Eν έτει 2021 η Ρωσική Ομοσπονδία φαίνεται να αναβιώνει ένα παλαιότερο Δόγμα επιθετικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο προϋπήρχε από την περίοδο του Τσαρικού παρελθόντος της. Η γενικότερη στρατηγική της έχει να κάνει με την εκμετάλλευση-πρόκληση αστάθειας σε ήδη υπάρχουσες »Παγωμένες Συγκρούσεις» (Frozen Conflicts), πέριξ των γεωγραφικών της συνόρων, με σκοπό να αντλήσει πολιτικά οφέλη μέσω της αλλαγής καθεστώτος στην περιοχή.

Από την περίοδο του Φεβρουαρίου 2021 και ύστερα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στρατευμάτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν (έμμεσα ή άμεσα) την Ουκρανία εντός των Νατοϊκών θεσμών. Από την περίοδο του ‘Α ΠΠ η Ουκρανία χρησίμευε ως μία Buffer Zone για την Ρωσική Ομοσπονδία, δημιουργώντας μία »τάφρο» μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών εχθρών της.

Η γενικότερη στρατηγική της έχει να κάνει με την εκμετάλλευση-πρόκληση αστάθειας σε ήδη υπάρχουσες »Παγωμένες Συγκρούσεις» (Frozen Conflicts), πέριξ των γεωγραφικών της συνόρων, με σκοπό να αντλήσει πολιτικά οφέλη μέσω της αλλαγής καθεστώτος στην περιοχή.

Κατά την Πόλεμο της Κριμαίας το 2014, οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν με έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο τον συνδυασμό του πυροβολικού μάχης με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Ενώ οι νατοϊκές χώρες λαμβάνουν δεδομένα στοχοποίησης κυρίως από εναέρια/επίγεια ραντάρ αλλά και από το Σύστημα Παγκόσμιου Προσδιορισμού Θέσης GPS, ο Ρωσικός Στρατός φάνηκε πως αξιοποίησε στο μέγιστο τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για διαδικασίες στοχοποίησης.

PB-301B Borisoglebsk

Το Borisoglebsk 2 είναι ένα ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που λειτουργεί επί οχήματος MT-LB. Αναπτύχθηκε από την Sozvezdie και παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από την εταιρεία UIMC στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει σχεδιαστεί για να παρεμβάλει και να διακόπτει τις επικοινωνίες και τα συστήματα που λειτουργούν μέσω GPS.

Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών BM-21 των 122 χιλιοστών με εμβέλεια πυρός 20-45 χιλιομέτρων (ανάλογα με τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται), λειτούργησε σε αρκετά γεωγραφικά πεδία συνεργατικά με το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S19 αλλά και το σύστημα Borisoglebsk 2 δίνοντας τεράστιο βάθος στις Ρωσικές επιχειρήσεις.

Το σύστημα δοκιμάστηκε στην Ανατολική Ουκρανία το 2014 όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα σε επιχειρησιακή λειτουργία. Ο στρατιωτικός διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, στρατηγός Frederick Hodges δήλωσε στο Defense News, ότι η Ρωσία διεξάγει συνεχόμενες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου στην ανατολική Ουκρανία εστιάζοντας σε περιοχές έδρασης Αμερικανικών και Βρετανικών Στρατιωτικών Παρατηρητηρίων.

Κατά τον Πόλεμο της Κριμαίας, τα συστήματα Borisoglebsk 2 χρησίμευσαν κυρίως για υποκλοπή ραδιοσημάτων και εκπομπών κινητών τηλεφώνων. Συστήματα σαν το BM-21 Grad της Ρωσίας είχαν τοποθετηθεί κατά δεκάδες εντός ενός αποκεντρωτικού δικτύου πυροβολικού, το οποίο μέσω δικτυοκεντρικής συνεργίας με συστήματα ηλεκτρονικών υποκλοπών, λάμβανε δεδομένα στοχοποίησης από πάσης φύσεως αισθητήρα και ήταν ικανό να βάλει έναντι γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών.

Κατά τον Πόλεμο της Κριμαίας, τα συστήματα Borisoglebsk 2 χρησίμευσαν κυρίως για υποκλοπή ραδιοσημάτων και εκπομπών κινητών τηλεφώνων.

Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών BM-21 των 122 χιλιοστών με εμβέλεια πυρός 20-45 χιλιομέτρων (ανάλογα με τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται), λειτούργησε σε αρκετά γεωγραφικά πεδία συνεργατικά με το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S19 αλλά και το σύστημα Borisoglebsk 2 δίνοντας τεράστιο βάθος στις Ρωσικές επιχειρήσεις.

Leer-3

Το Ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3 RB-341V είναι ικανό να λειτουργεί συνεργατικά με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Orlan-10 έτσι ώστε να υποκλέπτει εχθρικές γεωγραφικές τοποθεσίες ασυρμάτων και κινητών τηλεφώνων.

Το Leer-3 RB-341V χρησιμοποιήθηκε στη Συρία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε φιλοτουρκικές ισλαμικές φατρίες.

«Το Leer-3 σε συνδυασμό με UAV μπορεί αποτελεσματικά να μετατραπεί σε ιπτάμενο σταθμό εκπομπής ψευδοστόχων, στέλνοντας ψευδή μηνύματα και ελέγχοντας πλήρως τις συσκευές επικοινωνίας των εχθρικών δυνάμεων», ανέφερε το Γραφείο Εξωτερικών Στρατιωτικών Σπουδών του Στρατού των ΗΠΑ (FMSO). «Είναι ικανό να αντικαταστήσει μερικών έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας, αλλά και να στείλει ηχητικά μηνύματα/βίντεο σε ξένους χρήστες κινητών τηλεφώνων».

Το Leer-3 RB-341V χρησιμοποιήθηκε στη Συρία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε φιλοτουρκικές ισλαμικές φατρίες. Τα μηνύματα περιείχαν έντυπα αιτήσεων ανακωχής, δήλωσε ο αρχηγός του Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Πλευρών στην Συρία.

Ένα συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3 αποτελείται από τρία UAV Orlan-10 και ένα Κέντρο Διοίκησης Ελέγχου που εδράζεται επί φορτηγού KamAZ-5350.

«Φαίνεται λοιπόν να έχει κάποιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου» σημείωσε το FMSO. «Το Leer-3 μπορεί να μπλοκάρει εχθρικά κινητά τηλέφωνα ενώ ταυτόχρονα δεν εμποδίζει τη λειτουργία φίλιων κινητών τηλεφώνων». Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστορικό Mikhail Zhirokhov, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το Leer-3 με σκοπό να εντοπίσουν και να καταστρέψουν μονάδες Πυροβολικού των Αερομεταφερόμενων Ουκρανικών Δυνάμεων, εντοπίζοντας τις εκπομπές των ασυρμάτων τους.

Ένα συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3 αποτελείται από τρία UAV Orlan-10 και ένα Κέντρο Διοίκησης Ελέγχου που εδράζεται επί φορτηγού KamAZ-5350. Η πρωταρχική αποστολή των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων είναι η καταστολή των εχθρικών πύργων κινητής τηλεφωνίας. Για να γίνει αυτό, έχουν εγκατασταθεί ειδικά jammers στα UAV Orlan-10, καθώς και jammers μιας χρήσης τα οποία εκτοξεύονται προς το έδαφος.

»Τα συστήματα Leer-3 τα οποία αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία το 2015, σχεδιάστηκαν για να απενεργοποιήσουν δίκτυα τύπου Global System for Mobile Communications (GSM)», αναφέρει το TASS.

RB-531B Infauana

To Ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου RB-531B Infauana διαθέτει παρεμβολέα κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων. Είναι ικανό για διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο έδρασής του. Κύριος σκοπός δράσης του, είναι η πυροδότηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED από απόσταση αλλά και η αποδιοργάνωση ηλεκτρονικών πυροσωλήνων ρουκετών πυροβολικού.

Το σύστημα RB-531B Infauana διαθέτει και παρεμβολέα δορυφορικών επικοινωνιών.

Η προαναφερθείσα λειτουργία έχει ιδιαίτερη επιχειρησιακή σημασία, καθώς το σύστημα RB-531B Infauana επιχειρεί συνεργατικά τόσο με αερομεταφερόμενες μονάδες αλεξιπτωτιστών (VDV), όσο και με πομπές τεθωρακισμένων οχημάτων. Κατά την διάρκεια Ρωσικών Ασκήσεων στον Καύκασο, το RB-531B Infauana αφέθηκε από εναέριο όχημα μεταφοράς προσωπικού/εξοπλισμού και μέσω αλεξιπτώτου έφτασε στο πεδίο των ασκήσεων όπου λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

Murmansk BN

Το κυριότερο εκ των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου είναι το Murmansk BN το οποίο επιχειρεί στο λιμάνι της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε ρωσικές βάσεις πλησίον των Βαλτικών Χωρών. Ο βασικός στόχος σχεδιασμού του είναι η διεξαγωγή πληροφοριοκεντρικού πολέμου έναντι των νατοϊκών δικτύων C4ISR με σκοπό την αποδιοργάνωση της δικτυοκεντρικής συνεργίας των αμερικανικών πλατφορμών μάχης.

Επιχειρησιακή λειτουργία συστήματος Murmansk BN

Το σύστημα αποτελείται από μία γεννήτρια, τέσσερις κεραίες 32 μέτρων, εφτά φορτηγά KamAz, ένα κέντρο Διοίκησης Ελέγχου ενώ παράλληλα είναι ικανό να διεξάγει παρεμβολές σε αποστάσεις έως και 5.000 χιλιομέτρων.

Στην επιχειρησιακή του διάσταση κατά τον πόλεμο της Κριμαίας 2014 λειτούργησε συνεργατικά με το Moskva-1 το οποίο συλλέγει και εντοπίζει πληροφορίες ηλεκτρονικών σημάτων (SIGINT), oι οποίες προωθούνται στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου και μέσω λειτουργίας geolocation εντοπίζεται η θέση του στόχου η οποία εν συνεχεία καταστρέφεται από το πυροβολικό.

Στον πόλεμο της Κριμαίας το Μurmanshk BN χρησίμευσε για αποστολή δεδομένων στα 9A52-4 Tornado MLRS με εμβέλεια 90 χιλιομέτρων, στα BM-30 Smerch MLRS με εμβέλεια από 70 έως 90 χιλιόμετρα, στα 2S7 Pion των 203 χιλιοστών, στα TOS-1 των 220 χιλιοστών και στα 2S35 Koalitsiya-SV των 155 χιλιοστών με εμβέλεια 80 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα από ανοιχτές πηγές, το Μurmanshk BN είναι ικανό να διαμοιράζει δεδομένα εχθρικών θέσεων σε όλα τα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου του Ρωσικού Πυροβολικού. Στον πόλεμο της Κριμαίας το Μurmanshk BN χρησίμευσε για αποστολή δεδομένων στα 9A52-4 Tornado MLRS με εμβέλεια 90 χιλιομέτρων, στα BM-30 Smerch MLRS με εμβέλεια από 70 έως 90 χιλιόμετρα, στα 2S7 Pion των 203 χιλιοστών, στα TOS-1 των 220 χιλιοστών και στα 2S35 Koalitsiya-SV των 155 χιλιοστών με εμβέλεια 80 χιλιομέτρων.

Κrashukha-4

Το Krashukha-4 αποτελεί ένα ρωσικό κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να παρεμβάλει σε ραντάρ αναγνωριστικών και μαχητικών αεροσκαφών με σκοπό να καλύψει τις φίλιες δυνάμεις εντός του πεδίου των επιχειρήσεων. Λειτουργεί στις μπάντες X και Ku με σκοπό να αποδιοργανώνει εχθρικούς αισθητήρες που εκτελούν λειτουργίες επιτήρησης αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Ένας υπολογιστής που βρίσκεται στο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου του οχήματος επιλέγει την μεθοδολογία με την οποία θα αδρανοποιήσει τα εχθρικά ραντάρ. Το σύστημα εδράζεται επί τροχοφόρου οχήματος 8×8 KamAZ 6350 και έχει μέγιστη εμβέλεια 300ων χιλιομέτρων.

Το σύστημα εδράζεται επί τροχοφόρου οχήματος 8×8 KamAZ 6350 και έχει μέγιστη εμβέλεια 300ων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, το Krasukha-4 έχει την δυνατότητα να διαταράξει αποτελεσματικά την λειτουργία δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς (LEO) ενώ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά σε ραδιο-ηλεκτρονικές συσκευές. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς έναντι των τουρκικών UAV στην Συρία και την Λιβύη ενώ φημολογείται πως έχει ήδη μεταφερθεί στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα.

RB-636M2 Svet-KU

Το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου RB-636M2 Svet-KU αποτελεί ίσως ένα από τα πιο »πρωτόγονα» και εύχρηστα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του Ρωσικού Στρατού. Χρησιμοποιείται με σκοπό να υποκλέπτει, να παρεμβάλει και να ιχνηλατεί εχθρικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που λειτουργούν στο φάσμα 25 MHz και 18GHz.

Φαίνεται να είναι ιδανικό για ταχυκίνητες επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού αλλά και για μετάδοση δεδομένων εχθρικής τοποθεσίας.

Έχει χρησιμοποιηθεί από δυνάμεις Ρώσων αλεξιπτωτιστών κατά την διάρκεια ασκήσεων. Κατά τον πόλεμο της Κριμαίας το 2014, το σύστημα επιχειρούσε ακόμα και από παραστρατιωτικές ρωσόφωνες ομάδες αστικού πολέμου, όντας τοποθετημένο επί οχήματος Ford 4×4. Φαίνεται να είναι ιδανικό για ταχυκίνητες επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού αλλά και για μετάδοση δεδομένων εχθρικής τοποθεσίας.

Το ειδικό τμήμα Asymmetric Warfare Group του Αμερικανικού Στρατού έχει διεξάγει ξεχωριστές αναλύσεις για την δράση του προαναφερθέντος συστήματος επί συμβατικών οχημάτων μεταφοράς, καθώς φαίνεται να αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά και εύχρηστα τόσο στην Συρία το 2015 όσο και στην Κριμαία το 2014.

Χρησιμοποιείται με σκοπό να υποκλέπτει, να παρεμβάλει και να ιχνηλατεί εχθρικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που λειτουργούν στο φάσμα 25 MHz και 18GHz.

Συμπερασματικά βλέπουμε πως τα τμήματα του ρωσικού στρατεύματος τα οποία ασχολούνται με επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, εστιάζουν κυρίως σε επιχειρήσεις εντοπισμού ηλεκτρονικών εκπομπών, διακοπής εξοπλισμού επιτήρησης και στόχευσης, αλλά και διακοπής εχθρικών επικοινωνιών.

Το Ινστιτούτο Χερσαίου Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα ήδη υπάρχοντα ρωσικά συστήματα EW είναι ικανά να εντοπίσουν εχθρικές τοποθεσίες με ακρίβεια μίας μοίρας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν μία πηγή εχθρικών εκπομπών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων με πιθανότητα μέσου κυκλικού σφάλματος 500 μέτρων.

Comments

  1. Εμένα μου φένεται πολύ περίεργη η απάθεια και η αδράνεια των Αμερικανών….
   Η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη να αδιαφορεί και να αδρανει τόσο πολύ δεν μου αρέσει….. Αυτές είναι κακές ενδείξεις ….

   1. Οι Αμερικανοί, πράττουν και αυτοί ανάλογα.
    Έχουν και αυτοί τέτοια συστήματα. Ίσως και κάποια πιο ικανά.
    Εάν μιλάς για την Ουκρανία, ότι μπορούν κάνουν. Αλλά δεν μπορούν και πολλά.
    Η μισή περίπου χώρα είναι Ρώσοι, Ρωσόφωνοι και φιλορώσοι. Όπου στους φιλορώσους συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί Ουκρανοί από πολλές περιοχές.
    Οι Αμερικανοί κάνουν λάθος στο θέμα της Ουκρανίας. Πιέζουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο τη Ρωσία εκεί, δημιουργώντας μια ένταση και οικονομικούς περιορισμούς στη Ρωσία, μη αφήνοντάς της επιλογή από το να πλησιάσει περισσότερο την Κίνα.
    Αλλά σταματώ εδώ, γιατί θα βγούμε και εκτός θέματος του άρθρου.
    Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε στο επίπεδο του ηλ. πολέμου. Απ’ ότι είναι γνωστό, λίγα μέσα διαθέτουμε προς το σκοπό αυτό.

 1. Χρησιμοτατο άρθρο.δυστυχως μας υπενθυμίζει, πόσο πίσω είμαστε σε θέματα δυκτιοκεντρικων επιχειρήσεων και ηλεκτρονικού πολέμου.αυτο γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό απέναντι σε μια Τουρκία, που έχει κάνει άλματα σε αυτούς τους τομείς,στηριζόμενη σε πλήθος δικών της συστημάτων και σε εμπειρία που αποκτά από πολεμικές εμπλοκές.

 2. Πολύ ωραίο άρθρο. Φαίνεται πως ο υψηλής τεχνολογίας δικτυοκεντρικός πόλεμος που προσβλέπει το δόγμα των ΗΠΑ θα βρει σοβαρές αντιστάσεις και ενδεχόμενα προβλήματα σε περίπτωση συμπλοκής με έναν ισότιμο/peer αντίπαλο. Είναι ένα παιχνίδι τύπου πέτρα/ψαλίδι/χαρτί.

 3. Το πυροβολικό σε συνεργασία με UAV – UCAV καθώς και με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όχι μόνο θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο αλλά πιθανόν θα κρίνει τον νικητή σε μελλοντικές συγκρούσεις. Το πυροβολικό διαθέτοντας πλέον αυξημένα βεληνεκή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποδιοργάνωση του αντιπάλου (προσβολή κέντρων επιχειρήσεων), προσβολή εφεδρειών, καταστολή αεράμυνας, απομόνωση του πεδίου της μάχης κλπ. και μπορεί κάλιστα να αντικαταστήσει την αεροπορία σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και απομόνωσης. Το Ελληνικό πυροβολικό ενώ διαθέτει άριστα συστήματα (MLRS – Pzh 2000) δεν έχει τα απαιτούμενα συστήματα στοχοποίησης και κυρίως UAV. Παράλληλα είναι πλέον επιτακτική η ΑΜΕΣΗ αναβάθμιση των MLRS ενώ θα πρέπει κάποια στιγμή να μας απασχολήσει και το θέμα της απόκρουσης της αυξανόμενης πυραυλικής δύναμης του αντιπάλου. Μέχρι στιγμής όμως η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των παραπάνω. Έως πότε ;

 4. Αρχικά συγχαρητήρια για το άρθρο. Διαβάζοντας το και την αναφορά για χρήση τέτοιων συστημάτων από τη Ρωσία στη Συρία μου ήρθε στο μυαλό αυτή η είδηση από την ρωσική τηλεόραση όπου δείχνει τη συνεργασία UAVs και drone kamikaze στη Συρία σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Κάνοντας τη σύνδεση δηλαδή, συστήματα ηλ. πολέμου εντοπίζουν το στόχο, uav κάνουν παρατήρηση και καμικάζι ντροουν τον εξολοθρεύουν. Το μέλλον είναι ήδη εδώ κύριοι! Το βίντεο είναι στα ρωσικά χωρίς μετάφραση αλλά δείχνει ενδιαφέρουσες εικόνες.

  https://youtu.be/60QhHl6FGQQ

  1. Καλησπέρα ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ρωσία και Κίνα αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτές τις τεχνολογίες. Δυστυχώς στά τα γεγονότα του 14 παρότι ξύπνησε η Δύση κινείται αργοκίνητα. Μπορεί το F-35 να απέτυχε μερικών αλλά το νόημα έχει γίνει κατανοητό και ίσως στο μέλλον λειτουργήσουν πιο ορθολογικά σε τέτοια ζητήματα.

   1. Κατά τη γνώμη μου, η Δύση, δεν ξέρει που πάνε τα 4.
    Βασικά μιλάμε για ΗΠΑ. Ποιά Δύση τώρα? Την Ε.Ε. που την ταπεινώνει η Τ μπροστά στα μάτια της?
    Το όλο θέμα είναι να μην αναπτυχθεί οικονομικά η Ρωσία, γιατί θα πάρει αγορά από κάποιους Δυτικούς. Και μέχρι εκεί. Και το ποιός θα πουλήσει όπλα σε ποιούς. Γιατί εκτός από κάποιες περιοχές της Ουκρανίας, απ’ ότι ξέρω η Ρωσία δεν απειλεί το έδαφος καμιάς χώρας. Η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη Δύση, ότι και να γίνει. Δεν έχει ούτε καν το ανθρώπινο δυναμικό να το κάνει. Πλάκα κάνουμε τώρα? Και βγαίνει σήμερα και η Υπ.Εξ. της Γερμανίας και λέει ότι η Ρωσία απειλεί. Για να μας πει, πως ακριβώς η Ρωσία απειλεί τη Γερμανία? Τη χώρα της δηλαδή για να κάνει τέτοια δήλωση? Και για να μας πει και το εάν η Τουρκία απειλεί ή όχι κανένα. Ας μας πει και για την Κύπρο. ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.
    Η Δύση καλά θα κάνει να πάρει τη Ρωσία με το μέρος της, γιατί δεν είναι μακριά τα μπλεξίματα με την Κίνα. Και εάν συνεχιστεί η σύγκλιση Ρωσίας-Κινας, είναι ήδη χαμένος ο μισός πλανήτης για τη Δύση και βλέπουμε για τα περαιτέρω.

   2. Παρακαλώ. Η Ρωσία πάντα έδινε βαρύτητα στον ηλ. πόλεμο από εποχής της ΕΣΣΔ. Μετά την πτώση της υπήρξε ένα χάος και προφανώς η χρηματοδότηση για τα προγράμματα σταμάτησε ενώ στη κορυφή των προτεραιοτήτων ήρθαν αλλά προγράμματα όπως η συντήρηση του στρατηγικού της οπλοστασίου και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Καύκασο και όχι μόνο. Από το 2012 όμως και την έλευση του Στρατηγού Γεράσιμοφ στο πόστο του Α ΓΕΕΘΑ φαίνεται να άλλαξαν τα πράγματα και ξαναδωθηκε έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο και σε άλλες σύγχρονες τεχνολογίες. Όχι ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν απλώς τα τελευταία 10 περίπου χρόνια η Ρωσία έχει κάνει πραγματική επανάσταση σε αυτό το τομέα και όχι μόνο.

 5. Συγχαρητήρια κ. Χωριανόπουλε για ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
  Εδώ και καιρό φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούνται και με ραντάρ. Έτσι, το ραντάρ μαχητικού με τη μεγαλύτερη εμβέλεια είναι το Su-35 με το Irbis-E, ένα ραντάρ PESA με δύο λυχνίες TWT για αυξημένη ισχύ. Επίσης, φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει μία μεγάλη σειρά από ραντάρ πολύ χαμηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να μην δείχνουν κανένα άγχος έναντι του F-35, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ραδιοδιατομή στις χαμηλές περιοχές συχνοτήτων (L band και κάτω), όπως έχουμε αποδείξει μέσω προσομοίωσης.
  Όμως, στον ηλεκτρονικό πόλεμο φαίνεται ότι έχουν κάνει θαύματα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η ιστορία με το αντιτορπιλικό κλάσης ΑΒ USS Donald Cook στον Εύξεινο Πόντο τέτοια εποχή το 2014, όπου ένα Su-24 με ένα εξελιγμένο σύστημα ΗΠ φάνηκε να αδρανοποιεί το υπερσύγχρονο ραντάρ του πλοίου: https://www.voltairenet.org/article185324.html
  Και ένα παράδειγμα πιο κοντά στο θέμα του άρθρου: κατά τις μάχες στην Ουκρανία, επίσης το 2014, Ρώσοι παίρνουν τηλέφωνο τη μητέρα ενός Ουκρανού Διοικητή και της είπαν ότι ο γιος της σκοτώθηκε. Παίρνει τηλέφωνο αυτή τρελαμένη (από ανοικτό τηλέφωνο) τον γιο της, να μάθει τι συμβαίνει. Όταν μετά πήρε τηλέφωνο ο εν λόγω Διοικητής για να της πει ότι όλα είναι ΟΚ, οι Ρώσοι εντόπισαν την κλήση (την οποία προφανώς και περίμεναν), υπολόγισαν τις συντεταγμένες και ισοπέδωσαν τα πάντα εκεί με τον γνωστό βασιλιά της μάχης: το Πυροβολικό. Τελικά ο Δκτής πάει… https://www.thedrive.com/the-war-zone/33401/this-is-what-ground-forces-look-like-to-an-electronic-warfare-system-and-why-its-a-big-deal

  Δυστυχώς όμως, εμείς δεν φαίνεται να παίρνουμε τα ανάλογα μαθήματα, εν αντιθέσει με τους απέναντι, οι οποίοι έχουν κάνει εντυπωσιακά βήματα στον ΗΠ.

  1. Καλησπέρα κύριε Κωνσταντίνε να είστε καλα για το σχόλιο σας και για τις πληροφορίες με το ρανταρ που δν τις γνώριζα. Το γεγονός με τον διοικητή ειχε ακουστεί μεχρι και στους newyorktimes και ορίζεται, εξοσων γνωρίζω, ως iPhone warfare. Πάντως η Ρωσία δυστυχώς ή ευτυχώς φαίνεται να μην καταλαβαινει και πολύ απο οικονομικοπολιτικες κυρωσεις στο κομματι των εξοπλισμών καθώς τρεχει παράλληλα και εξοπλιστικά προγράμματα για εφοδιασμό της Αλγερίας. Όπως και να εχει έστω και σε θεωρητικο επίπεδο έχουμε πολλα να μάθουμε απτον ορθολογικο τροπο που λειτουργεί.

 6. Θα επαναλαβω το γεγονος που ελαβε μερος στον Ευξεινο Ποντο, 2014

  Πλοιο του ΠΝ των ΗΠΑ, USS Dοnald Cook Arleigh Burke-class, κλεινει τα συστηματα ηλεκτρο-μαγνητικης σαρρωσης κι ιχνηλατιση. και μενει σε διεθνη υδατα εντος της θαλασσας του Ευξεινου Ποντου,για μερικες μερες, δεχομενο υπερπτησεις απο Ρωσσικα βομβαρδιστικα κι αλλα μαχητικα σε αποσταση ως κι 80 ποδιων (25μετρα)

  Γιατι θα ρωτησει κανεις;;
  Compilation of Russian jets passing near the USS Donald Cook
  https://www.youtube.com/watch?v=qJFnDfvUVGc
  Russian Fighter Jet Disables US Missle Destroyer Using Electronic Warfare Weapon
  https://www.youtube.com/watch?v=8s4sKAMgYsU

  Η απαντηση ειναι απλη – Khibiny electronic warfare system, KRET – Спасибо Rusyia
  Ηταν μια απλη κι συνηθισμενη τακτικη επιδειξη ισχυος απο τις Ρωσσικες δυναμεις.

  Εκθεση απο πρωην Αμερικανο Στρατηγο:
  General (retired) Michael HAYDEN
  Former Director of the US National Security Agency (NSA)
  and Central Intelligence Agency (CIA)

  θεματολογια:
  Russia’s Electronic Warfare
  Capabilities to 2025 – Challenging NATO in the Electromagnetic Spectrum
  https://euagenda.eu/upload/publications/untitled-135826-ea.pdf

  υ.γ.
  Για φαντασου η Ρωσσια να εχει φιλικη κυβερνηση στο Μεξικο, κι να αρχισουν οι ΕΔ του Μεξικου κοινες αεροναυτικες ΚΑΙ χερσαιες ασκησεις με τις αντιστοιχες Ρωσσικες.
  Καπου κοντα στα συνορα των ΗΠΑ, ας πουμε, διπλα με το New Mexico & Texas, εεε;;;

  Θα ηταν αποδεκτο απο τον μπαιντανοπουλο κι το μουροχλαβο ασκερι του;;;

  1. Καλα τα λετε ειδικα με τν παρομοίωση με το Μεξικό καθως έχει αναλυθει και σε υποθετικό σεναριο απο εναν αρκετα αξιολογο γεωπολιτικό αναλυτη τον Friedman. Τα domino effects που μπορει να προκαλέσει η ρωσια μεσω της κυνικά ορθολογικής πολιτικής της ειναι τεραστια

   1. Πραγματι – σωστο.

    Η Ρωσσια οχι δεν θελει απλα να κανει πισω. Και να ηθελε ΔΕΝ γινεται να το πραξει.

    Η Ρωσσια ειναι περικυκλωμενη με βασεις των ΗΠΑ σχεδον σε ΟΛΗ την συνοριακη της περιμετρο μεσω ομορων κρατων, τα οποια εχουν φιλικες σχεσεις ή συμφωνιες με τις ΗΠΑ.

    Το να αφησει διπλα στα συνορα της μερικα δεκαδες χιλιομετρα να εχει παρουσια το ΝΑΤΟ το θεωρει – κι οχι αδικα – νομοτελειακα το τελος της ισχυς της γεωπολιτικα, εαν οχι ως ενιαιαο κρατος.

    Αρα, η Ουκρανια σημερα εχει μπει σε μια υπρξιακη περιδινηση, με ΚΑΘΟΔΙΚΗ πορεια. Θα φαει τα μουτρα της.
    Κυριολεκτικα θα την θυσιασουν στον βωμο της γεοπολιτικης σκακιερας οι «συμμαχοι» της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

    Η Ουκρανια οπως την ξεραμε σι λιγο xρονικο διαστημα ΔΕΝ θα υπαρχει.

    υ.γ.
    Τουτλαχιστον να μην πραξουμε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαθος του 1919 – που μετα μας εφερε την καταστροφη του 1922 – κι να μπλεχτουμε ΠΑΛΙ στην ουκρανια για χαρη των ΔΗΘΕΝ συμμαχων (παλι οι δυτικοι), κι της νεaς Αγγλιας – βλεπε ΗΠΑ.

 7. εντυπωσιακη ερευνα περιεχει το αρθρο !!

  Να προσθεσω μια εκεθεση αναλυσης κι καταγραφης απο μια ΜΚΟ του ΟΗΕ, για τις ικανοτητες των Ρωσσικων ΕΔ στην διεξαγωγη, Ηλεκτρονικου πολεμου και συλλογη/υποκλοπη πληροφοριων/ραδιοσυχνοτητων :

  Russian Capabilities in Electronic Warfare: Plans, Achievements and Expectations
  https://www.refworld.org/docid/5971cc974.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *