H SAS Technology πραγματοποίησε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, πτητική δοκιμή του συστήματος περιφερόμενου πυρομαχικού AΙΧΜΗ (AHM-1X), που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο φιλόδοξο πρόγραμμα της, πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά στο πεδίο της καινοτομίας της ελληνικής αλλά και τη διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας. Με τη δοκιμή αυτή, λίγες μόνο ημέρες μετά την «DEFEA 2023» (9-11 Μαΐου), όπου παρουσίασε μεταξύ άλλων και το καινοτόμο Stand-Off Loitering Munition (SOLM) με την επωνυμία AIXMH, η εταιρεία παρέμεινε συνεπής με τις εξαγγελίες της για τη γρήγορη εξέλιξή του. Η επιτυχής αυτή πτητική δοκιμή, πραγματοποιήθηκε σε κανονική διαμόρφωση με φέρον φορτίο αδρανή ρουκέτα των 70 χιλιοστών και η άφεση έγινε από το UCAV SARISA.

Το πυρομαχικό ΑΙΧΜΗ ανήκει σε μία νέα γενιά καινοτόμων συστημάτων περιφερομένων πυρομαχικών, με ικανό χρόνο παραμονής και σημαντική ακτίνα δράσης. To σύστημα αυτό δίνει νέες δυνατότητες σε ένα γνωστό και αξιόπιστο πυρομαχικό. Προσβάλει με πλήγμα ακριβείας στόχους σε μεγάλη απόσταση (60-100 χιλιόμετρα) ανάλογα με το ύψος άφεσης, συνδυάζοντας πτήση με κινητήρα και απλή κατολίσθηση, ενώ εκτοξεύει στην τελική φάση από απόσταση έως και 7 χιλιόμετρα, ρουκέτα των 70 χιλιοστών, ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ (FZ-275LGR της Thales).

Η κατευθυνόμενη ρουκέτα πλήττει το στόχο της με χειρουργική ακρίβεια (CEP μικρότερο του 1 μέτρου). Με την ιδιότητα του για STAND- OFF εκτόξευση, το ΑΙΧΜΗ αποφεύγει τη συνήθη άμυνα της περιοχής των στόχων (Anti Drone, A/A άμυνα). Το σύστημα αυτό μπορεί να φέρεται από το UCAV SARISA ή ένα σταθερών πτερύγων UCAV όπως το TALOS II. Μπορεί όμως μετά από κατάλληλη τροποποίηση να χρησιμοποιείται και από επιθετικά ελικόπτερα και χαμηλής ταχύτητας αεροσκάφη.

Το σύστημα αυτό, σε μια διαμόρφωση μικρότερου κόστους, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες που υπάρχουν σε μεγάλο απόθεμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για πλήγματα μικρότερης ακρίβειας. Χρήστες του συστήματος, λόγω της φύσης των αποστολών που δύναται να εκτελέσει, θα μπορούσαν να είναι ο Ελληνικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό με άφεση κυρίως από το UCAV SARISA, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία με χρήση σε UCAV σταθερών πτερύγων κατηγορίας TACTICAL ή MALE.

Στη δοκιμή το ΑΙΧΜΗ αφέθηκε από ύψος 300 μέτρων. Στόχος ήταν να επιβεβαιωθούν τα πτητικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του συστήματος. Για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη πτήση, ο έλεγχος του συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής ήταν στον χειριστή, ενώ στην κανονική του χρήση θα εκτελεί Αutomated Flight to Target. Το AHM-1X ήταν πλήρως ελεγχόμενο σε χειρισμούς ακριβείας, εκτέλεσε επανακυκλώσεις στην επιλεγείσα περιοχή πτήσης, και επέδειξε δυνατότητα αύξησης του ύψους πτήσης του σε επιλογή υψηλών στοιχείων κινητήρα. Το ΑΙΧΜΗ κινήθηκε σε ένα εύρος ταχυτήτων από 85-175 χιλιόμετρα την ώρα. Η επιτυχημένη αυτή δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, και με πραγματικό από πλευράς βάρους φορτίο, επιβεβαίωσε τη σχεδίαση της επιστημονικής ομάδας της SAS Technology και απέδειξε ότι το ΑΙΧΜΗ είναι έτοιμο να εισέλθει στη φάση παραγωγής.

Για το σύστημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για προ παραγγελίες, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν πραγματοποιηθεί και δοκιμαστική βολή. Η δοκιμή βολής θα γίνει μετά από έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΑΜ και σε συνεργασία με τους εταίρους της εταιρείας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την THALES Belgium.