Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους $ 5,43 δισεκατομμύρια για την πέντε (5) συστημάτων (Μοίρες) αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph (SA-21 Growler κατά το ΝΑΤΟ). Το σχετικό συμβόλαιο υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το TASS, οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν 24 μήνες μετά, δηλαδή στα τέλη του 2020 και θα ολοκληρωθούν το 2024 με ρυθμό παράδοσης ένα (1) σύστημα ανά έτος. Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας πραγματοποίησε εκτεταμένες δοκιμές του S-400, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «IndiaToday» τα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά και εντυπωσιακά».

Η συνολικές απαιτήσεις της Ινδίας για αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως εκφράστηκε τον Οκτώβριο του 2015, αφορούν σε 12 συστήματα. Ωστόσο, για οικονομικούς λόγους, τον Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώθηκε ότι η αρχική προμήθεια θα αφορά σε πέντε (5) συστήματα με τα υπόλοιπα επτά (7) συστήματα να αποτελούν δικαίωμα προαίρεσης ή αντικείμενο νέου συμβολαίου στο μέλλον. Τα 12 συστήματα είναι τα αναγκαία ώστε να καλυφθούν στο ακέραιο οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της Ινδίας για την κάλυψη της δυτικής και βόρειας συνοριακής γραμμής της Ινδίας, με το Πακιστάν και την Κίνα.

Στο κόστος των $ 5,43 δισεκατομμυρίων συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια των συστημάτων, των βλημάτων, καθώς και του πακέτου τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο της Συνόδου των BRICS, Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν Διακρατική Συμφωνία για την πρόθεση προμήθειας πέντε (5) συστημάτων S-400, εκ μέρους της Ινδίας. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της συμφωνίας η τελική φάση των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Επιχειρησιακά, το S-400 Triumph είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σύστημα, υπό την έννοια ότι είναι αυτοκινούμενο και έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αντιμετωπίζει διαφορετικούς στόχους όπως τακτικά μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυρηνικές κεφαλές διηπειρωτικών πυραύλων και πυραύλους τεχνολογίας cruise. Για το λόγο αυτό μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις: Με το βλήμα 40Ν6 το μέγιστο βεληνεκές των συστημάτων ανέρχεται στα 400 χιλιόμετρα και είναι το μέγιστο βεληνεκές που μπορεί να επιτύχει το S-400 Triumph (μέχρι στιγμής). Από εκεί και πέρα το βεληνεκές κλιμακώνεται προς τα κάτω με τα βλήματα 48N6DM και 48N6E3 (250 χιλιόμετρα βεληνεκές), 48N6E2 (200 χιλιόμετρα βεληνεκές), 9M96 και 9M96E2 (120 χιλιόμετρα βεληνεκές) και 9M96E (40 χιλιόμετρα βεληνεκές). Τέλος, το ραντάρ έρευνας του συστήματος επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 600 χιλιομέτρων