Μία ή δύο φυλακές τύπου Γ’, αυστηροποίηση των συνθηκών ασφαλείας στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα και σύστημα απενεργοποίησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Λευτέρη Οικονόμου, σε μία προσπάθεια να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα της παραβατικότητας και της ανομίας στα καταστήματα κράτησης.

Οπως λένε ανώτατες πηγές, θα διαμορφωθεί τουλάχιστον μία φυλακή με αυτόν τον τρόπο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη. Επιπρόσθετα, όσο αυτό είναι εφικτό αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου. Πλέον οι φυλακές με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε υπάγονται στο «υπερυπουργείο» του νέου υπουργού, με τις προθέσεις της κυβέρνησης να στέκονται περισσότερο στον έλεγχο των σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και των διάφορων μαφιών που δρουν ανεξέλεγκτα. Τα παραπάνω, όπως λένε τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποσκοπούν στο να μπει «τέλος» στο συντονισμό έκνομων ενεργειών από κρατούμενους που βρίσκονται μέσα στις φυλακές και δίνουν εντολές σε συνεργάτες τους εκτός φυλακών.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στον «Ε.Τ.» ότι θα γίνει προσπάθεια ανακατανομής των κρατουμένων, αποσκοπώντας στο… σπάσιμο των «αρχηγείων» από κρατούμενους μέσα στις φυλακές, αλλά και στις διασυνδέσεις τους. Η Αστυνομία πλέον θα έχει τον πρώτο λόγο για να μπορεί να προλαμβάνει φαινόμενα παραβατικότητας και να επεμβαίνει άμεσα στις φυλακές. Αλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, με την Αντιτρομοκρατική να καταφέρνει να εξαρθρώνει την αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών» που είχε στο «εγκληματικό μενού» της από εκβιασμούς μέχρι εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου.

Σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης έγινε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, σχετικά με το θέμα των φυλακών. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την ενσωμάτωση της μεταφοράς των υπηρεσιών από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνολικότερα θα πρέπει να υπάρξει τάξη και ασφάλεια μέσα στο χώρο.

Δεδομένου, φυσικά, ότι η κατάσταση είναι άσχημη τα τελευταία χρόνια», σχολίασε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., πρόθεση του νέου υφυπουργού, υπεύθυνου για την αντεγκληματική πολιτική, αλλά και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η άμεση συνεργασία σωφρονιστικών και αστυνομικών, με στόχο όχι μόνο την καταστολή εξεγέρσεων αλλά και την αποτροπή εγκληματικών συνεργασιών των κρατουμένων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Ποια είναι η κατάσταση όμως που επικρατεί σήμερα; Φυλακές δύο ταχυτήτων. Σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού. Από τη μία μεριά ένα κελί VIP… γεμάτο με χιλιάδες ευρώ, πανάκριβα αλκοολούχα ποτά, ναρκωτικά όπως κοκαΐνη και χασίς και τεράστιες τηλεοράσεις και από την άλλη ένα κελί με «στοιβαγμένους» κρατούμενους. Σαν τα… ποντίκια. Η κατάσταση; «Γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια μέσα στις φυλακές. Εμείς διεκδικούμε απλώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Τίποτα παραπάνω. Δεν θέλουμε χλιδή, απλά δεν τιμάει την κοινωνία μας κάποιοι να ζουν έτσι και εμάς να μας θεωρούν κρατούμενους τρίτης κατηγορίας», εξομολογείται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ένας κρατούμενος, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας πρόσφατα σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί εντόπισαν κρατούμενους να έχουν εξοπλισμό για… κρέπες, τις οποίες πουλούσαν σε καθημερινό επίπεδο. Παράλληλα, βρήκαν μηχανές παρασκευής καφέ… εσπρέσο, με τους κρατούμενους να πουλάνε τον καφέ αρκετά πιο ακριβά συγκριτικά με τις τιμές που συναντάμε καθημερινά στα καταστήματα. Τα προαναφερθέντα είναι δύο από τα πολλά παραδείγματα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στον Κορυδαλλό. Πρόσφατα πάνοπλοι άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας εισέβαλαν στο σωφρονιστικό κατάστημα μετά από συμπλοκές κρατουμένων και άρχισαν να κάνουν ελέγχους σε κελιά. Την ίδια στιγμή κρατούμενοι τραβούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τους αστυνομικούς να εισβάλλουν στα κελιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κρατούμενοι δεν δίστασαν να αναρτήσουν το βίντεο στο Διαδίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι κρατούμενοι δεν έχουν τα στοιχειώδη ενώ άλλοι μπορούν να βρουν ό,τι θέλουν σε… συγκεκριμένες τιμές. «Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Στον Κορυδαλλό είναι χαμηλότερες οι τιμές συγκριτικά με άλλες τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα έγκυρη πηγή από πλευράς σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ενδεικτικά:

1) Ενα κινητό μπορεί να πουληθεί από 50 έως και 200 ευρώ.
2) Κάποιος μπορεί να βρει… τηλεόραση με 1.000 ευρώ.
3) Ναρκωτικές ουσίες στην… τιμή της αγοράς εκτός φυλακών, καθώς «όσο υπάρχει ζήτηση μεγάλη θα υπάρχει προσφορά».
4) Αλκοολούχα ποτά από 50 έως 100 ευρώ…

Πηγή: eleftherostypos.gr