Στη χθεσινή του ομιλία ο Α/ΓΕΝ έδωσε μια εικόνα των εξοπλιστικών του Π.Ν καθώς των τρεχουσών εξελίξεων. Την παραθέτουμε αυτολεξί:

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες για την ενίσχυση του στόλου πρέπει να είναι διαρκείς. Στα τρία νέα Υ/Β τύπου 214 και στο εκσυγχρονισμένο Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ, αναμένεται να προστεθεί το επόμενο διάστημα και το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, τελευταίο στη σειρά των υποβρυχίων τύπου 214.

Με την συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ συνεχίζονται οι εργασίες ναυπήγησης των νέων ΤΠΚ τύπου SUPER VITA Νο 6 και 7 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι δύο αυτές πυραυλάκατοι θα προστεθούν στις άλλες πέντε του ιδίου τύπου που έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο. Εξελίσσεται ομαλά το πρόγραμμα επανενεργοποίησης των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του επερχόμενου έτους. Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα ξαναδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό μια δυνατότητα, η οποία είναι κομβική, για τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και την επιτήρηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό πλαίσιο.

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι υποχρέωση να αναφερθώ ιδιαίτερα στη συνδρομή της ευρύτερης ναυτικής οικογένειας, που συνεισφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό με χορηγίες ή υπηρεσίες.

 

Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα για:

  1. Εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ
  2. Νέες τορπίλες για τα 214
  3. Ναυπηγικό πλάνο για την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων  κρούσης (ΤΠΚ, Υ/Β και Φ/Γ) του Π.Ν.