Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος είναι ένας τομέας κρίσιμος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και σημείο αναφοράς στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το άρθρο αποτελεί είναι μια παρουσίαση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου Scorpius της ισραηλινής ELTA Systems. Οι ναυτικές δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε ανοιχτή θάλασσα είτε επιχειρούν σε παράκτια ύδατα, οι χερσαίες δυνάμεις, είτε εκτελούν στατική άμυνα είτε επιχειρούν μέσω ελιγμού, καθώς και οι κρίσιμες, στρατηγικής διάστασης, υποδομές είναι εκτιθέμενες σε απειλείς που εξελίσσονται συνεχώς, από τον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα. Τα ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR : Synthetic Aperture Radar) και τα ραντάρ ελέγχου πυρός που εξοπλίζουν επανδρωμένα και μη-επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κλασσικά παραδείγματα των εξελιγμένων συστημάτων στόχευσης που έχουν αναπτυχθεί και αποτελούν σοβαρές απειλές. Συνεπώς, η αυτοπροστασία είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος διαδραματίζει έναν βασικό και οικονομικά αποδοτικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο, πολλά από τα παλαιού τύπου συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου δεν είναι πλέον ικανά να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές και επομένως είναι περιορισμένης χρήσης. Για την αντιμετώπιση, την ανάλυση, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών απειλών, από αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, η ELTA Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI) αξιοποίησε την πλούσια τεχνολογική της κληρονομιά, πέντε (5) δεκαετιών, για να αναπτύξει το νέο και καινοτόμο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου μεγάλης εμβέλειας Scorpius. Πρόκειται για σύστημα Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης (ESM : Electronic Support Measures) και Ηλεκτρονικών Αντίμετρων (ECM : Electronic Countermeasures), το οποίο είναι διαθέσιμο σε μια σειρά διαμορφώσεις, όπως η χερσαία Scorpius-G και η ναυτική Scorpius-N (ELL-8256SB). Σύμφωνα με την ELTA Systems το Scorpius αποτελεί τον πιο προηγμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου στον κόσμο, παρέχοντας απαράμιλλες δυνατότητες ηλεκτρονικής προστασίας και εμπλοκής.

«Game Changing» τεχνολογίες

Το Scorpius βασίζεται στην τεχνολογία Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA : Active Electronic Scanning Array), η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά από ψηφιακούς πομποδέκτες ευρείας ζώνης για να επιτύχει σημαντική αύξηση στον τομέα της ευαισθησίας, επιτρέποντας στο σύστημα να ανιχνεύει απειλές σε πολύ μεγαλύτερες περιοχές από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό. Το Scorpius ενσωματώνει επίσης την τεχνολογία Διαμοιρασμού Πολλαπλών Δεσμών (MS : Multibeam Staring), η οποία ενδυναμώνει την ταυτόχρονη σάρωση ολόκληρου του ημισφαιρίου. Ομοίως, αναπτύσσει πολλαπλές, στενές, υψηλής ισχύος δέσμες εμπλοκής, διευκολύνοντας την ταυτόχρονη στόχευση πολλαπλών απειλών σε ολόκληρο το πεδίο.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία Νιτριδίου του Γαλλίου (GaN) για να επιτύχει σημαντική αύξηση της Αποτελεσματικής Ακτινοβολούμενης Ισχύος (ERP : Effective Radiated Power), η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις παλαιές λύσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου. Μαζί με την ιδιαίτερα ενισχυμένη ευαισθησία, αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Scorpius να ανιχνεύει, να διαταράσσει και να υποβαθμίζει τα ραντάρ του εχθρού. To Scorpius είναι αποτελεσματικό έναντι πολύ χαμηλών σημάτων ενώ μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τις πιο περίπλοκες απειλές, όπως τα ραντάρ χαμηλής πιθανότητας παρεμβολής (LPI : Low Probability-of-Intercept). Η ικανότητα του Scorpius-G να ανιχνεύει και να παρακολουθεί σήματα χαμηλής ισχύος, σε συνδυασμό με την ικανότητα ευρείας κάλυψης, επιτρέπουν στο σύστημα να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη και ακριβή Ηλεκτρονική Διάταξη Μάχης.

Το Scorpius διαθέτει ευέλικτη, αρθρωτή αρχιτεκτονική η οποία βασίζεται στη χρήση λογισμικού. Η μονάδα ελέγχου, η οποία χειρίζεται την επεξεργασία και τον έλεγχο όλων των λειτουργιών ESM και ECM, ενημερώνεται εύκολα καθώς εισάγονται νέες απειλές ραντάρ (αεροσκαφών, πλοίων και χερσαίων), συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ ελέγχου πυρός, των ραντάρ έρευνας και των ραντάρ SAR.

Έτοιμο για ανάπτυξη

Το Scorpius-G μπορεί να τοποθετηθεί σε τακτικό όχημα παντός εδάφους, επιτρέποντας έτσι στο σύστημα να αναπτυχθεί με ευελιξία για την υποστήριξη επιχειρήσεων ελιγμού. Μια έκδοση σταθερής βάσης είναι επίσης διαθέσιμη για εγκατάσταση σε κρίσιμα σημεία και υποδομές. Πολλά συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν, σε λειτουργία δικτύου, για να καλύψουν μεγαλύτερες σε έκταση και πιο σύνθετες περιοχές. Ως εκ τούτου, το σύστημα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αεράμυνα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Το Scorpius-N έχει σχεδιαστεί για πλοία. Αποτελείται από τέσσερα κατάλληλα τοποθετημένα πάνελ, για όλες τις λειτουργίες ESM και ECM, εξασφαλίζοντας ελάχιστη επίδραση στη διατομή ραντάρ (RCS) του πλοίου.

Οι εξαιρετικά ανεπτυγμένες δυνατότητες διαχείρισης πολλαπλών δεσμών του Scorpius του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλαπλές απειλές, που βασίζονται σε ραντάρ, παρέχοντας ένα προστατευτικό θόλο γύρω από τα επίγεια στοιχεία. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να επιτεθεί αποτελεσματικά στη νέα γενιά συστημάτων ραντάρ που χρησιμοποιούνται για την παροχή δεδομένων στόχων σε όπλα. Το Scorpius είναι πλήρως συμβατό με κορυφαία συστήματα αεράμυνας, χερσαία και ναυτικά. Στην πραγματικότητα, οι προηγμένες δυνατότητές του συστήματος μειώνουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας των συστημάτων αεράμυνας, διατηρώντας ακέραιες τις δυνατότητές τους για άλλες εμπλοκές.

Με υψηλές και ισχυρές δυνατότητες εντοπισμού πολλαπλών δεκτών ευρείας ζώνης, παρακολούθησης, παρεμβολής πολλαπλών απειλών και ευέλικτης αρχιτεκτονικής βασισμένης στο λογισμικό, το Scorpius προσφέρει οικονομικά αποδοτικές αμυντικές δυνατότητες έναντι των απειλών από τον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα του σήμερα και του αύριο.

Η ικανότητα παροχής λύσεων σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, τα οποία αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, όπως είναι το Scorpius, είναι ένας βασικός παράγοντας που καθιστά την ELTA Systems πρωτοπόρο στα προηγμένα αμυντικά ηλεκτρονικά συστήματα.