Η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με την Αθήνα και ταυτόχρονα είναι έτοιμη να συζητήσει νέα έργα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ.

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.kathimerini.gr η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί ως πηγή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο παρέδωσε η Μόσχα στην Αθήνα περισσότερα από 15 χρόνια πριν. «Επί του παρόντος, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των έργων συντήρησης των όπλων ρωσικής προέλευσης που διατηρεί ήδη η Ελλάδα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν παράπονα για τον εξοπλισμό μας από την ελληνική πλευρά αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό και υψηλής ποιότητας».

«Είμαστε με τη σειρά μας ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα έργα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιβάλλει «ορισμένους περιορισμούς στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Μασλόφ.

«Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία δεν σταματά. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και συνέρχεται τακτικά μια ειδική μεικτή επιτροπή για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με την τελευταία σύνοδο να συγκαλείται το καλοκαίρι του 2017», κατέληξε.

Κρίση στις σχέσεις

Η Μόσχα και η Αθήνα έχουν ξεπεράσει μια κρίση στις διμερείς σχέσεις, η οποία ακολούθησε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και την έκδοση απαγορεύσεων εισόδου για άλλους δύο, ανέφερε ο κ. Μασλόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε αν περισσότεροι διπλωμάτες θα μπορούσαν να απελαθούν από τη ρωσική διπλωματική αποστολή, ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν τις προθέσεις της Αθήνας να λάβει τέτοια μέτρα».

Ανέφερε δε πως «σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσονται κανονικά και οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη απόδειξη βελτίωσης των δεσμών». «Έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους Έλληνες συναδέλφους μας για την προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής του Δεκεμβρίου, κάνουμε επίσης σχέδια για το μέλλον. Πιστεύω ότι το κεφάλαιο του Ιουλίου στις ρωσικές-ελληνικές σχέσεις έχει κλείσει».

Σύμφωνα με τον κ. Μασλόφ, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας είναι ξεχωριστές.«Οι σχέσεις μας έχουν ένα πολύ σταθερό ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο. Έπειτα, επεσήμανε πως «όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο στην τελετή έναρξης της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την 190η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι διμερείς σχέσεις είναι αδιαπέραστες από τη διάβρωση και αψηφούν την εξωτερική πίεση», υπογράμμισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι και οι ελληνικές αρχές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των διμερών σχέσεων.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Comments

  1. Καλο θα ειναι να κάνουμε τα σέρβις που χρειάζονται στα οποια συστήματα, αλλα σε γενικές γραμμές δεν πρεπει να ξαναπρομηθευτουμε αλλα οπλα απο αυτούς. Εμεις ειμαστε μελος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, και αυτη την στιγμή υπάρχει conflict of interest. Στο μελλον τα πραγματα μπορει να ειναι πολυ χειροτερα.

    Βεβαια οι Κυπριοι αντιμετώπισαν λεει πρόβλημα με την δικη τους συντηρηση, μιας και λογω κυρώσεων δεν υπάρχει τροπος να πληρώσουν τους Ρώσους. Δεν ξέρω αν αυτό λυθηκε.

    1. Πράγματι υπήρχε πρόβλημα με τα Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και γενικότερα οι Ρώσοι είναι δυσκίνητοι στα θέματα τεχνικής υποστήριξης λόγω τεράστιας γραφειοκρατίας και αντικειμενικών δυσκολιών. Κλασσική περίπτωση τα αερόστρωμνα ZUBR…

  2. Shorads προς το παρόν και βλέπουμε. Θα εξαρτηθεί και απο το τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ και την στρατιωτική βοήθεια που θα λάβουμε. Βέβαια απο την εξέλιξη του προγράμματος των BMP-3 που δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, εύκολα καταλαβαίνουμε οτι θα περιοριστούμε στην συντήρηση των ρωσικών συστημάτων που ήδη διαθέτουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *