Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Αμερικανικού Στρατού, Mark Esper, η παραγωγή του αυτοκινούμενου πυροβόλου M-109A7 Paladin Integrated Management (PIM) αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα στην παραγωγή του. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Mark Esper, στις 29 Αυγούστου, σε προγραμματισμένη δημοσιογραφική ενημέρωση.

Τα Μ-109A7 είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση του πυροβόλου M-109 και βασίζεται στο σασί του τεθωρακισμένου οχήματος Bradley, αλλά ενσωματώνει βελτιωμένο πύργο. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση αρχικής παραγωγής χαμηλού ρυθμού με προοπτική να περάσει, σύντομα, σε φάση παραγωγής πλήρους ρυθμού.

Σύμφωνα με τον Esper, οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας «έχουν εντοπίσει ανεπαρκείς συγκολλήσεις στο σασί», στις εγκαταστάσεις της BAE Systems στο Γιορκ της Πενσυλβανία, «το έχουμε υπό έλεγχο, το έχουν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε ο Esper.

Ουσιαστικά ο Esper επιβεβαίωσε δημοσίευμα του «Bloomberg», του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία DCMA (Defense Contract Management Agency), Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, βρήκε ότι η BAE Systems αντιμετώπιζε προβλήματα στην εφοδιαστική της αλυσίδα, προβλήματα ποιότητας ορισμένων υπό-συστημάτων και καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ότι είχε ζητηθεί να επιστρέψουν για έλεγχο στις συγκολλήσεις 50 παραδομένα πυροβόλα.

Εκτός από τα M-109A7, στις εγκαταστάσεις στο Γιορκ κατασκευάζονται και τα οχήματα AMPV (Armored Multipurpose Vehicle). O Esper είπε επίσης ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάει στο Γιορκ προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα από κοντά. Από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου της BAE Systems, δήλωσε ότι «σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό και την DCMA, έχουμε λάβει διορθωτικά μέτρα για να βελτιώσουμε τη διαδικασία παραγωγής … Δεν τίθεται θέμα αστοχίας υλικού σε επίπεδο επιδόσεων, επιβιωσιμότητας ή ισχύος πυρός. Τροποποιήσαμε ορισμένα σημεία της διαδικασίας συγκόλλησης», δήλωσε το στέλεχος της BAE Systems.