Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας οι φρεγάτες τύπου MKS-180 (Mehrzweckkampfschiff 180 ή Πολεμικά Πλοία Πολλαπλού Ρόλου) μετονομάζονται σε φρεγάτες κλάσης 126 (F-126). Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Blohm+Voss και την Thales Nederland. Συνολικά το Γερμανικό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερις (4) F-126 με δικαίωμα προαίρεσης για δύο (2) ακόμα πλοία.

Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στις εγκαταστάσεις της Blohm+Voss στη Γερμανία. Θα έχουν μήκος 155 μέτρα και εκτόπισμα 9.000 μέτρων. Η ταχύτητα πλεύσης, με κατάσταση θαλάσσης 4, θα είναι της τάξεως των 18 κόμβων (33 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ με την ταχύτητα πλεύσης η εμβέλεια του πλοίου θα είναι περί τα 4.000 ναυτικά μίλια (7.400 χιλιόμετρα). Η παράδοση του πρώτου πλοίου αναμένεται το 2023, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Οι απαιτήσεις επάνδρωσης θα είναι 110 άτομα (θα μπορεί να υποστηρίξει έως 180 άτομα), ενώ θα μπορεί να υποδεχθεί και να υποστηρίξει ελικόπτερο τύπου NH-90 και δύο (2) UAV κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Ο εξοπλισμός του θα αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο των 127 χιλιοστών, 4-8 βλήματα κατά πλοίων NSM, αντιαεροπορικά βλήματα ESSM Block.2, δύο (2) συστήματα CIWS τύπου RAM Block.2 με 21 βλήματα έκαστο, δύο (2) πυροβόλα MLG-27, δύο (2) συστήματα αυτοπροστασίας MASS και πολλαπλές θέσεις για πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματων εκτοξευτών βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Comments

 1. Πλοίο 9.000 τόνων και δεν έχει ούτε έναν πύραυλο για αντιαεροπορική προστασία (πέραν των RAM)? Ή δεν αναφέρεται γιατί είναι να μπουν μετά? Αλλιώς λίγο περίεργο φαίνεται, όπως μικρή φαίνεται και η αυτονομία εμβέλειά του για το μέγεθός του (4.000 μίλια)

 2. Σόναρ τρόπιδας γιόκ;
  Τι σκοπεύουν να το κάνουν 9000τ. χωρίς όπλα;
  Ακόμη και για επίδειξη σημαίας θα είχε επάνω τουλάχιστον 16 πυραύλους SM2 στη χειρότερη.
  Αυτά βλέπουν οι Ρώσοι και κάνουν πάρτυ στη Βόρεια Θάλασσα…..

 3. Πάντως το wiki αναφέρει ότι θα έχει 16 κελλιά MK41 τα οποία θα πάρουν 64 ESSM block II. Όχι ότι το κάνει σημαντικά πιο οπλισμένο, αλλά τουλάχιστον από το τίποτα που αναφέρει το άρθρο είναι κάτι, ενώ παράλληλα λόγω του όγκου του υποθέτω ότι θα του προσθέσουν και άλλα αργότερα, το πλοίο αυτό σε μέγεθος είναι χαλαρά αντιτορπιλικό για να μην πω κάτι μεγαλύτερο.

  Αυτή η περίεργη μόδα που Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς κτλ κάνουν υπερμεγέθη πλοία με κόστος σχεδόν 1,5 δις και τα ονομάζουν φρεγάτες έχει πολύ πλάκα, γιατί ακριβώς ο χαρακτηρισμός φρεγάτες ακολουθεί τις δυνατότητες/ικανότητες που έχει το πλοίο και όχι το μέγεθος όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, οπότε αυτοί λένε θα κάνω κάτι με μέγεθος και τιμή αντιτορπιλικού/καταδρομικού και ικανότητες μέτριας φρεγάτας (και για αυτό το ονομάζουν φρεγάτα)

 4. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σουίτα ραντάρ του θα αποτελείται από TRS 4D σε σταθερή διάταξη (προτείνεται στην περιστρεφόμενη έκδοση για τις MMSC στο ΠΝ) και APAR 2.

 5. Τραγικές κατασκευές και αντιλήψεις. Ένα πλοίο που δεν ξέρει τι θέλει να είναι και αυτοί που το φτιάχνουν δεν ξέρουν τι το θέλουν. Ραντάρ έρευνας στη C μπάντα, αεράμυνα με ram και ESSM, modules σε πλοίο 10.000 αυτά που θέλουν να βάλουν δεν χωράνε; Λείπει όμως μια κρίσιμη πληροφορία ,πόσα νεροκανόνια θα έχει, γιατί εκεί που θα επιχειρεί υπάρχουν άγριοι ιθαγενείς που επιχειρούν με κανό και είναι οπλισμένοι με σφενδόνες και τόξα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *