Έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης της έκδοσης F5 του Rafale, το οποίο κατατέθηκε τον Μάιο στη γαλλική βουλή, δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, αλλά και για τις ικανότητες του Rafale F5. Η ανάπτυξη της έκδοσης F5 ανακοινώθηκε το 2021 και περιλαμβάνεται στον Σχεδιασμό Στρατιωτικών Προγραμμάτων 2024-2030 της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό η έκδοση F5 θα είναι διαθέσιμη, είτε ως αεροσκάφος νέας κατασκευής, είτε ως πακέτο αναβάθμισης, της περίοδο 2030-2035, με πιθανότερο έτος διάθεσης το 2032.

Η βασική αναβάθμιση, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, θα είναι η ικανότητα του Rafale F5 να ελέγχει και να συνεργάζεται με UCAV σαν το nEURO. Επίσης, το αεροσκάφος θα ενσωματώνει νέες ικανότητες επικοινωνιών και συνεργασίας (διάχυση και διαβίβαση δεδομένων και πληροφοριών), νέους αισθητήρες και όπλα. Όλες αυτές οι ικανότητες απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, κάτι που προβλέπεται για την έκδοση F5. Εκτός της ικανότητας ελέγχου και συνεργασίας με UCAV, το Rafale F5 θα έχει και κορυφαίες δυνατότητες καταστολής και καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, μέσω της ανάπτυξης νέου βλήματος αντί-ραντάρ.

Έμφαση θα δοθεί και στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, όπου το Rafale F5 θα ενσωματώνει ένα νέο και ολοκληρωμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, ικανό να προστατεύει το αεροσκάφος από επιθέσεις, αλλά ταυτόχρονα και ικανό να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές επιθέσεις. Η ανάπτυξη της έκδοσης F5 του Rafale εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Γαλλικής Αεροπορίας να διατηρήσει τα αεροσκάφη αξιόμαχα μέχρι το 2060-2070 και ικανά να συνεπιχειρούν με το υπό ανάπτυξη μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος FCAS, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.