Η Ρωσία ξεκίνησε την προετοιμασία έκδοσης ενός κρυπτoνομίσματος κατ’ εντολή του Ρώσου Προέδρου, Πούτιν. Το «κρυπτό-ρούβλι» αφορά ένα κρατικό διαδικτυακό νόμισμα. Όπως αναφέρεται ο Ρώσος Υπουργός Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, N. Nikiforov, σε μυστική συνάντησή του με μέλη του «MOSCOV CAPITAL CLUB», αναφέρθηκε και σε κάποιες λεπτομέρειες λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα θα προβούν στην έκδοση κρατικού διαδικτυακού νομίσματος.

Επεσήμανε δε, πως αν δεν κάνει το βήμα η Ρωσία, θα το πράξουν σε μικρό χρονικό διάστημα οι γείτονες χώρες, της «Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης». Πριν τη λήψη της απόφασης από τον Ρώσο Πρόεδρο,  προηγήθηκε, συνάντηση του Πούτιν με κορυφαία στελέχη ρωσικών εποπτικών Αρχών. Όπως υποστήριξε ο Nikiforov, η έκδοση του νέου «διαδικτυακού-ρουβλίου» θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Υπολογίζεται πως η Ρωσία εισπράττει φόρο από εισοδήματα φυσικών προσώπων, κατ’ αποκοπή σε ποσοστό 13%. Εξάλλου, σύμφωνα με τη ρωσική ε/φ «MOSCOW TIMES», ο Ρώσος Πρόεδρος έχει προωθήσει ήδη μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα εντός του έτους 2018, που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ρωσικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο «TASS» αναφέρει πως η δημιουργία ενός διαδικτυακού νομίσματος, θα προωθήσει την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και τις διασυνοριακές πληρωμές. Να σημειωθεί πως η χρήση του κρατικού διαδικτυακού-ρουβλίου, δεν σχετίζεται με τη νομιμοποίηση άλλων διαδικτυακών νομισμάτων όπως είναι τα «Bitcoin», «Ethereum», «Ripple», «Bitcoin Cash» ή το «Litecoin».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο, Ειδησεογραφικού Πρακτορείου, «RUSSIA TODAY», ο Ρώσος Πρόεδρος, V. PUTIN, αναφέρθηκε μεν στους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει το διαδικτυακό νόμισμα, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι είναι «πιο σημαντικό να μη δημιουργηθούν περιττά εμπόδια» για την έκδοσή τους, αλλά να αντιμετωπισθεί πολύ περισσότερο ως μία απαραίτητη προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις στο ρωσικό φορολογικό σύστημα.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθετε προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του διαδικτυακού νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας ελέγχου, ειδικά στον τομέα εισροής χρημάτων από το εξωτερικό.