Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του ΠΝ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από κοινού με τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» έχοντας ολοκληρώσει τη δεκαήμερη αποστολή συνοδείας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Όπως τονίζουν επιτελείς του ΠΝ στον γράφοντα εκτός της Ελληνικής φρεγάτας που μόνιμα θα συμμετέχει στη γαλλική αρμάδα Task Force 473 θα βρίσκεται και ελληνικό υποβρύχιο πιθανότατα τύπου «214».

Οι Γάλλοι είναι θετικοί και το ελληνικό «214» σύντομα θα βρεθεί εγγύς του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle μόλις αυτό εξέλθει της διώρυγας του Σουέζ. Εκεί θα βρίσκεται και μια ελληνική φρεγάτα. Σημειώνεται, ότι τα ελληνικά υποβρύχια χαίρουν ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης από το σύνολο των ναυτικών του ΝΑΤΟ καθώς πολλάκις έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους στις ασκήσεις DYNAMIC MANTA. Επίσης, ελληνικό υποβρύχιο παλαιότερα είχε ενταχθεί και σε ομάδα μάχης πλοίων αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ διευκρινίζουν πως θα ήταν ευχής έργο η ελληνική φρεγάτα να επιχειρούσε μαζί με τη γαλλική Task Force 473 στη περιοχή του Κόλπου πλην όμως δεν το επιτρέπουν οι εθνικές υποχρεώσεις που αναγκάζουν το ΠΝ να έχει το σύνολο των μονάδων του σε πλήρη ετοιμότητα.

Επιπρόσθετη, σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται το γεγονός πως μέσα στο 2020 θα ακολουθήσει μπαράζ συνεκπαιδεύσεων και ναυτικών γυμνασίων μεταξύ Γαλλικού και ΠΝ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων σε μια δύσκολη γεωπολιτική περίοδο.