί από τους εκτοξευτές M-299 και M-310 και έχει πιστοποιηθεί σε όλα τα εναέρια μέσα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ελικόπτερα, αεροσκάφη, μη-επανδρωμένα αεροχήματα), τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα της οικογένειας Hellfire II.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του βλήματος JAGM βασίστηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του βλήματος AGM-169 Joint Common Missile (JCM), το οποίο τερματίστηκε το 2007.