Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινεζικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV, η χώρα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ραντάρ πολλαπλής ακτινοβολίας THz (Tera-Hertz), ικανό να εντοπίζει μαχητικά αεροσκάφη με χαρακτηριστικά stealth. Το σύστημα αναπτύσσει η κινεζική εταιρία CETC (China Electronics Technology Group) υπό την ηγεσία του Li Yuanji.

Σύμφωνα με το CCTV, το οποίο επικαλείται επίσημη ανακοίνωση της CETC, πρακτική της πολλαπλής ακτινοβολίας THz διοχετεύει πολλαπλές δέσμες στο φάσμα μεταξύ του υπέρυθρου και των μικροκυμάτων. Σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες, αυτή η πρακτική θα καταστήσει την τεχνολογία stealth ορατή στα ραντάρ. Στην τεχνολογία ακτινοβολίας THz ηλεκτρομαγνητικά κύματα εκπέμπονται στη συχνότητα 0,3-3 THz.

Η ακτινοβολία THz μπορεί να διαπεράσει συνθετικά υλικά και υλικά απορρόφησης της ακτινοβολίας ραντάρ, τα οποία καθιστούν ένα αεροσκάφος αόρατα. Χωρίς την προστασία αυτών των υλικών τα ραντάρ θα μπορούν να εντοπίσουν τα μεταλλικά μέρη του αεροσκάφους, άρα και τη θέση του ίδιου του αεροσκάφους. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία, που αναπτύσσει η Κίνα, θα μπορεί να αναγνωρίσει το εξωτερικό περίγραμμα του αντικειμένου, άρα να αναγνωρίσει τον ακριβή τύπου της απειλής.

Μία από τις προκλήσεις του προγράμματος είναι το μέγιστο βεληνεκές του ραντάρ, το οποίο δεν αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού η ακτινοβολία THz μειώνεται ταχύτατα στον αέρα. Συνεπώς η νέα τεχνολογία ίσων να αποδειχθεί ανίκανη να εντοπίσει ένα μαχητικό stealth πριν αυτό εξαπολύσει ένα βλήμα αερομαχίας μεγάλου βεληνεκούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *