Το Γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το νέο του απόκτημα, το βελτιωμένο μαχητικό αεροσκάφος Rafale-M, της έκδοσης F3-R, πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή. Το αεροσκάφος επιχείρησε από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» αποστολή στη Συρία με αντικείμενο τη συλλογή πληροφοριών.

Στην έκδοση F3-R το Rafale ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως το ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG (New Generation) και Meteor (μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων), των κατευθυνόμενων βομβών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) και των ατρακτιδίων  εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος.

Τα Rafele F3-R ενσωματώνουν τα διδάγματα που αποκόμισε η Γαλλική Αεροπορία και το Ναυτικό από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία έχει ανακοινώσει την αναβάθμιση 144 Rafale στο επίπεδο F3-R, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα ανάπτυξης της έκδοσης F4 μέχρι το 2022. Την έκδοση F3-R έχουν επιλέξει η Ινδία, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Στη διάρκεια της πρώτης του αποστολής το Rafale-M F3-R πέταξε πάνω από τη Συρία, συνέλλεξε πληροφορίες, κατέγραψε δεδομένα και τα ανάλυσε. Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και της επιχείρησης «Chammal».

Σ’ όλη τη διάρκεια και τις φάσεις της επιχείρησης το Rafale-M F3-R βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, διαβίβαση και ανταλλαγή δεδομένων με τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2C Hawkeye του Γαλλικού Ναυτικού. Επίσης δοκιμάστηκε το σύστημα αποστολής έγγραφων διαταγών και οδηγιών, χωρίς τη χρήση φωνητικής συνεννόησης.