Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να διεξάγουν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου έχουν μείνει πολύ πίσω, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις γύρω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις της Ρωσίας.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του «The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University», μέλος του «The International Institute of Strategic Studies», και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Hellas Journal
Την ίδια στιγμή σημαντική πρόοδο στο χώρο αυτό έχει κάνει και η Κίνα, με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη πρόκληση εθνικής ασφάλειας για την Ουάσιγκτον, στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον.
Ο Στρατηγός Τζον Χάϊτεν, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (STRATCOM), σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο, κτύπησε καμπανάκι κινδύνου, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ, δεν “έχει προχωρήσει όσο απαιτείται” στον τομέα ηλεκτρονικού πολέμου (cyberwar). Ταυτόχρονα ανέφερε ότι, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σαφείς οδηγίες και κανόνες όσο αφορά την ηλεκτρονική εμπλοκή.
«Απαιτείται να προχωρήσουμε πολύ παραπέρα στο να αντιμετωπίσουμε το ηλεκτρονικό σύμπαν ως επιχειρησιακό χώρο», προειδοποίησε τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Στρατηγός, Χάϊτεν. Το «ηλεκτρονικό σύμπαν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πλαίσιο πολεμικής σύγκρουσης, και εάν κάποιος μας απειλήσει στο ηλεκτρονικό σύμπαν πρέπει να έχουμε τις εξουσίες να απαντήσουμε».
Ο Στρατηγός την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, έχουν κάνει κάποια πρόοδο στο να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον εχθρών στη Μέση Ανατολή, όπως το Ισλαμικό Κράτος.
Η κατάθεση του επικεφαλής της STRATCOM, έρχεται εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του Στρατηγού, Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν την ηλεκτρονική απειλή από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα εφαρμόζει μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ναύαρχος, Μάϊκλ Ρότζερς, επικεφαλής της NSA και της νέας US Cyber Command, δήλωσε, ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, δεν έχει δώσει ακόμη εντολή τους επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών να απαντήσουν στην ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Στρατηγός Χάϊτεν πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται τις εξουσίες και τους κανόνες εμπλοκής στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου, παρόμοιους με αυτούς που διαθέτουν για τα άλλα ήδη εμπλοκής.
«Απαιτείται να αναθέσουμε την εξουσία μέχρι το χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που υπάρχουν και προκαλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Στρατηγός.
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος, κατά γενική ομολογία, θα αποτελέσει το κύριο μέτωπο των μελλοντικών συγκρούσεων και όποιος έχει το πλεονέκτημα σε αυτόν τον χώρο θα έχει πλεονέκτημα και στη σύγκρουση. Με βάση αυτό το δεδομένο, η εικόνα που παρουσιάζουν οι επικεφαλής των κρίσιμων Αμερικανικών Διοικήσεων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ουάσιγκτον και πρέπει να άμεσα να γίνουν κινήσεις για να καλυφθεί το κενό, εάν οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν η υπερδύναμη του πλανήτη.