Σε «πέντε άξονες-ταυτότητες της Ελλάδας» αναπτύσσεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027 το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, το πρόγραμμα υποδηλώνει το πως οραματίζεται την Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος τονίζοντας ότι αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η φιλοδοξία για το μέλλον.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με πέντε νέους ανθρώπους οι οποίοι αφηγήθηκαν μια δική τους προσωπική ιστορία και μίλησαν για το τι περιμένουν από την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Ο κ.Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δήλωσε ότι τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία μπήκαν την πρώτη τετραετία της ΝΔ, ενώ έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου που «επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε».

Πρώτος άξονας του προγράμματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά.

Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων.

Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων» είπε ο πρωθυπουργός.

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη υποδοχή ενός από τα έξι πρώτα Rafale τα οποία προμηθεύτηκε η Πολεμική μας Αεροπορία. Θέλω να επισημάνω ότι η επένδυση στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας αποτελεί ιερή υποχρέωση οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Θα γίνεται πάντα με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου.

Μπορέσαμε και κάναμε σημαντικές αγορές, όπως είδατε και όπως θυμάστε από την αρχή της παρουσίασης, χωρίς να πιέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε σημείο τέτοιο που να οδηγηθούμε σε δύσκολες καταστάσεις.

Έχουμε, όμως, μπροστά μας ακόμα -και επιβάλλεται να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία- ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είκοσι-τέσσερα Rafale έχουν ήδη αγοραστεί, θα έχουν παραλειφθεί μέσα σε αυτό το χρόνο. Η αναβάθμιση 83 F-16 σε εκδοχή Viper θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Αυτή είναι η πρώτη φρεγάτα Belharra η οποία ήδη κατασκευάζεται στο γαλλικό ναυπηγείο της Λοριάν. Θα έχουμε παραλάβει τρεις φρεγάτες Belharra μέχρι το 2027 και η υποχρέωση, η πρώτη μεγάλη απόφαση της επόμενης κυβέρνησης, θα είναι η απόκτηση τριών πρόσθετων κορβετών, δύο εκ των οποίων θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Θέλω να κλείσω τις φωτογραφίες με αυτή. Όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν η Ελλάδα δεν είχε ισχυρή φωνή στο εξωτερικό που τη σέβονται και σύμμαχοι και εχθροί.

Η Ελλάδα μετράει σήμερα στο εξωτερικό. Η φωνή της ακούγεται, είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με τους ευρωπαίους εταίρους μας, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και ακριβώς αυτό το κύρος το οποίο έχει αποκτήσει η χώρα δεν την κάνει μόνο πιο ισχυρή, αλλά την κάνει και οικονομικά πιο ευημερούσα.

Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα της προκοπής, την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της κοινωνικής ευημερίας, έτσι όπως την οραματίζομαι.

Συγκεκριμένα τόνισε

Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι σχετικές αναφορές στο 1.20 του βίντεο: