Σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρη Σουγκάγιεφ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν και υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια του προηγμένου αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος S-400 Triumph.

Το S-400 Triumph μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο έως 30 χιλιόμετρα. Το ρωσικό σύστημα θα προστεθεί σε ένα πυκνό δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας που διατηρεί η Σαουδική Αραβία και αποτελείται από 17 πυροβολαρχίες μέσου βεληνεκούς με 120 συνολικά στατικούς και κινούμενους εκτοξευτές Hawk (MIM-23), 151 εκτοξευτές συστημάτων μικρού βεληνεκούς Shahine (έκδοση του γαλλικού Crotale) και 11 πυροβολαρχίες με 66 εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς Patriot (MIM-104 PAC 3).

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η οποία επικαλείται  υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin, η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), το οποίο ήδη βρίσκεται σε υπηρεσία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σαουδική Αραβία επείγεται να εντάξει σε υπηρεσία το THAAD λόγω της εμπλοκής της στις συγκρούσεις στην Υεμένη και υπό το φόβο πυραυλικής επίθεσης από του Σηίτες αντάρτες.

Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι θεωρητικό, δεδομένου ότι στις 6 Οκτωβρίου η αμερικανική υπηρεσία DSCA (Defense Security Cooperation Agency) ενημέρωσε το Κογκρέσο για πιθανό πρόγραμμα FMS (Foreign Military Sale) προς τη Σαουδική Αραβία για την προμήθεια 44 εκτοξευτών THAAD και 360 βλημάτων μέγιστου βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων δυνητικού κόστους $ 15 δις.

Όπως είναι φυσικό η απόφαση για την προμήθεια του S-400 έχει θορυβήσει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία καλείται «να λάβει σοβαρές αποφάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Washington Post.