Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύτηκε στο Twitter και σχετίζεται με τη διενέργεια βολών από ουκρανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH-2000. Όπως φαίνεται πραγματοποιεί μια βολή κάθε 8 δευτερόλεπτα. Το PzH-2000 διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης ενώ ο γεμιστής όπως φαίνεται και στο βίντεο τοποθετεί τα προωθητικά γεμίσματα και ακολούθως το PzH-2000 βάλει.

Το PzH-2000 σχεδιάστηκε προκειμένου να προσφέρει μια σειρά ουσιαστικών επιχειρησιακών τεχνικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων:

  • Αυξημένο βεληνεκές έτσι ώστε να επικρατεί σε αναμετρήσεις πυροβολικού.
  • Αυτόματη τάξη του πυροβόλου έτσι ώστε να τάσσεται και να βάλει ταχύτατα προκειμένου να αποφεύγει τα πυρά αντιπυροβολικού. Η KMW σχεδίασε και εφοδίασε το PzH-2000 με μια στιβαρή και σταθερή πλατφόρμα βολής, κατάλληλη για χρήση προωθητικών γεμισμάτων. Η κορυφαία πλατφόρμα βολής επιτρέπει στο σύστημα να βάλει σε όλο το τόξο των 360ο με μεγάλη ακρίβεια και χωρίς την ανάγκη επανασκόπευσης, γεγονός που σημαίνει αύξηση της ταχυβολίας. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή βοηθητικές ενδείξεις (όπως μέτρηση θερμοκρασίας εντός της κάννης κ.ά.), οι οποίες ενημερώνονται αυτόματα και λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα ελέγχου πυρός κατά τη διαδικασία βολής.
  • Υψηλό βαθμό προστασίας του πληρώματος και των μεταφερόμενων πυρομαχικών προκειμένου να παραμένει υψηλός ο βαθμός διαθεσιμότητας του συστήματος. Η προστασία αυτή επιτυγχάνεται τόσο μέσω της ευκινησίας και της ταχείας αλλαγής θέσης, όσο και μέσω της διαθέσιμης θωράκισης, της πυροπροστασίας και της προσεκτικής σχεδίασης περιορισμού και ελέγχου καταστροφών. Το πλήρωμα και τα πυρομαχικά προστατεύονται από χάλυβα στον πύργο και στο σκάφος, ενώ προαιρετικά μπορούν να τοποθετηθούν πλάκες θωράκισης στην οροφή για επιπλέον προστασία εναντίον αντιαρματικών βλημάτων κατακόρυφης προσβολής (top-attack). Επίσης προαιρετικά, ο πύργος μπορεί να θωρακιστεί και με αντιθραυσματική επένδυση. Τέλος, το PzH-2000 διαθέτει σύστημα προστασίας από ΡΒΧ ουσίες (ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές), σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιάς και θύρα διαφυγής.
  • Αυτόματη γέμιση προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες επάνδρωσης και να αυξηθεί η ταχύτητα εκτέλεσης των διαδικασιών τάξης και βολής. Το αυτόματο σύστημα γέμισης του οβιδοβόλου τοποθετεί, με τη βοήθεια ενός εμβόλου, τα πυρομαχικά στη θαλάμη της κάννης. Το σύστημα παραλαμβάνει από το πίσω μέρος του οχήματος τα πυρομαχικά και τα τοποθετεί στον γεμιστήρα 32 θέσεων. Το PzH-2000 διαθέτει τρεις διαφορετικές επιλογές για την τροφοδοσία του γεμιστήρα (αυτόματη, ημιαυτόματη και χειροκίνητη) και δύο επιλογές για τη μεταφορά των πυρομαχικών από τον γεμιστήρα στην κάννη (αυτόματη και χειροκίνητη).
  • Υψηλή κινητικότητα και ευκινησία έτσι ώστε να τάσσεται, να βάλει και να αποχωρεί ταχύτατα. Ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για την τάξη του πυροβόλου είναι 30 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να βάλει 12 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού (ή 20 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού και 47 δευτερολέπτων ή τρία με τέσσερα βλήματα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων) και να αποχωρήσει από τη θέση βολής προς άλλη τοποθεσία σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Ουσιαστικά, ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από τη λήψη της διαταγής μέχρι την αναφορά εκτέλεσης δεν ξεπερνά τα δύο λεπτά, γεγονός το οποίο καθιστά το PzH-2000 δύσκολο στόχο για τα πυρά αντιπυροβολικού.
  • Αυτονομία πλοήγησης προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η εξάρτηση του πυροβόλου από ειδικά οχήματα ελέγχου πυρός και η πιθανότητα προσβολής από συστήματα παρεμβολών επικοινωνιών. Χάρη στα διαθέσιμα δεδομένα που παρέχει το σύστημα ελέγχου πυρός και ο βαλλιστικός υπολογιστής, το πυροβόλο σκοπεύει αυτόματα επιτυγχάνοντας βολές ακριβείας ακόμα και σε μεγάλους ρυθμούς βολής, καθώς και με ακρίβεια προσδιορισμού της ταχύτητας εξόδου του βλήματος από την κάννη. Το σύστημα ναυτιλίας και τάξης του PzH-2000 ουσιαστικά λειτουργεί ως ολοκληρωμένο και ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και παρέχει δεδομένα θέσης, κατεύθυνσης και υψομετρικής διαφοράς ως προς το επίπεδο της θάλασσας. Παράλληλα, η διαδικασία πλοήγησης και τάξης του συστήματος συνεπικουρείται και από ένα ενσωματωμένο σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS = Global Positioning System), από ένα εφεδρικό οπτικό σύστημα πανοραμικής παρατήρησης και από πανοραμικά περισκόπια ημέρας και νύχτας.
  • Μεγάλη αναχορηγία και νέα καταστροφικότερα βλήματα προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας και να υπάρξει κορεσμός πυρός στην περιοχή του στόχου. Συνολικά, για κάθε PzH-2000 μεταφέρονται επί του σκάφους 60 πυρομαχικά των 155mm, εκ των οποίων τα 32 βρίσκονται στον γεμιστήρα και τα 28 σε σπονδυλωτά προωθητικά γεμίσματα. Ο χρόνος που απαιτείται ώστε δύο άτομα να ανεφοδιάσουν το οβιδοβόλο με 60 βλήματα δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά. Παράλληλα, με τη μεγάλη δυνατότητα μεταφοράς πυρομαχικών, τα σύγχρονα σκοπευτικά συστήματα που διαθέτει το σύστημα επιτυγχάνουν υψηλό βαθμό ακριβείας βολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt» (9 Απριλίου) η γερμανική KMW (Krauss-Maffei Wegmann) είναι θετική στην προοπτική πώλησης στην Ουκρανία 100 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 των 155 χιλιοστών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ουκρανικής ιστοσελίδας «Interfax» το δυνητικό κόστος της προμήθειας των 100 PzH-2000, μαζί με ανταλλακτικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης, είναι € 1,7 δισεκατομμύρια. Εναλλακτικά, η KMW προσφέρει 100 τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα RCH-155 (Remote Controlled Howitzer), το οποίο συνδυάζει το πυροβόλο του PzH-2000 και το όχημα Boxer (8 x 8), έναντι € 1,2 δισεκατομμυρίων (μαζί με ανταλλακτικά, υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης).

Σύμφωνα με το «Interfax» οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, το 2024 (αν το συμβόλαιο υπογραφεί άμεσα), και θα ολοκληρωθούν το 2027. Δεν είναι γνωστό αν τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά είναι προφανές ότι εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του NATO να ενισχύει την άμυνα της Ουκρανίας με μεταχειρισμένα ή νέα οπλικά συστήματα. Το πυροβόλο PzH-2000, το οποίο υπηρετεί και στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την KMW. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1997 και τα πρώτα πυροβόλα εντάχθηκαν στο Γερμανικό Στρατό το 1998. Το πυροβόλο ενσωματώνει κάννη μήκους 52 διαμετρημάτων.