Τα τελευταία χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, παράλληλα, όμως, οδηγούν τους στρατιωτικούς παράγοντες ανά τον κόσμο σε σκέψεις για τη μορφή που τείνει να λάβει ο σύγχρονος πόλεμος. Η συγκεκριμένη συζήτηση και ιδιαίτερα η διάσταση που αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και drones διεξάγεται και στο εσωτερικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Γράφει ο Βασίλης Νέδος για τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επέκταση της δράσης των τουρκικών drones στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εξετάζεται ως ιδιαίτερο στοιχείο από την Αθήνα, η οποία αναζητεί τρόπους απάντησης στη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν ότι τα πλήγματα στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έγιναν από υεμενικό έδαφος, είναι απολύτως σαφές ότι οι Χούθι τα τελευταία χρόνια έχουν απειλήσει επανειλημμένως τους Σαουδάραβες μέσα στην επικράτειά τους. Παράλληλα, στην Αθήνα παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τουρκική δραστηριότητα στον τομέα των UAV, κυρίως τη δράση τουλάχιστον δώδεκα Bayraktar TB2 στο πεδίο της μάχης της Λιβύης. Τα τουρκικά drones έχουν διεξαγάγει επιχειρήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου είναι εξοπλισμένες με κινεζικής κατασκευής UAV. Οι Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποστολή ενδεχομένως και μεγαλύτερων UAV στη Λιβύη, ένα έργο διόλου εύκολο καθώς οι συγκεκριμένες κινήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο και της Αιγύπτου, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Στο εγγύς πεδίο, η Αθήνα παρατηρεί ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα UAV που διαθέτει για την επιτήρηση του χώρου στο Αιγαίο, με τις περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται εντός του τουρκικού FIR. Η βασική ανησυχία της Αθήνας δεν εντοπίζεται τόσο στη δυνατότητα των τουρκικών drones να πραγματοποιούν επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), όσο στην εργώδη προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων επιθετικών (Battle) UAV.

Η προσπάθεια στην οποία έχει επικεντρωθεί το ΓΕΕΘΑ τους τελευταίους μήνες αφορά την υπενοικίαση των UAV τύπου MQ-9 Reaper που εδρεύουν στη Λάρισα. Τα MQ-9 είναι δεδομένο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ISR της Ελλάδας, ωστόσο το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η Αθήνα παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ισραήλ με σκοπό την απόκτηση νέων UAV (πέρα από τα τύπου Heron που ήδη έχουν ενοικιασθεί), ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Comments

 1. Το ίδιο παραμύθι ακούμε έδω και χρόνο.
  Από σχέδια πολλά από πράξεις τίποτα…

  Γιατί δεν αγοράζει τα προηγούμενης τεχνολογίας Αμέρικανικα drones?

 2. Η τουρκια τα τελευταια χρονια ασχολειται ενεργα με την αναπτυξη drones kai uavs,η απειλη εινα υπαρκτη,οι ΕΔ πρεπει να βρουν τροπους αντιμετωπισης της απειλης,στην αγορα νομιζω κυκλοφορουν συστηματα anti-drones,η αναπτυξη τους σε κρισιμες στρατιωτικες εγκαταστασεις θα ηταν ιδιαιτερα χρησιμη..

  1. Μαλλον της FRONTEX εννοουν αφου τα εχουν κανει σαλατα οι ενημερωτες της δεκαρας.
   Δειγμα του ποσο τους ενδιαφερει η αμυνα περα απο το να γραψουν μερικες αράδες να γεμίσουν σελιδες.

 3. Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Αλλά αναμενόμενο. Και μια κατάσταση που υφίσταται 5 χρόνια τουλάχιστον.
  Ούτε ξαφνικά ξεφύτρωσαν τα παρόντα, ούτε άγνωστα είναι τα σχέδια των γειτόνων.
  Υπάρχουν και οι λύσεις και οι απαντήσεις. Αν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι.

 4. Αν κρίνουμε απο τους μέχρι τώρα ρυθμούς, σε καμια 10αριά χρόνια να αρχίσουν να προβληματίζονται! Βάλε καμια 10αριά ακόμη να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν συν άλλα 10 για την αγορά και βλέπουμε! Τι να πεί κανείς! Είναι τόσο γελοία η όλη κατάσταση που δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο αν προμηθευτούμε τορπίλες για τα 214…όταν θα τα αποσύρουμε!
  Απο εκεί και πέρα οι τελευταίες εξελίξεις και στις εγκαταστάσεις της aramco άλλα και στην Λιβύη σίγουρα πρέπει ν μας προβληματίσουν δεδομένου της εξέλιξης και της παραγωγής του όπλου απο την Τουρκία! Ακόμη και η Σερβία επενδύει σε κινέζικα uav αποκτώντας ταυτόχρονα και πρόσβαση στην τεχνολογία.
  Για την Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο ο εκσυγχρονισμός του ΣΑΕ με ραντάρ που μπορούν να εντοπίσουν τα drone, η αγορά κινητών μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου με anti-drone ικανότητες καθώς και η επένδυση στο όπλο είτε με συμμετοχή στο eurodrone είτε με αγορά μονάδων απο ΗΠΑ και Ισραήλ ακόμη και με στήριξη των εγχώριων project.

 5. Ο σκοπός είναι να αποκτήσουμε κατάλληλα και ικανά ηλεκτρονικά αντίμετρα.
  Ένας ανταγωνισμός σε UAV δεν βολεύει.
  Αντίθετα η αγορά και – γιατί όχι – η χρήση αντιμετρων θα περιορίσει δραστικά τις ορέξεις της Τουρκίας για περιπάτους.

  1. Αναγκαία ΚΑΙ τα αντίμετρα. Που όμως, ούτε αυτά είναι φθηνή υπόθεση. Γενικά, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα παρακολούθησης εναέριων μέσων, αποτελούνται από συσκευές απεικόνισης και συσκευές ικανότητας παρεμβολής (Jamming) (συνδυάζονται και με τη σύνδεση των συστημάτων αυτών στο C4I και τις εφαρμογές SIGINT (ELINT-COMINT), IMINT (Imagery intelligence), ESM κ.λπ. Πάντως (γενικά) τα συστήματα αυτά φέρονται επί uav και λιγότερο επί επίγειων συστημάτων (η περιορισμένη γραμμή θέας της επίγειας τοποθέτησης, περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης. Τα αντι-uav συστήματα είναι κυρίως αναχαίτισης).
   Τώρα, όσον αφορά τις παρεμβολές, απλά θυμίζω ότι τα νέα uav των γειτόνων, (π.χ. νέο Anka-S) θα ελέγχονται από δορυφορικό datalink (SATCOM) και από πάρα πολύ μακριά. Η χώρα μας, δεν μπορεί να υποστηρίξει παρεμβολή του δορυφορικού σήματος ελέγχου. Ελάχιστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία μέχρι τώρα έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο.
   Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αλλάξουμε δόγμα και να επιχειρούμε κατάρριψη. Αλλά αυτό προϋποθέτει και άλλα πράγματα και κυρίως βούληση.

 6. drone παντού θα μπορούσαμε να πούμε. ας είναι και απλούστερα. οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε νησί μας θα έχει UAV για επιτήρηση και μετάδοση δεδομένων βολής, αιωρούμενα πυρομαχικά, ucav Male για μεταφορά βασικών όπλων αέρος εδάφους, UAV male για στρατηγική αναγνώριση και επιχειρήσεις ELINT/COMINT/SIGINT. και με πλήρη προτεραιότητα. Δεν είναι και τόσο μεγάλο το κόστος όσο το αποτέλεσμα που φέρουν. Αντίμετρα απλά και διπλού ρόλου, βασική οχύρωση εγκαταστάσεων στο Αιγαίο ειδικά, παράλλαξη με βάψιμο και δίκτυα, συσκευές δημιουργίας καπνού/εκτοξευτές καπνογόνων απλά συστήματα τύφλωσης βασισμένα σε λέιζερ και επιτέλους ας διορθώσουν και λίγο την αεράμυνα, stinger/asrad/avenger/ΚΔΠ/ραντάρ. Ας ζητήσουμε βασικά υλικά που αποσύρουν οι αμερικανοί. Εγώ σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει αν αύριο δούμε πτήσεις 2/3 acinci/anka-2 με κανέναν som από κάτω τους να κάνουν βόλτα από βάση στην λιβύη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *