Ο τίτλος του παρόντος άρθρου σκιαγραφεί ακριβώς τη κατάσταση την οποία βιώνουν τα Επιτελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εντός του τρέχοντος μήνα, η πολιτική ηγεσία αναμένεται να προχωρήσει στη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ και ακολούθως τη συγκρότησης της νέας στρατιωτικής ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η νέα στρατιωτική ηγεσία θα επαναξιολογήσει και θα επανεξατάσει τον εξοπλιστικό σχεδιασμό εκ του μηδενός όπως έχει ζητήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας.

Στον αντίποδα γίνονται προσπάθειες από τη σημερινή στρατιωτική ηγεσία να διαμορφώσει τη κατάσταση της επόμενης μέρας. Διάφορα σενάρια αναφέρουν πως επιχειρείται είτε ο νυν Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ να προωθεί για νέος Α/ΓΕΝ είτε ακόμη και για νέος Α/ΓΕΕΘΑ. Ένα άλλο σενάριο θέλει την αξιοποίηση του σημερινού Α/ΓΕΣ στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ή τη παραμονή του για ένα ακόμη έτος στην ίδια θέση. Οι ίδιοι κύκλοι προωθούν για νέον Α/ΓΕΑ τον σημερινό Αρχηγό ΑΤΑ. Ο ίδιος βέβαια έχει την ευθύνη για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Βεβαίως τη τελική κρίση την έχει η πολιτική ηγεσία και πρωταρχικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αποφασίσει. Τα μέχρι πρότινος δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω σενάρια αλλά δείχνουν πως διαμορφώνεται μια νέα, εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει να καταρτιστεί μια νέα λίστα εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα ενταχθούν σε ένα δωδεκαετές εξοπλιστικό σχέδιο με σαφή προτεραιοποίηση των αναγκών αλλά και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Είναι σίγουρο πως η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα των ανωτάτων αξιωματικών ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιθυμεί μια εντελώς νέα ηγεσία αποτελούμενη από νέα πρόσωπα.

Ήδη ο ΥΕΘΑ έχει έρθει αντιμέτωπος με απανωτά σοβαρά σφάλματα και ατυχείς χειρισμούς της παρούσας στρατιωτικής ηγεσίας με κυριότερη τη πολύνεκρη τραγωδία στη Λιβύη απόρροια πρόχειρου σχεδιασμού καθώς και τη τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Για αμφότερα τα προαναφερθέντα συμβάντα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της παρούσας ηγεσίας.

Αναφορικά με τη πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι κατευθύνσεις του ΥΕΘΑ είναι απολύτως σαφείς και συγκεκριμένες. Πραγματική προτεραιοποίηση με βάση τις αληθινές ανάγκες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτοχρόνως, μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αύξηση της συμμετοχής της, στα εξοπλιστικά προγράμματα. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να κινηθεί η νέα στρατιωτική ηγεσία αφού πρώτα επιλεχθεί. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι καταλύτης εξελίξεων. Ίδωμεν.