Τα τελευταία χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, παράλληλα, όμως, οδηγούν τους στρατιωτικούς παράγοντες ανά τον κόσμο σε σκέψεις για τη μορφή που τείνει να λάβει ο σύγχρονος πόλεμος. Η συγκεκριμένη συζήτηση και ιδιαίτερα η διάσταση που αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και drones διεξάγεται και στο εσωτερικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Γράφει ο Βασίλης Νέδος για τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επέκταση της δράσης των τουρκικών drones στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εξετάζεται ως ιδιαίτερο στοιχείο από την Αθήνα, η οποία αναζητεί τρόπους απάντησης στη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν ότι τα πλήγματα στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έγιναν από υεμενικό έδαφος, είναι απολύτως σαφές ότι οι Χούθι τα τελευταία χρόνια έχουν απειλήσει επανειλημμένως τους Σαουδάραβες μέσα στην επικράτειά τους. Παράλληλα, στην Αθήνα παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τουρκική δραστηριότητα στον τομέα των UAV, κυρίως τη δράση τουλάχιστον δώδεκα Bayraktar TB2 στο πεδίο της μάχης της Λιβύης. Τα τουρκικά drones έχουν διεξαγάγει επιχειρήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου είναι εξοπλισμένες με κινεζικής κατασκευής UAV. Οι Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποστολή ενδεχομένως και μεγαλύτερων UAV στη Λιβύη, ένα έργο διόλου εύκολο καθώς οι συγκεκριμένες κινήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο και της Αιγύπτου, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Στο εγγύς πεδίο, η Αθήνα παρατηρεί ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα UAV που διαθέτει για την επιτήρηση του χώρου στο Αιγαίο, με τις περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται εντός του τουρκικού FIR. Η βασική ανησυχία της Αθήνας δεν εντοπίζεται τόσο στη δυνατότητα των τουρκικών drones να πραγματοποιούν επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), όσο στην εργώδη προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων επιθετικών (Battle) UAV.

Η προσπάθεια στην οποία έχει επικεντρωθεί το ΓΕΕΘΑ τους τελευταίους μήνες αφορά την υπενοικίαση των UAV τύπου MQ-9 Reaper που εδρεύουν στη Λάρισα. Τα MQ-9 είναι δεδομένο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ISR της Ελλάδας, ωστόσο το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η Αθήνα παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ισραήλ με σκοπό την απόκτηση νέων UAV (πέρα από τα τύπου Heron που ήδη έχουν ενοικιασθεί), ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr