Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025, τη Β’ Φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραρεύθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την παρουσίαση:

«Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εν μέσω καύσωνος και μάλιστα φαντάζομαι και τη δυσκολία σας να έρθετε στην αίθουσα λόγω των έργων που κάνουμε στο Υπουργείο για τη νέα όψη. Θα ήθελα, πριν σας ενημερώσω για τις αλλαγές, να κάνω μια μικρή αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία, όπως έχουμε πει, έχει τη φιλοδοξία να θωρακίσει τη χώρα από οιαδήποτε ορατή απειλή, να αλλάξει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Aναφέρομαι καταρχάς στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη συνολική προσέγγιση στις δυνατότητες της χώρας για αποτροπή, δηλαδή στην αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή δυνατότητα άμυνας, που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και που θα απελευθερώσει τα νέα πλοία του Στόλου, αλλά και τα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς, από την απλή χωρική υπεράσπιση της Πατρίδας.

Θα ήθελα, επίσης, να σας θυμίσω το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί και το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία. Ήδη ο «Κένταυρος» είναι ένα υπερήφανο παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν δέκα ήδη έργα σε εξέλιξη και έντεκα ακόμα θα προκηρυχθούν. Βεβαίως, το ΕΛΚΑΚ έχει στενή συνεργασία με τη νέο-δημιουργημένη Διεύθυνση Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να θυμίσω, επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατατέθηκε 12ετής και στην πραγματικότητα 20ετής Προγραμματισμός Εξοπλισμών, ο οποίος έχει και τη φιλοδοξία να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα με το 25% του συνολικού ποσού. Επίσης, αποτελεί μια πρωτοτυπία στην Ελλάδα.

Τη νέα Δομή Δυνάμεων, το νέο συμπαγές σύστημα, το οποίο θα υπηρετείται από τα νέα μέσα τα οποία αποκτάμε.

Τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες τις οποίες αναβαθμίσαμε με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχει πολύ μεγάλη φιλοδοξία και πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Να κάνω μια αναφορά στις μισθολογικές αυξήσεις, που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ένα τμήμα τους αφορά τον Στόλο, το Επίδομα του Στόλου, το Επίδομα των Ειδικών Συνθηκών.

Να αναφερθώ στις αυξήσεις στις αποδοχές των φοιτητών των Στρατιωτικών Σχολών και βεβαίως, αναμένουμε να έρθει το νομοθέτημα από το Υπουργείο Οικονομικών για να νομοθετηθούν οι νέες αυξήσεις τις οποίες ήδη έχω ανακοινώσει μετά την έγκριση του Πρωθυπουργού, και οι οποίες ανεξαρτήτως πότε θα έρθει το νομοθέτημα, θα ισχύουν, όπως υπάρχει κυβερνητική δέσμευση, από 1/10/2025.

Και, βέβαια, το Στεγαστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο μετά.

Σήμερα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη νέα φάση στη Δομή Δυνάμεων. Θα ξεκινήσω όμως από το νομοθέτημα που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το νομοθέτημα προβλέπει την ενοποίηση των τριών Ταμείων στο ΤΑΕΘΑ, ένα ενιαίο ταμείο, ένας ενιαίος ιδιοκτησιακός φορέας, και τη δημιουργία ενός νέου φορέα αρμόδιου για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, του ΦΑΑΕΔ.

Η φιλοδοξία είναι να χρηματοδοτηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συντήρηση των δομών.

Θα ήθελα να σας πω, όμως, ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους καιρούς τους οποίους ζούμε και την καχυποψία της κοινωνίας, εν μέρει και των κομμάτων, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και αν είναι προφανής η ανάγκη και είναι απαραίτητο να συμβεί.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας επαναλάβω εδώ αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και θα το πω πάλι αύριο το πρωί, κατά τη δεύτερη συζήτηση στην Επιτροπή. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υιοθετήσει και θα περιλάβει στο νομοθέτημα οιαδήποτε λογική πρόταση που οδηγεί στη διαφάνεια της διαχείρισης και που θα προέλθει από την Αντιπολίτευση ή από οιονδήποτε άλλον. Θέλουμε να είναι όλα διαυγή.

Είναι προφανές ότι η πραγματική εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, αν λάβει κανείς υπόψη την ανάγκη του χρόνου υλοποίησης, δεν αφορά την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όμως, θα πρέπει να θέσουμε στέρεες ρίζες, που να επιτρέπουν ειδικά σε αυτό το Υπουργείο, αυτά τα οποία γίνονται να είναι αντικείμενο συνολικής συναίνεσης του πολιτικού συστήματος και όχι διαφορών. Στα θέματα της Άμυνας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Να σας δώσω κάποιους αριθμούς για το στεγαστικό μας πρόγραμμα, για το οποίο πρέπει να σας πω ότι είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι. Το στεγαστικό πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη των αναγκών στέγασης των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Πατρίδα μεταθέτει κάπου αυτά τα στελέχη για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Το στεγαστικό πρόγραμμα, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 20 χρόνια συνολικά είχε κατασκευάσει 799 κατοικίες. 20 χρόνια, 799 κατοικίες.

Εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών.

Ήδη σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας.

Συνδυαζόμενο αυτό με τις μισθολογικές αυξήσεις και τις άλλες δυνατότητες στη στρατιωτική οικογένεια, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καθιστά την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ελκυστική για τους νέους Έλληνες.

Χρειαζόμαστε, και το έχω πει επανειλημμένως, τους καλύτερους Έλληνες, τις καλύτερες Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το μέγεθος της απειλής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εμάς. Για να το ισοσκελίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε, χρειαζόμαστε τους καλύτερους από εμάς.

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης της Δομής Δυνάμεων. Ο σκοπός είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου. Οι Αρχηγοί και τα Συμβούλια έχουν επεξεργαστεί με επιμέλεια, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων.

Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα. Καταργούμε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς. Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου.

Προχωράμε στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων. Και προχωράμε και στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.

Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατομμυρίων τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων.

Μόνο από την κατάργηση του επιπέδου της Στρατιάς θα απελευθερωθούν εκατοντάδες ικανότατοι Αξιωματικοί, των οποίων οι δυνατότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από εδώ και πέρα.Μόνον η κατάργηση της Στρατιάς μάς δίνει 30.000 ώρες, ανθρωποώρες εξοικονόμηση τον μήνα. Για την ακρίβεια 29.504.

Συγχρόνως, προχωράμε στη νέα αντίληψη που τα διδάγματα των πολέμων που διεξάγονται, ιδίως του πολέμου της Ουκρανίας, τα καθιστούν απαραίτητα.

Αναφέρομαι στη δημιουργία σειράς έργων αμυντικής οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως – θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγω με τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά αυτό που εγώ λέω στρατό των πολιτών. Από 1/1/2026 καταργείται πλέον η κατάταξη στρατεύσιμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που η ανακοίνωση γίνεται από τώρα είναι γιατί οι κατατάξεις, η εσωτερική διαδικασία για το 2026, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει. Δημιουργούμε, επίσης, ένα νέο κανονισμό τροφοδοσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έναν σύγχρονο κανονισμό τροφοδοσίας, τυποποίησης και οφείλω να πω και λογοδοσίας επί της τροφοδοσίας, τον οποίο επεξεργάστηκαν τα Επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ. Αποτελεί βελτίωση της διατροφικής αξίας. Η εφαρμογή του θα είναι ευθύνη του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού. Θα υπάρξει και ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί.

Δεν είναι δυνατόν η ποιότητα του φαγητού να μην είναι αυτή η οποία να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά που υπηρετούν την Πατρίδα, να εκτελούν την υπηρεσία τους. Δεν μπορεί το φαγητό να παράγεται – δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει – για να πετάγεται στα σκουπίδια. Και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες που υπηρετούν την Πατρίδα φορώντας τη στολή να διατρέφονται από τα ΚΨΜ. Έρχομαι τώρα στο τελευταίο, επίσης σημαντικό. Θα ήθελα να σας ανακοινώσω την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των Οπλιτών, σαν βάση υπολογισμού, στα 100 ευρώ – από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα – για όσους υπηρετούν στα παραμεθόρια και στα νησιά του Αιγαίου και 50 ευρώ στην ενδοχώρα. Επειδή διέρρευσε με τρόπο που δεν γνωρίζω η σημερινή ανακοίνωση, είδα σήμερα στο διαδίκτυο κάποιους υπολογισμούς. Μάλιστα, είδα έναν οριζόντιο «περίεργο» υπολογισμό ότι η αύξηση είναι οριζόντια 20%. Για την ακρίβεια η αύξηση είναι οριζόντια 1.036,36%. 1.036,36% όσον αφορά τα 100 ευρώ. Και 468,18% όσον αφορά στα 50 ευρώ.

Αυτά όμως είναι η βάση υπολογισμού. Υπάρχουν, βεβαίως και σε αυτά προσαυξητικοί συντελεστές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: άγαμος ορφανός από έναν γονέα σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ. Με το νέο σύστημα όταν υπηρετεί την Πατρίδα, θα παίρνει 150 ευρώ. Και όποιος έχει ένα παιδί, σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να μπορεί κάποιος να έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί. Και για να το πω λαϊκά, όπως το έζησα και στον καιρό που υπηρετούσα, να έχει λεφτά στην τσέπη του για να αγοράσει έναν καφέ.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το ποσό που θα χρειαστούμε για αυτό υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια και το σύνολο του ποσού αυτού προέρχεται από τις εξοικονομήσεις που δημιουργεί η μεταρρύθμιση στη Δομή Δυνάμεων, οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων και η κατάργηση επιπέδων.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν σε τελική φάση από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή το σύνολο στην πραγματικότητα των αυξήσεων που θα επέλθουν την 1η Οκτωβρίου, έτσι και η αύξηση εδώ της μηνιαίας αποζημίωσης των Οπλιτών προέρχονται από τις εξοικονομήσεις που κάνουμε εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ενώ στον ίδιο χρόνο αυξάνουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελευταίο, για να μην υπάρξουν και διαμαρτυρίες τουλάχιστον σε αυτό, θα ήθελα να σας δώσω απλώς δυο-τρία στοιχεία για τις συγχωνεύσεις στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη για να καταλάβετε τη λογική. Μέχρι σήμερα που συζητάμε, το Στρατοδικείο Ιωαννίνων, το οποίο καταργείται, δικάζει 8 υποθέσεις το χρόνο. Οκτώ υποθέσεις σε όλο το χρόνο! Το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων – γιατί ίσως δεν το ξέρετε αλλά έχουμε Ναυτοδικείο στα Γιάννενα – δικάζει 10 υποθέσεις ετησίως και το Αεροδικείο Ιωαννίνων δικάζει δυο υποθέσεις ετησίως. Συνολικά, δηλαδή, 20 υποθέσεις τον χρόνο. Έναντι αυτών των 20 υποθέσεων, έχουμε 6 δικαστές και 15 άτομα προσωπικό. Δηλαδή, έχουμε 21 ανθρώπους για 20 υποθέσεις τον χρόνο!

Στο Στρατοδικείο Χανίων – το οποίο επίσης καταργείται – έχουμε 6 υποθέσεις ετησίως. Στο Ναυτοδικείο Χανίων έχουμε 10 υποθέσεις ετησίως και στο Αεροδικείο Χανίων έχουμε 5 υποθέσεις ετησίως. Δηλαδή, 21 υποθέσεις τον χρόνο. Μία παραπάνω από τα Γιάννενα. Και υπηρετούν 5 δικαστές και 15 άτομα προσωπικό. Δηλαδή, έχουμε 20 άτομα για 21 υποθέσεις. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι παραδεκτό σε οποιαδήποτε χώρα έχει στοιχειώδη κανόνα λογικής, στη διάθεση του υστερήματος του Έλληνα ή του οποιουδήποτε φορολογούμενου. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, κύριε Υφυπουργέ καλημέρα! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Μια ερώτηση και μια διευκρίνιση θα ήθελα, σας παρακαλώ. Όταν αναφερθήκατε για πέρας Κατατάξεως Στρατευσίμων στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και ότι όλοι θα πηγαίνουν στον Στρατό Ξηράς, θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό θα γίνεται, θα αφορά, μόνο στη βασική εκπαίδευση που θα είναι ενιαία και μετά θα αποδίδονται στους Κλάδους κατά την ανάγκη που έχει κάθε Κλάδος ή θα πηγαίνουν πλέον μόνο Στρατό Ξηράς και στην θητεία τους; Επίσης να ρωτήσω, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχουν στρατεύσιμοι, ποιος θα φυλά τις ναυτικές εγκαταστάσεις, τα αεροδρόμια; Και μια διευκρίνιση. Αναφέρεστε εδώ, σε «Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», εννοείτε και τα Δωδεκάνησα για έργα και οτιδήποτε ή τα Δωδεκάνησα θα είναι εκτός; Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το τρίτο, είναι μια ανοιχτή ενημέρωση, άρα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες. Άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία θα τα αναλύσω εκτενώς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά επειδή τείνω να εμπιστεύομαι την σοβαρότητα του Τύπου στην Πατρίδα μας σε αυτά τα θέματα είμαι έτοιμος και κατ’ ιδίαν να προβώ σε διευκρινίσεις. Όσον αφορά στις δυο πρώτες ερωτήσεις, οι οποίες τις κατανοώ απολύτως. Στην πρώτη η απάντηση είναι «όχι», δεν θα επιστρέφουν μετά στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Η θητεία θα είναι συνολικά στον Στρατό Ξηράς με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που οι επαγγελματικές τους δυνατότητες επιβάλλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε καπετάνιους περισσότερο και σε μηχανικούς αεροσκαφών. Θα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, θα δώσουμε στην δημοσιότητα ακριβώς ποιες ειδικότητες θα είναι αυτές. Θα είναι ελάχιστες όμως. Ελάχιστες!

Ως προς το θέμα της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών που χρειάζονται τη βοήθεια των στρατιωτών – δεν είναι μόνο η φύλαξη – θα υπάρχει μετακίνηση για αυτές από τον Στρατό Ξηράς. Την φύλαξη στην οποία αναφερθήκατε, θα την αναλάβει ο Στρατός Ξηράς. Όλοι θα είναι στον Στρατό Ξηράς. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα, γιατί θέλω να το καταλάβετε, πέρα από αυτά τα οποία αντιλαμβάνεστε, που αφορούν προτιμήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, για λόγους που αντιλαμβανόμαστε όλοι, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και στον καιρό ειρήνης. Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε ή σχεδόν οποιοσδήποτε υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία δεν υφίστατο την βασική εκπαίδευση και μόλις τέλειωνε την θητεία του, χανόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Εξαφανιζόταν από την δυνατότητα της εφεδρείας.

Με δεδομένη την δική μας πληθυσμιακή σύνθεση αυτό δεν είναι δυνατόν να μείνει έτσι. Άρα, λοιπόν, η δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να επανεκπαιδεύονται όλοι οι Έλληνες που θέλουν να το κάνουν, στο πλαίσιο του νομοθετήματος για την εφεδρεία, το οποίο επίσης θα έρθει το φθινόπωρο, είναι απολύτως απαραίτητη για να σχεδιάσουμε την δυνατότητα αποτροπής για την οποία σας μίλησα πριν. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τους έχουμε τρέξει πάρα πολλές φορές. Οι πληθυσμιακές εξελίξεις στις καμπύλες είναι επίσης γνωστές σε σας. Μπορεί να μην έχετε κάνει τους υπολογισμούς αναλυτικά, δεν χρειαζόταν, αλλά εμείς τους κάνουμε αναλυτικά.

Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε δυνατά το βασικό pool των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η δυνατότητα της παύσης κατάταξης στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία; Είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο: Όταν μιλάμε για μεγαλύτερη αυτονομία στους μείζονες σχηματισμούς, μέχρι ποιου επιπέδου;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω στο πρώτο και θα απαντήσω ελλειπτικά στο δεύτερο για λόγους που επίσης κι εσείς που κάνετε το ερώτημα, τους καταλαβαίνετε. Όσον αφορά στο πρώτο και η αύξηση η μισθολογική και η κατάταξη στον Στρατό, θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2026.

Όσον αφορά τώρα την αυτονομία των Μειζόνων Σχηματισμών, πλέον ο τρόπος πολέμου έχει αλλάξει. Το είπαμε πριν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ουκρανία αυτή την στιγμή ο πόλεμος διεξάγεται κυρίως με μικρά drones, τα οποία λέγονται “FPV”, “First Person View”, και των οποίων η τεχνολογία, η μορφή και οι δυνατότητες αλλάζουν διαρκώς. Όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται. Εάν για τις μικρές αυτές αλλαγές, παρεμπιπτόντως ένας μεγάλος αριθμός από αυτά παράγονται από το 3D printers, από πολύ μικρές και ευέλικτες γραμμές παραγωγής. Εάν για την μικρή αλλαγή χρειάζεται κανείς να ετοιμάσει φάκελο, πρέπει να τον στείλει στον Μέραρχο. Ο Μέραρχος να τον στείλει στο Σωματάρχη. Ο Σωματάρχης να τον στείλει στον Στρατάρχη, ο Στρατάρχης να τον στείλει στο ΓΕΣ. Το ΓΕΣ να τον στείλει στον ΓΕΕΘΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ να τον στείλει στον Υπουργό και μετά, αφού έχει εγκρίνει ο Υπουργός, η ιστορία αυτή να πάει πάλι προς τα κάτω, ακριβώς με τα ίδια. Καταλαβαίνετε ότι έχει τελειώσει το συγκεκριμένο θέμα, η μάχη, ο πόλεμος.

Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα και την νοοτροπία μας. Να ενδυναμώσουμε τα στελέχη μας με δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις επί του πεδίου. Σε πράγματα που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν καν. Ως ερωτήματα και ζητήματα. Ήδη λοιπόν, για αυτό υπάρχει προεργασία στις Στρατιωτικές Σχολές, ήδη υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας. Δεν λέω ότι θα γίνει αύριο το πρωί.

Οι κύριοι Αρχηγοί, όμως, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία. Ελπίζω ότι το νέο σχήμα, το οποίο επίσης θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Έχουμε φύγει από τους καιρούς των μαρμαρωμένων δομών. Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών. Αυτό προσπαθούμε να ενσωματώσουμε εδώ. Και όσον αφορά και εμάς, είναι πολύ πιθανόν να σας ανακοινώσω και μια τρίτη φάση. Επειδή, όμως, είμαστε στο στάδιο επεξεργασίας αυτού δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όμως, σας παρακαλώ, κρατήστε το ότι πάμε σε μια εποχή διαρκώς αλλαγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, να ρωτήσω λίγο σχετικά με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, επειδή έχει και διπλή ιδιότητα, αυτή του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, αν υπάρχει κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό το οποίο μπορείτε να μας πείτε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, η ιδιότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, του στρατηγείου θα περάσει στον Γενικό Επιθεωρητή, ο οποίος θα είναι στην Λάρισα πλέον. Δεν θα είναι, όπως τώρα, στο Γενικό Επιτελείο. Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή.Θα ενδυναμωθεί και δικαίως. Εντός του Στρατεύματος, ως ο κύριος ελεγκτικός φορέας, συγχρόνως όμως θα έχει και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, τα οποία ορθά ρωτήσατε.