H A2/AD, ή «Anti-Access/Area-Denial» ή αλλιώς »φυσαλίδες», είναι μια επιχειρησιακή στρατηγική που επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνες αποκλεισμού σε όλο το φάσμα της πολεμικής διαδικασίας (έδαφος, κυβερνοχώρος, θάλασσα, αέρας, διάστημα), εντός των οποίων η διείσδυση από ένα εχθρικό σύστημα είναι είτε αδύνατη, είτε εξαιρετικά δαπανηρή.

Ως εκ τούτου, η A2/AD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μια περιοχή μέσω της ανάπτυξης διαφόρων οπλικών συστημάτων, τα οποία λειτουργούν συνεργατικά διεξάγοντας την διαδικασία Αναγνώρισης-Κρούσης στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικότερα συστήματα δημιουργίας μίας τέτοιας Ζώνης Άρνησης Πρόσβασης Περιοχής είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι, τα αντιαεροπορικά βλήματα, τεχνολογίες jamming και φθηνοί αισθητήρες ISR.

Bastion-P 

To Bastion-P (ή SSC-5) είναι ένα Ρωσικό κινητό αμυντικό πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας στο οποίο η Ρωσία στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της προβολής ισχύος εκτός των συνόρων της. Είναι ικανό να εκτοξεύσει 2 αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise P-800 Oniks/Υakhont με εμβέλεια από 150 μέχρι 300 χιλιόμετρα, οι οποίοι στην αρχική φάση της πτήσης λειτουργούν με υγρό καύσιμο, ενώ στην υπερηχητική φάση κινούνται με κινητήρα ramjet πετώντας έως και 5 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Είναι εξοπλισμένος με εκρηκτική κεφαλή που ζυγίζει 210-250 kg. ενώ σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Sergey Soigou, μπορεί να φιλοξενήσει και πυρηνική κεφαλή.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί τεχνολογία sea-skimming πετώντας από 5 έως 14.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ικανός να διεξάγει ελιγμούς στο υπερηχητικό στάδιο της πορείας του. Μέσω του χαμηλού προφίλ πτήσης και δεδομένου του σχεδιασμού του είναι αρκετά δύσκολο να καταστραφεί από αμυντικά συστήματα τύπου CIWS (Close-In Weapon Systems). Στο πρώτο στάδιο της πτήσης πλοηγείτε μέσω δορυφορικής υποβοήθησης (GLONASS) ενώ στο τερματικό στάδιο κατευθύνεται προς τον στόχο μέσω ενεργού ραντάρ που διαθέτει στην κεφαλή του.

Βολή πυραύλου P800 Onix από το λιμάνι Latakia της Συρίας

Μία πυροβολαρχία Bastion-Ρ αποτελείται από τέσσερεις κινητούς εκτοξευτές, ένα κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, ένα ρωσικό ραντάρ OTHR (over-the-horizon radar) ενώ ταυτόχρονα στα πεδία που επιχειρεί συμπληρώνετε και από δύο συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών τύπου Leer-2 τα οποία σύμφωνα με τον Ρώσο αμυντικό αναλυτή, Alexander Vladimirov, έχουν δώσει ουσιαστικότερη διάσταση στα πεδία δράσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα Leer-2 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων, προσβάλει δίκτυα GSM και επικεντρώνεται στην παρεμβολή-αποδιοργάνωση των εχθρικών επικοινωνιών με αρκετά μεγάλη επιτυχία στην διένεξη της Κριμαίας το 2014.

Δικτυοκεντρική συνεργία πυροβολαρχίας Bastion σε παράκτιο περιβάλλον.

Bal

To Bal (ή SSC-6) είναι ένα Ρωσικό κινητό αμυντικό πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας που επιχειρεί στο λιμάνι της Κριμαίας και σε διάφορες ρωσικές βάσεις στον Αρκτικό Ωκεανό. Ένας εκτοξευτής είναι ικανός να εκτοξεύσει 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise Kh-35 και Kh-35U οι οποίοι διαθέτουν κεφαλή τύπου HE-FRAG 145 kg. Ο Kh-35U στο αρχικό στάδιο της πορείας του λειτουργεί με αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης INS ενώ στο τερματικό στάδιο κατευθύνεται μέσω του ενεργού ραντάρ της κεφαλής του. Ως μέγιστη εμβέλεια έχει τα 260 χιλιόμετρα και λειτουργεί με υγρό καύσιμο. Στην εκσυγχρονισμένη έκδοσή του πλοηγείτε μέσω δορυφορικής υποβοήθησης και είναι ικανός να διεξάγει ελιγμούς ιδιαίτερα στο τερματικό στάδιο της πορείας του.

Μία πυροβολαρχία Bal διαθέτει τέσσερις εκτοξευτές, δύο οχήματα Διοίκησης-Ελέγχου, ενώ η συνολική συστοιχία μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργεία μέσα σε 10 λεπτά. Οι εκτοξευτές λαμβάνουν δεδομένα στοχοποίησης από ευρεία γκάμα πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων UAV Forpost II, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Il-38, ενώ φημολογείται πως θα διασυνδέονται (όπως και το Bastion) με το νέο Ρωσικό UAV Orion, παρεμφερές του MQ-1 Predator.  

Πυροβολαρχία Bal εξοπλισμένη με Kh-35U και ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου

Club-M

Το Club-M είναι ένα εν διαμορφώσει ρωσικό κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας ικανό να λειτουργήσει σε πληθώρα πεδίων, δεδομένων των λειτουργειών του. Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο TASS δεν εξειδικεύεται μόνο σε αντιπλοϊκές βολές, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για προσβολή στόχων στην στεριά. Κάθε εκτοξευτής μπορεί να βάλει μέσω τεσσάρων ή έξι πυραύλων Kalibr (τύποι Kalibr: 3M-54E1, 3M-54KE, 3M-54KE1, 3M-14KE και 3M-14KE1) με εμβέλεια από 200 έως 300 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι Kalibr χρησιμοποιούνται κυρίως από Ρωσικά πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, στο αρχικό στάδιο της πορείας τους μπορούν να λειτουργήσουν είτε μέσω δορυφορικής πλοήγησης είτε μέσω λειτουργίας INS ενώ στην τελευταία φάση κατευθύνονται μέσω ενεργού ραντάρ κεφαλής.

Η πιο εξελιγμένη μορφή του Kalibr έχει φορτωμένη στην κεφαλή του μία τρισδιάστατη βιβλιοθήκη απειλών και προγραμματίζεται να χτυπάει με ακρίβεια στόχους που έχουν φορτωθεί με την μορφή φωτογραφίας στην βιβλιοθήκη απειλών του. Μία πυροβολαρχία Club-Μ περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις εκτοξευτές, ένα κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου και ένα ενεργό ή παθητικό ραντάρ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι Kalibr μπορούν να πάρουν δεδομένα στοχοποίησης από πληθώρα πλατφορμών οπότε οι πυροβολαρχίες Club-M αναμένεται να λειτουργήσουν συνεργατικά και με άλλες ναυτικές πλατφόρμες, κυρίως σε περιοχές όπου το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας έχει έντονη παρουσία (Αρκτικός, Μαύρη Θάλασσα). 

Βολή πυραύλου Kalibr κατά την διάρκεια άσκησης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Μεσόγειο

Ρωσικές ζώνες Α2/ΑD υπάρχουν σε διάφορα σημεία πέριξ της Ρωσικής επικράτειας, όπως σε ένα εκτεταμένο δίκτυο βάσεων στον Αρκτικό Ωκεανό, στην Συρία, στην βόρεια θάλασσα της ανατολικής Ρωσίας, στην Βαλτική ενώ η πιο πυκνή ζώνη βρίσκεται στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Κομβικά συστήματα που πλαισιώνουν τα προαναφερθέντα δίκτυα παράκτιας άμυνας είναι οι S-400 Triumph, oι S-300V, τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander, αεροσκάφη Su-30SM εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ενώ τεράστια σημασία από μέρους Ρωσίας δίνεται στην κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Murmansk BN

Το κυριότερο εκ των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου είναι το Murmansk BN το οποίο επιχειρεί στο λιμάνι της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα και πλησίον των Βαλτικών Χωρών. Ο βασικός στόχος σχεδιασμού του είναι η διεξαγωγή πληροφοριοκεντρικού πολέμου έναντι των νατοϊκών δικτύων C4ISR με σκοπό την αποδιοργάνωση της δικτυοκεντρικής συνεργίας των αμερικανικών πλατφορμών μάχης. Το σύστημα αποτελείται από μία γεννήτρια, τέσσερις κεραίες 32 μέτρων, εφτά φορτηγά KamAz, ένα κέντρο Διοίκησης Ελέγχου ενώ παράλληλα είναι ικανό να διεξάγει παρεμβολές σε αποστάσεις έως και 5.000 χιλιομέτρων.

Στην επιχειρησιακή του διάσταση κατά τον πόλεμο της Κριμαίας 2014 λειτούργησε συνεργατικά με το Moskva-1 το οποίο συλλέγει και εντοπίζει πληροφορίες ηλεκτρονικών σημάτων (SIGINT), oι οποίες προωθούνται στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου και μέσω λειτουργίας geolocation εντοπίζεται η θέση του στόχου η οποία εν συνεχεία καταστρέφεται από το πυροβολικό. Το 90% των Ουκρανικών Στρατευμάτων στον πόλεμο της Κριμαίας καταστράφηκε από πυρά πυροβολικού μέσω παρόμοιων διαδικασιών στοχοποίησης.

Ιnfographic του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Murmansk BN σε συνδυασμό με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krashuka-4
Μία πυροβολαρχία Bal διαθέτει τέσσερις εκτοξευτές, δύο οχήματα Διοίκησης-Ελέγχου, ενώ η συνολική συστοιχία μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργεία μέσα σε 10 λεπτά.

Comments

 1. Τι να γράψεις εδώ;
  Απόλα θέλουμε αλλά δεν μας αφήνουν να τα πάρουμε!

  Άσε που δεν έχουμε φράγκο που λέγανε παλιά για να δώσουμε.

 2. Εάν θέλουμε επάκτιες συστοιχίες με 200-300 χιλ. υπάρχει και η οικογένεια RBS. Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο μπορούμε να απευθυνθούμε στους Ισραηλινούς και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί.

 3. Νομζω πως αξίζει να σημειωθεί ότι τα πυραυλικά συστήματα είναι μόνο ένα μέρος του ρωσικού ολοκληρωμένου συστήματος παράκτιας άμυνας στο οποίο ανήκουν και αυτοκινούμενα πυροβόλα(με τα ανάλογα συστήματα υποστήριξης) του συστήματος A-222E Bereg-E 130mm coastal mobile artillery system όπως περιγράφεται στην επίσημη σελίδα της Rosoboronexport.

  A-222E Bereg-E 130mm coastal mobile artillery system
  http://roe.ru/eng/catalog/naval-systems/coastal-weapon-systems/bereg-e/

   1. Έχουν μακρόχρονη εμπειρία απο παθήματα στο παρελθόν για αυτό δεν έμειναν σε αυτά που είναι γενικώς γνωστά και προσθέτουν και άλλα συστήματα όπως το Uragan με εμβέλεια που φτάνει τα 70 χλμ στο πλέγμα για άρνηση πρόσβασης για να καλύψουν μεγαλύτερες εκτάσεις στις παράκτιες περιοχές.

    Όταν θα είναι έτοιμο το νέο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Koalitsiya-SV 2S35(με μεγαλύτερη εμβέλεια έως 70 χλμ υψηλότερη RoF και ακρίβεια) θα προστεθεί μάλλον επίσης στο ολοκληρωμένο παράκτιο σύστημα.

    Russian Navy Artillery Units to Get Uragan-1M MLRS for Coastal Defence
    https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/october-2018-navy-naval-defense-news/6557-russian-navy-artillery-units-to-get-uragan-1m-mlrs-for-coastal-defence.html

 4. Επιπροσθετα στα οσα αναφερετε για τα ρωσικα πλεγματα/συστηματα αρνησης περιοχης αξιζει να σημειωθει οτι η ρωσική TechMash Concern ( θυγατρική της Rostec ) ολοκληρώσε το 2016 τις δοκιμές (state trials) του αυτόματου εκτοξευτή βομβίδων (AGL) των 40 χιλιοστών 6G27 Balkan καθως και τον εκτοξευτή με τον απομακρυσμένο σταθμό ελέγχου του όπλου (MBDU remote – controlled weapon station) που αναπτύχθηκε από την Kalashnikov group η οποια πλεον εχει πολυ ενεργο ρολο στο οπλικο ρωσικο γιγνεσαθει περαν του ατομικου οπλισμου.

  Επισης σε συνέντευξη τύπου το 2016 ο Σοιγκου αποκαλυψε ότι οι πύραυλοι Onyks που χρησιμοποιεί το σύστημα Bastion P που είναι σε ρωσική υπηρεσία έχει σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα 300km της
  εξαγωγικής έκδοσης, επιτυγχάνοντας βεληνεκές 350 km εναντίον θαλάσσιων και 450km εναντίον χερσαίων στόχων αντιστοιχα.

  Κι εδω επαναλαμβανω οτι το συστημα Bastion εχει παραδοθει και σε αλλες χωρες οπως το Βιετναμ, η Συρια και εσχατως στην Αλεγερια με πιθανοτητα και την Αιγυπτο στο αμεσο μελλον και ως εκτουτου μια πωλησητου S300 με παραλληλη προμηθεια μιας τουλαχιστον πυροβολαρχιας Bastion θα ηταν η ιδεατη λυση για το κλειδωμα της Αν. Μεσογειου χωρις να δημιουργουμε προβλημα στην συνθηκη περιορισμου των 300km.

  Μα τι λεω βραδιατικα….Ξεχασα οτι η πολιτικοστρατιωτικη μας ελιτ ειναι ευχαριστημενη με ESSM και Χοκ …με .τα πλεγματα αρνησης /προστασιας περιοχης θα ασχοληθει…..

  1. Έχετε δίκιοειδικά στο τελευταίο. Ο ρόλος της kalashnikov έχει γίνει πλέον είναι να οπλοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και σε ολμούς με απίστευτα αποτελέσματα που μένει να τα δούμε σε Συρία και Ουκρανία. Η Ρωσία σε συνδυασμό με την Αλγερία αν πράγματι φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα φέρουν τερ/αστιο πονοκέφαλο νοτίος της Δύσης.

  2. Η νέα έκδοση του onyx λέγεται πως θα έχει βεληνεκές 800km και μάλιστα πως θα μπορεί να εκτοξευτεί από το αναβαθμισμένο Object 100 Utyos , ένα σύστημα τύπου καταφύγιο στη πλαγιά ενός βουνού στη Νότιο Κριμαία. Αν πράγματι γίνει αυτό τότε θα μπορεί να στοχοποιεί πλοία μόλις βγαίνουν από το Βόσπορο στη Μαύρη Θάλασσα, με λίγα λόγια θα μπορούν να κλειδώσουν την είσοδο προς αυτήν σε όποιο ανεπιθύμητο πλοίο θέλει να εισέλθει εκεί ενώ θα μπορούν να χτυπήσουν και στόχους στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είναι και η μαγεία του βληματοκεντρικου πολέμου, ένα απαρχαιωμένο σύστημα οχυρώσεων μπορεί να μετατραπεί σε φόβο και τρόμο του εχθρού. Τα έχει γράψει και ο κ. Γρίβας πολλάκις αλλά… Τουλάχιστον αναβαθμίσαμε τα rm 70 κάτι είναι και αυτό.

   1. Δεν αναβαθμίσαμε τα RM-70. Το μόνο που έχει γίνει είναι μια επίδειξη των συλλόγων επαύξησης του βεληνεκούς. Συγγνώμη αλλά το RM-70 αν δεν εκσυγχρονιστεί είναι εντελώς άχρηστο. Ας δει κανείς ένα βίντεο για το πώς φορτώνεται και γίνεται η στόχευση για να καταλάβει. Μιλάμε για μεσαίωνα και καταπέλτες.

    http://www.ellinikos-stratos.com/stratos/rm-70.asp

    1. Νόμιζα ότι το είχαμε αναβαθμίσει τουλάχιστον κάτι τέτοιο είχα διαβάσει. Δηλαδή ούτε αυτό προχώρησε ? Αν ισχύει τότε αυτό το κράτος είναι άξιο της μοίρας του…

 5. Οι Τουρκοι εχουν παρουσιασει πληθος συστηματων Η/Π για χρηση στην ξηρα στον αερα και την θαλασσα .Εμεις δεν διαθετουμε ΚΑΝΕΝΑ πλην των συστηματων ECM/ESM των πλοιων μας τα συστηματα αυτοπροστασιας των αεροσκαφων μας οσα δηλαδη διαθετουν και ειναι συγχρονα και στα εγγενη χαρακτηριστικα αλλων συστηματων ανεπαρκων στο συνολο τους ειδικα για παρεμβολη σε αποστασεις η σε ευρος πεδιου και στα πλαισια ηλεκτρονικης επιθεσης μας.
  Ειναι βεβαιο πως εαν αφεθει η κατασταση ως εχει και δεν βλεπω αντιληψη και ικανοτητα και κυριως διαθεση να απαιτησουν απο τους πολιτικους οι δυστυχως διορισμενοι ανωτατοι αξιωματικοι,τοτε η πανωλεθρια μας θα ειναι βεβαιη εντος πενταετιας οσο χρειαζεται δηλαδη η Τουρκια να συμπληρωσει την κρισιμη μαζα που θα την κανει απο τοπικη σε περιφερειακη υπερδυναμη και εμας με ακομη λιγοτερα συγχρονα οπλα και ικανοτητες.
  Τοτε ισως και νωριτερα θα χτυπησει και η κατασκευαστικη και εξοπλιστικη ανυπαρξια μας συνεπεια οχι οικονομικης ενδειας κατ ουσιαν προφασης αλλα ανικανοτητας και κακιστης διαχειρισης απο ανοητους θα δειξει το ασχημο προσωπο της με αλλη μια εθνικη ηττα .
  Αν δεν τα παραχωρησουν επικαλουμενοι αναγκη η αδυναμια οι πολιτικαντηδες με τις πλατες των στρατιωτικων.
  Υπαρχει ηδη ιστορικο προηγουμενο με την συμφωνια των Πρεσπων μετα την οποια δεν ανοιξε μυτη ,μια σοβαρη λοιπον παραχωρηση κυριαρχιων διαιωματων απλα θα περασει με σοβαρες αντιδρασεις και τιποτε παραπανω.
  Δε σωζεται η χωρα με 18 Ραφαλ και 4 φρεγατες και μπαλωματα με συμβολαια συντηρησης στα εγκαταλειμενα οπλα μας .
  Χρειαζονται τομες και γνωση και η νοοτροπια σουπερμαρκετ που επικρατει μονο αυτο δεν δειχνει.
  Απουσια συστηματων Η/Π ισοδυναμει με στρατιωτικο αυτοχειριασμο
  και υπονομευση καθε επενδυσης στην αμυνα μας.
  Ειδικα αν ειδωθει στα πλαισιά του ανυπαρκτου κατασκευαστικου εργου μας.

 6. Για οσους δεν κατεχουν την ιστορια στο θεμα αυτο.

  Η Ρωσσια, πολυ ορθα επι Σοβιετικης εποχης αντιληφθηκε πως ΔΕΝ γινεται να καλυψει την θεορατη ακτη της Σοβιετικης ενωσης με μοναδες ΣΞ και με ΠΑ, βεβαιως ουτε για αστειο με μοναδες απο ΠΝ. Θα χρειαζοταν τρισεκατομμυρια ΔΟΛΛΑΡΙΑ (οχι ρουβλια) εκεινη την εποχη.

  Ετσι, δρομολογησε ενα δικτυο οπου θα στηριζοταν σε επανδρωμενες κι μη επανδρωμενες βασεις πυραυλικων συστηματων, διαφορετικης ιδιοτητας/σκοπου κι εμβελειας και ηλεκτρονικων αντιμετρων κατα μηκος της γεωγρφικης ακτης της ΟΛΗΣ Σοβιετικης οντοτητας.

  Δηλαδη.
  Ενα διακλαδικο δικτυο με αρχη κι διοικηση του ΣΞ και με βασεις της ΠΑ σε στρατηγικες τοποθεσιες, οπου ειχαν υπολογισει για πιο αποτελεσματικη χρηση σε επιχειρησεις ειτε ως καταδρομικα, αναγνωριστηκα, καταδιωκτικα κλπ…

  Ετσι λοιπον δοθηκε μεγακλο εμφαση κι βαρος στους τομεις πυραυλικης τεχνολογιας/αναπτυξη μαζι και ηλεκτρονικος πολεμος ή ηλεκτρονικα αντιμετρα.
  Αυτοι ηταν δυο τομεις οπου η Ρωσσικη επιστημη κι βιομηχανια ειχαν περασει γενιες μπροστα σκομα κι αν συγκρινουμε το αναλογο οπλοστασιο των ΗΠΑ την ιδια εποχη. – Καλα για την αναλογη ερευνα κι τεχνογνωσια στους τομεις την πυραλικης κι ηλεκτρονικα αντιμετρα απο Ευρωπαικο κρατος θα ηταν αστειο να κανουμε καποια συκγρηση.

  Σημερα ΜΟΝΟ η Γαλλια εχει να δειξει αξιολογες κι σε μερικες περιπτωσης/υπο συστηματα οπου κατεχουν την ιδια αποτρεπτικοτητα/ικανοτητα στους τομεις πυραιλκη κι ηλεκτρονικα αντιμετρα.

  υ.γ.
  ενα μικρο παραδειγμα για την Ρωσσικη ικανοτητα στον τομεα των ηλεκτρονικων αντιμετρων:

  Αρχες Απριλιου του 2016. το USS Donald Cook (DDG-75) τυπος Arleigh Burke, δεχεται εικονικες επιθεσεις κι περασματα απο ενα Ρωσσικο Sukhoi Su-24, μη οπλισμενο με τακτικα οπλικα συστηματα – ηταν ομως οπλισμενο με συστημα ηλεκτρονικων αντιμετρων, σε διεθνη υδατα στην μαυρη Θαλασσα!

  Επι 90 λεπτα, πετωντας διπλα κι πανω απο το USS Donald Cook (DDG-75) Arleigh Burke-class σε αποστασεις των 50(25μ) κι 30(10μ) ποδιων, εχοντας ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ τους ηλεκτρονικους αισθητηρες του πλοιου μαζι κι ταδιαφορα ειδη των ηλεκτρο-μαγνητικων εποικινωνιων !!

  (Δινω ΕΜΦΑΣΗ στον τυπο του πολεμικου πλοιου των ΗΠΑ – Arleigh Burke !!!!!!)

  https://www.businessinsider.com.au/story-of-navy-donald-cook-unsafe-incident-with-russian-fighters-2019-10?r=US&IR=T
  » A Russian Sukhoi Su-24 attack aircraft makes a low-altitude pass by USS Donald Cook, April 12, 2016.

  After Russia’s seizure of Crimea in 2014, encounters between Russian and NATO forces became more frequent and, in many cases, less safe.

  One such encounter between Russian aircraft and the USS Donald Cook in 2016 was the “most aggressive” by the Russians in some time – here’s how US sailors captured the tense moments.

  A senior Navy leader recounted the dangerous 2016 encounters in more detail, saying that in the closest pass a Russian Su-24 fighter’s wingtip came within 30 feet of the ship – close enough that “if the guy sneezed he might have buried his wing into the Donald Cook,” the admiral recalled a fighter pilot telling him. «

  Ο πιο κατω συνδεσμος ειναι μια απο πολλες φωτογραφιες με ενα απο τα περασματα του Ρωσσικου Su-24, περιπου λιγα μετρα πιο πανω απο το καταστρωμα του πολεμικου πλοιου των ΗΠΑ.

  https://i.insider.com/57112c879105841c008bcfc9?width=1200

  https://i.insider.com/5d9a49bc3e077427fd62ac22?width=1200

  https://static.businessinsider.com/image/5d9a49bc707bdf28dc225642.jpg

  Ικανοτητες – ανασκοπηση – ELINT & ECM, του σημερινου Su-24
  https://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.asp?aircraft_id=194

  υ.γ.
  Τι αλλο να πουμε;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *