Με δηλώσεις της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock σημείωσε με έμφαση πως τα γερμανικά οπλικά συστήματα που διατέθηκαν στον Ουκρανικό Στρατό υπήρξαν προβληματικά και ανεπαρκή. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock τα οπλικά συστήματα που παραχωρήθηκαν δεν ήταν πλήρως λειτουργκικά και δεν μπόρεσαν να πετύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα υπέρ της Ουκρανίας στο πεδίο των χερσαίων επιχειρήσεων της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock υπήρξε κατηγορηματική ως προς το γεγονός πως πολλά γερμανικά οπλικά συστήματα που παραχωρήθηκαν ήταν παρωχημένος και κυρίως μη λειτουργικός εξοπλισμός του Γερμανικού Στρατού. Επίσημανε επίσης πως η παρατεταμένη και μακροχρόνια έλλειψη αμυντικών δαπανών σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του Γερμανικού Στρατού και κατ’ επέκταση των συστημάτωνςπου υπηρετούσαν ή βρίσκονταν σε καθεστώς αποθήκευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel στις 19 Σεπτεμβρίου, το Κίεβρο απέρριψε τη παράδοση 10 αρμάτων Leopard 1 A5 από τον γερμανικό στρατό στον ουκρανικό με το επιχείρημα πως τα γερμανικά άρματα ήταν μη λειτουργικά και απαιτούσαν εκτεταμένες επισκευές ώστε να είναι αξιόμαχα τις οποίες αδυνατούσε να εκτελέσει ο ουκρανικός στρατός. Όπως διευκρινήζει το ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel μέρος των αρχικών Leopard 1 που παραχωρήθηκαν στον ουκρανικό στρατό ήταν απαρχαιωμένο με συστήματα μη λειτουργικά.