Σύμφωνα με τον Dan Darling, Διευθυντή Στρατιωτικών και Αμυντικών Αγορών της «Forecast International» τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν σημαντικές προοπτικές πωλήσεων στη Μέση Ανατολή. Η «Forecast International» είναι μια εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στις έρευνες και τις αναλύσεις αμυντικών και αεροδιαστημικών αγορών. Σύμφωνα με τον Dan Darling, το γερμανικό «όχι» στις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία και η άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί την πώληση F-35 στο Κατάρ, μπορεί να οδηγήσει σε νέες πωλήσεις για το Rafale.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Sébastien Lecornu, επισκέφτηκε το Κατάρ και γαλλικά μέσα δημοσίευσαν την είδηση ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πώληση 24 επιπλέον Rafale στο Κατάρ (ήδη έχει σε υπηρεσία 36 αεροσκάφη, 24 αγόρασε το 2015 και άλλα 12 το 2017). Σύμφωνα με τον Dan Darling η πιθανή προμήθεια 24 επιπλέον Rafale από το Κατάρ, εκτός της στρατιωτικής της αξίας, έχει και πολιτικό υπόβαθρο, το οποίο μεταφράζεται σε διπλωματική στήριξη από τη Γαλλία προς το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί F-15 και θέλει να αποκτήσει και F-35. Αλλά η Σαουδική Αραβία πάντα είχε κι άλλες πηγές αγοράς οπλικών συστημάτων, εκτός των ΗΠΑ. Έτσι δεν είναι απίθανο να προχωρήσουν στην επιλογή του Rafale, όσο η Γερμανία δημιουργεί προσχώματα στις παραδόσεις των Eurofighter.

Εκτός του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, το Rafale έχει προοπτική νέων πωλήσεων και στην Αίγυπτο, η οποία ακύρωσε την προμήθεια 30 Su-35 από τη Ρωσία, υπό το φόβο αμερικανικών κυρώσεων. Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος ήδη διατηρεί σε υπηρεσία 24 Rafale και το 2021 προχώρησε στην προμήθεια κι άλλων 30 αεροσκαφών. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν, στη διάρκεια συνέντευξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής Dassault Aviation, Eric Trappier, δήλωσε ότι η γραμμή παραγωγής του Rafale δεν αντιμετωπίζει εφοδιαστικά προβλήματα και ότι οι υπάρχουσες παραγγελίες θα απασχολήσουν τη γραμμή παραγωγής μέχρι το 2032. Επίσης, δήλωσε ότι προτεραιότητα της Dassault Aviation, στο άμεσο μέλλον, είναι η επιτάχυνση της παραγωγή των αεροσκαφών.