Πομπέο

Οι προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει δορυφόρους στο διάστημα, αποκαλύπτουν πως η Τεχεράνη επιθυμεί να κατασκευάσει πυραύλους που παραβιάζουν το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ιράν να τοποθετήσει σε τροχιά έναν δορυφόρο με χρήση πυραύλου τριών σταδίων καταδεικνύει την πρόθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αναπτύξει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και την Ευρώπη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του την Τρίτη.

«Επιδεικνύοντας αδιαφορία προς τη διεθνή κοινότητα και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR), το καθεστώς του Ιράν εκτόξευσε σήμερα ένα διαστημικό όχημα», ανέφερε ο Πομπέο μέσω του Twitter την Τρίτη. «Η εκτόξευση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά πως ότι το Ιράν επιδιώκει να καταστήσει τους πυραύλους του ικανούς να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Ιράν προσπάθησε να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, αλλά ο πύραυλος τριών σταδίων απέτυχε να παράσχει αρκετή ταχύτητα έτσι ώστε ο πύραυλος να φτάσει σε τροχιά, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών Μοχάμαντ Τζαβάντ Αζάρι Τζαχρόμι.

Η Τεχεράνη σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες την εκτόξευση ενός δεύτερου δορυφόρου, ισχυριζόμενη ωστόσο ότι αυτό συνιστά ένα πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος και πως η εκτόξευση πυραύλων δεν παραβιάζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δίνοντας μικρή προσοχή στους πυραύλους που αναπτύσσει η χώρα.