Η TAI (Turkish Aerospace Industries) ανακοίνωσε ότι σήμερα, 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του πρώτου από τα 15 αεροσκάφη Hürkuş-B, τα οποία προορίζονται για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK). Η πτήση έγινε στο πλαίσιο των προβλεπόμενων δοκιμών ελέγχου που πραγματοποιούνται πριν την επίσημη παράδοση. Σ’ αυτή την πρώτη πτήση, η οποία ήταν επιτυχείς, σύμφωνα πάντα με την TAI, ελέγχθηκε η ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιλοτηρίου του αεροσκάφους, το οποία έχει αναπτύξει η Aselsan.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του Hürkuş ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2006 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη πτήση έπρεπε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2009, ενώ οι παραδόσεις έπρεπε να ξεκινήσουν το 2011. Ωστόσο το πρωτότυπο αεροσκάφος ολοκλήρωσε την κατασκευή του τον Ιούνιο του 2012, ενώ η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013. Η πρώτη παραγγελία ήρθε από την ΤΗΚ, τον Ιανουάριο του 2014, για 15 Hürkuş-B συν 40 ως δικαίωμα προαίρεσης. Αρχικά οι παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2017, μετά μετακύλυσαν για το Δεκέμβριο του 2017, ενώ πλέον το χρονοδιάγραμμα αναφέρει την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους τον Ιούνιο του 2018.

Το Hürkuş έχει αναπτυχθεί σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις. Η έκδοση Hürkuş-A είναι η βασική και αναπτύχθηκε για πολιτική χρήση. Το Hürkuş-B είναι η έκδοση βασικής εκπαίδευσης με προηγμένα ηλεκτρονικά και ψηφιακό πιλοτήριο παρόμοιο μ’ αυτό των F-16 και των F-35. Στην έκδοση Hürkuş-C το αεροσκάφος ενσωματώνει οπλισμό και μπορεί να εκτελεί αποστολές εγγύς υποστηρίξεως. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα FLIR και μπορεί να μεταφέρει όπλα μέγιστου βάρους 1.500 κιλών. Επίσης μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από απροετοίμαστους αεροδιαδρόμους.

Το Hürkuş-C έχει πιστοποιηθεί και μπορεί να φέρει τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα UMTAS και τις κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit της Roketsan, ενώ σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο, τον Φεβρουάριο του 2017, το αεροσκάφος έφερε ατρακτίδιο ηλεκτροπτικού και υπέρυθρου αισθητήρα καθώς και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει και ατρακτίδια πυροβόλων διαμετρήματος 12,7 ή 20 χιλιοστών, καθώς και βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk.81/.82.