Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέρρευσε video, σύμφωνα με το οποίο αστυνομικός με πολιτικά βρίζει άσχημα μια ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια της Λέσβου. Η ηλικιωμένη περίμενε το συσσίτιο, αλλά τελικά δεν πρόλαβε γιατί τελείωσε το φαγητό.

Άγνωστο γιατί ο αστυνομικός επιτέθηκε λεκτικά στην ηλικιωμένη λέγοντας της «Αι γ@@@@, σκατόγρια! Φύγε από ‘δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα σου το βάλω στον κ@@@ αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια», και της πέταξε τη μαγκούρα την οποία είχε. Τρείς άλλοι αστυνομικοί παραβρίσκονται στο επεισόδιο, αλλά δεν αντιδρούν.

Μετά τη δημοσίευση του περιστατικού η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) έβγαλε την εξής ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για τους τρεις παριστάμενους αστυνομικούς.

"Άι γαμήσου! Άι γαμήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα στο βάλω στον κώλο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!”Έλληνας αστυνομικός (που εμφανίζεται στο 00.32') μέσα στο καμπ της Μόριας φωνάζει σε γιαγιά πρόσφυγα ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται.Διαδραματίζεται ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε στην ουρά του φαγητού και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει. Κι άλλοι αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα χωρίς να αντιδρούν.Ως προς τη διανομή του φαγητού, οι πρόσφυγες μάς είπαν ότι υποχρεώνονται κάθε μέρα να στέκονται δύο με τρεις ώρες σε αυτές τις ουρές για να πάρουν πρωινό, το οποίο ίσα-ίσα προλαβαίνουν να φάνε και ξαναστήνονται στην ουρά για το μεσημεριανό και μόλις φάνε την τελευταία μπουκιά ξαναστήνονται στην ουρά για άλλες δυο-τρεις ώρες για να περιμένουν το βραδινό. Η αναμονή γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με κλουβί. (https://www.thepressproject.gr/article/135130/Na-min-afisoume-na-ksexastoun-gia-panta-mesa-sta-skoupidia-kai-ti-friki) Η απόλυτη ντροπή της Μόριας – όπου παρεμπιπτόντως ήδη δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να τραβάνε γενικά βίντεο με τα κινητά τους. Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή μας στη Λέσβο για την ιταλική δημόσια τηλεόραση. Προβάλλεται αύριο 20/10 στις 23.15 Ιταλίας στο RAI tg2.(Διορθώθηκε η ημέρα προβολής. Είναι αύριο Σάββατο 20/10.)

Gepostet von Jenny Tsiropoulou am Freitag, 19. Oktober 2018