Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 o Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξήγησε τη λογική πίσω απ’ αυτή την απόφαση λέγοντας ότι «η Σερβία βρίσκεται σε ευρωπαϊκή τροχιά, αλλά η διαφορά μας με τις άλλες χώρες της περιοχής είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «η Σερβία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, ουδέτερη στρατιωτικά και θα πρέπει να είμαστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η Σερβία ενδιαφέρεται για την προμήθεια του S-300 στην έκδοση PMU-2 Favorite. Μάλιστα αρχικά είχε γίνει κρούση στην Ουκρανία, αλλά τελικά αποφασίστηκε η όποια προμήθεια να γίνει από τη Ρωσία. Το θέμα των S-300 θα συζητηθεί μεταξύ του Σέρβου Προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Σέρβου Προέδρου στη Μόσχα (18-20 Δεκεμβρίου 2017).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τους ο Βούτσιτς δήλωσε ότι τα έξι MiG-29 που παρέλαβε φέτος η Σερβία από τη Σερβία βρίσκονται σε φάση εκσυγχρονισμού και θα ενταχθούν σε υπηρεσία εντός του 2018.

Τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Σερβικός Στρατός ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτεί τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Lazar-3 και UAV τύπου Milos, αμφότερα εγχώριας ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα η Σερβία αποφάσισε την προμήθεια πιστολιών τύπου Glock 17 και ελαφρών πολυβόλων τύπου Minimi (5,56 χιλιοστών) της βελγικής FN.