Η χθεσινή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ερώτημα της ιστοσελίδας μας για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, που παρήγγειλε η Τουρκία από τη Μόσχα και θα παραλάβει ακριβώς σε ένα χρόνο, είναι αποκαλυπτικό του καθεστώτος των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Δεν πρόλαβαν να ηρεμήσουν τα πράγματα και τα πνεύματα, μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ύστερα από το απίστευτο μπούλιγκ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, και οι S-400 μολύνουν την κατάσταση σε απίστευτο βαθμό.

Πριν προχωρήσουμε, να σημειώσουμε ότι το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών στον πρόεδρο της Τουρκίας, πριν την απελευθέρωση του Πάστορα, ήταν ότι εάν δεν τον άφηνε ελεύθερο, οι κυρώσεις θα κτυπούσαν και την οικογένειά του και τις βασικές τουρκικές επιχειρήσεις που και αυτές έχουν οικονομικές σχέσεις με την οικογένεια του κ. Ερντογάν.

Μιλώντας με Αμερικανό αξιωματούχο, μου ομολόγησε ότι «έχουμε μέγα πρόβλημα». Και έχουν μέγα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί, αντίθετα συνεχίζει με εντατικό ρυθμό όλες τις προετοιμασίες για την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Τι προτίθεται να κάνει η Αμερική;

Το αναφέρει στη δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν έκρυψε τα λόγια του μιλώντας στην ιστοσελίδα μας:

«Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν πληροί αυτό το πρότυπο. Τέτοιες προμήθειες είναι ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (resilience) μέσω της προσπάθειας αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από παλιό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».

Πρόσθεσε τα εξής:

«Η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω της Επιβολής Κυρώσεων (CAATSA) και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου».

Οι πληροφορίες που έχουμε -και δεν χωράει καμία αμφιβολία για την εγκυρότητά τους- είναι ότι το θέμα των S-400 θα αποτελέσει το πέρασμα της κόκκινης αμερικανικής γραμμής από την Τουρκία. Ακόμα και να ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ, για δικούς του προσωπικούς λόγους, να ξεπεράσει το εμπόδιο και να βρει ένα τρόπο να εγκατασταθούν οι S-400 στο πρότυπο των κυπριακών S-300 στην Κρήτη, είναι σαν να καταργεί τον εαυτό του και το Κογκρέσο.

Ο σχετικός νόμος CAATSA είναι τόσο αυστηρός, που για να καταργηθεί πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω, και ανάποδα και αυτό θα συμβεί μόνο αν η αμερικανική κυβέρνηση και οι Αμερικανοί νομοθέτες αποφασίσουν να καταργήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Δεν θα βρείτε ένα άνθρωπο στην Ουάσιγκτον -ούτε αυτόν τον Πλανητάρχη- που μπορεί να σας πει ότι αυτό θα συμβεί. Οπότε, ο κ. Τραμπ, όσο και αν το επιθυμούσε, δεν μπορεί να βρει το παραμικρό παραθυράκι για να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, θα ακολουθήσουν εξελίξεις που δεν περιμένει κανείς -και αυτό δεν είναι ευχολόγιο. Η πρόβλεψή μας βασίζεται στους αμερικανικούς νόμους, αλλά και στην απίστευτη εχθρότητα του Ταγίπ Ερντογάν προς την Αμερική, που εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια, όταν το ταραγμένο μυαλό του ισλαμιστή ηγέτη πίστεψε ότι οι Αμερικανοί (του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα) σε συνεργασία με το Ισραήλ, συνωμοτούσαν για να δημιουργηθεί το Κουρδιστάν από εδάφη της Τουρκίας και άλλων γειτονικών χωρών. Ο κ. Ερντογάν πιστεύει και σήμερα ότι το σχέδιο αυτό -που δεν το βλέπει κανείς- βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «βγαίνει» και ένα συμπέρασμα που λίγο-πολύ το υποψιαζόταν ο καθένας. Ότι στο πλαίσιο της επαναφοράς των τουρκοαμερικανικών σχέσεων στο …καλό παρελθόν, οι Αμερικανοί πρόσφεραν το σύστημα «Πάτριοτς» στην Τουρκία για να ακυρώσει την αγορά των S-400.

Η τουρκική απάντηση, που θεωρήθηκε προσβολή, ήταν ότι οι S-400 ήταν καλύτεροι από τους «Πάτριοτς».

Μετά το τέλος του σήριαλ με τον Πάστορα Μπράνσον, ας ετοιμαστούμε για ένα νέο στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο που οι S-400 ίσως είναι η αιτία και για τον τερματισμό της 60χρονης συμμαχικής σχέσης των δύο χωρών…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL