Ημερομηνία ορόσημο χαρακτηρίζεται η 6η Αυγούστου 2020 αφού Κύπρος και Γαλλία ενεργοποιούν επισήμως την νέα τους αμυντική τους συμφωνία που αποτελεί τη πλέον αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:

Την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με νέα οπλικά συστήματα. Στο τραπέζι υπάρχουν συζητήσεις για οπλικά συστήματα που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν αντιδράσεις ανάλογες των S-300 στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στον γράφοντα η Εθνική Φρουρά έχει συγκροτήσει πλάνο για αεροναυτική αναβάθμιση με στόχο την ανάσχεση της τουρκικής δράσης στη Κυπριακή ΑΟΖ αποκτώντας γαλλικά συστήματα.

Τη μόνιμη παρουσία γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων στο νησί και συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με την Εθνική Φρουρά.

Αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που δεχθεί η Κύπρος τουρκική επίθεση.

Μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαδικασιών τέθηκε σε ισχύ την 1η  Αυγούστου 2020 η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.

Όπως τονίζει η επίσημη ανακοίνωση:

Η εν λόγω συμφωνία, ενισχύει και επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι.

Παρά το γεγονός πως υπήρξαν πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες η Κύπρος κατάφερε αυτό που η Ελλάδα απέρριψε το προηγούμενο διάστημα. Την αμυντική συνεργασία με αμοιβαία οφέλη δύο κρατών με κοινά συμφέροντα στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα παραπάνω αποτελούν πολύ θετικά νέα για τον Κυπριακό ελληνισμό και μακάρι να προβληματίσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα.