Εκπαίδευση σε επιχειρήσεις Μηχανοκίνητου Πεζικού σε συνεργασία με Τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ τύπου Μ-113, πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων οι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στο πλαίσιο της θερινής εκπαίδευσης διάρκειας 3 εβδομάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «Καναπίτσα» στο Λιτόχωρο.

Ειδικότερα οι σπουδαστές της 3ης Τάξης συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ» η οποία προέλαση και επιθετική ενέργεια για την κατάληψη υψώματος. Το Τακτικό πλαίσιο της ασκήσεως βασίστηκε στην υποθετική κατάσταση εκδήλωσης αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι εχθρικές δυνάμεις να διυσδύσουν σε φίλιο έδαφος.

Σενάριο άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο ο εχθρός κατέλαβε υψώματα στον τομέα ευθύνης των φίλιων μονάδων επιβραδύνοντας τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης. Για το σκοπό αυτό διατάχθηκε προέλαση δύναμης μεγέθους Λόχου προς κατάληψη σε πρώτη φάση ενός εξ αυτών.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των Σκπουδαστών της ΣΜΥ κατά τη φάση Προέλασης – Επίθεσης στα καθήκοντα του Διμοιρίτη, του Ομαδάρχη, και του τυφεκιοφόρου όπως επίσης και στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη διάρκεια διεξαγωγης της ασκήσεως.

Ειδικότερα οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να επιλύσουν ζητήματα κατά το συντονισμό και την προέλαση ενώ θα πρέπει να εκδόσουν διαταγές επιχειρήσεων με χρήση σταθμού ασυρμάτων.

Παράλληλα η άσκηση είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε να αντιμετωπίσουν επεισόδια κατά την προέλαση, ενω θα πρέπει να δώσουν λύσεις σε προβλήματα επί της οργάνωσης μάχης, προβλήματα Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) και διαδικασίες επλι της διεξαγωγής της επίθεσης.

Οι σπουδαστές πρέπει σε όλη τη διάρκεια της άσκησης να αξιολογήσουν το χώρο, να λάβουν αποφάσεις υπό την πίεση χρόνου και να επανδρώσουν θέσεις με πολλαπλά καθ΄κοντα στο πλαίσιο μιας μηχανοκίνητης Μ/Κ Διμοιρίας Τυφεκιοφόρων Πεζικού.

Νέα υλικά και νέες τάσεις

Αξίζει να γίνει ειδική μνεία για την άριστη κατά κανόνα εμφάνιση των σπουδαστών της ΣΜΥ και ιδίως του οπλισμού και των ατομικών υλικών με τα οποία ασκουνται στο πεδίο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαν στο πλαίσιο της Ομάδας Μάχης κράνη Kevlar, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, αντιβαλλιστικά γυαλιά, πολυβόλα Μ-249 Minimi των 5,56mm και ορισμένα τυφέκια G-3 με διόπτρα ελέυθερου σκοπευτή.

Παρόλα αυτά η γενική εικόνα δεν παύει να αποτελεί έναν απευθείας «αντικατοπτρισμό» της γενικής εικόνας που επικρατεί σήμερα στον ΕΣ και η οποία χρίζει άμεσης βελτίωσης, προκειμένου το προσωπικό να δύναται να εκτελέσει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται φυσικά για ένα τεράστιο ζήτημα που δεν αφορά τη ΣΜΥ αλλά ολόκληρο το ΣΞ και προυποθέτει απαγγίστρωση από νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος οι οποίες θα πρέπει να τεθούν στην άκρη, ώστε να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο το προσωπικό θα αρχίσει σταδιακά να εφοδιάζεται με υλικά καλύτερης ποιότητας και προηγμένο εξοπλισμό, τηλεπικοινωνίες και ατομική θωράκιση στα πρότυπα όλων των προηγμένων Στρατών της Δύσης.

Στόχος είναι το Πεζικό να δυναται να ανεπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες με υψηλά ποσοστά απόδοσης και επιβιωσημότητας.

Σε ότι αφορά την επιχειρησιακή εκπαίδευση, οι σπουδαστες της ΣΜΥ λαμβάνουν τις γνώσεις προκειμένου να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μετά το πέρας της φοίτησης τους στη Σχολή στις μονάδες εκστρατείας.

Η συνεργασία με τα ΤΟΜΠ Μ-113 στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ» αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα πλήν όμως απαιτείται η διεύρυνση σε περισσότερο ρεαλιστικά σενάρια με χρήση απεικόνισης και παράλληλη υλικοτεχνική υποδομή που θα αναβαθμίζει τα σενάρια (σε επίπεδο απεικόνισης διπλής ενεργείας) όπως ακριβώς εφαρμόζεται σε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης σε αντίστοιχες Σχολές χωρών κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Χτίζοντας τους μελλοντικούς υπαξιωματικούς

Για 3 εβδομάδες οι 2ετείς και 3ετείς σπουδαστές της ΣΜΥ καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα διδάχτηκαν προηγουμένως στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο αποτελεί σύνοψη των αντικειμένων υπό συνθήκες πεδίου και στις κατά κανόνα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι Σπουδαστές της Σχολής ομολογουμένως ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης το οποίο ας σημειωθεί οτι περιλαμβάνει πλήθως άλλων αντικειμένων – ασκήσεων όπως .

 •   Μετακίνηση – Εγκατάσταση στον Καταυλισμό
 •    Σωματική Αγωγή
 •    Βολές Ατομικού και Ομαδικού Οπλισμού
 •    Βολή Εκπαιδευτικών Οπλοβομβίδων και Βομβίδων Βομβιδοβόλου Μ79
 •    Βολή Πολυβόλου MG3
 •    Βολή Πολυβόλου BROWNING 0,50’’
 •    Δικτύωση Ασύρματων Μέσων Μηχανοκίνητης Διμοιρίας
 •    Έκδοση Τμηματικών Διαταγών
 •    Επιβίβαση – Αποβίβαση από Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Πεζικού
 •    Διοίκηση Πυρός Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικού
 • Αεραποβατική ενέργεια με ελικόπτερα της ΑΣ
 • Αμφίβια αποβατική ενέργεια κ.α

Ακολούθως οι 3οετείς Σπουδαστές αναμένεται να μεταβούν στο Κέντρο Ανορθόδοξου Πολεμού (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα όπου και θα περάσουν εκπαίδευση σε αντικείμενα που σχετίζονται με ορεινό αγώνα από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.

Στόχος είναι οι νέοι υπαξιωματικοί του ΣΞ να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος αντίληψης επί επιχειρησιακών διαδικασιών και παραστάσεις στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει ποικιλία αντικειμένων.