Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική βολή του υπό ανάπτυξη βλήματος αέρος-εδάφους JAGM (Joint Air-to-Ground Missile). Η δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιθετικό ελικόπτερο AH-1Z, έγινε προκειμένου να αξιολογηθούν τα πτητικά χαρακτηριστικά του βλήματος.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το πλήρωμα του AH-1Z πλοήγησε το βλήμα με διαφορετικούς τρόπους και έλεγξε τη σωστή λειτουργία του ενεργητικού ερευνητή στον τομέα της πρόκτησης στόχων. Συνολικά διαπιστώθηκε ότι το βλήμα ανταποκρίνεται ορθά και άμεσα στην ηλεκτρονική υποδομή του ελικοπτέρου.

Το JAGM αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα, μεταξύ του Αμερικανικού Ναυτικού και του Αμερικανικού Στρατού, προς της κατεύθυνση ανάπτυξης ενός βλήματος αέρος-εδάφους με στόχο την αντικατάσταση των εν υπηρεσία βλημάτων BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire I/II και AGM-65 Maverick. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός νέου βλήματος μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων (σε πρώτη φάση, με τελικό στόχο τα 25 χιλιόμετρα), ικανό να προσβάλει από αέρος στάσιμους ή κινούμενους στόχους σε ξηρά και θάλασσα.

Το JAGM ενσωματώνει ενεργητικό ερευνητή πολλαπλών λειτουργιών για στόχευση ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μέσα σε ένα περιβάλλον με έντονη δράση ηλεκτρονικών αντιμέτρων.