Την ερχόμενη Κυριακή φορτώνονται οι S400 σε δύο ρωσικά αεροσκάφη και εντός της άλλης βδομάδας αναμένεται να είναι στην Τουρκία, μεταδίδει το τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στην Τουρκία έχει φτάσει μια 9μελής ειδική ομάδα τεχνικών ενώ μια άλλη ομάδα η οποία θα κάνει τις τεχνικές εργασίες εγκατάστασης των S400 αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα. Σε πρώτη φάση θα φτάσει μόνο μια συστοιχία S400 και η μεταφορά θα γίνει σε στάδια.

Στην Άγκυρα τοποθετείται η πρώτη συστοιχία πυραύλων S400 η οποία αναμένεται να φτάσει σε δέκα μέρες, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ η οποία αποκαλύπτει ότι έχει ήδη διοριστεί διοικητής για τους S400 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το πυραυλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και σε άλλες περιοχές. Η τουρκική εφημερίδα με τίτλο «Διορίστηκε διοικητής για τους S400», αναφέρει ότι έχει διοριστεί ο πρώτος διοικητής για τους S400 με τον βαθμό του σμηναγού ο οποίος ασκεί καθήκοντα στην Άγκυρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι το σύστημα δεν θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προχωρά η παράδοση των S-400 στην Άγκυρα παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ Θέμα ημερών είναι πλέον η παράδοση των S-400 από τη Μόσχα στην Άγκυρα, παρά τις αντιδράσεις της αμερικανικής, κυρίως, πλευράς, που απειλεί με «πάγωμα» των F-35. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο TASS που επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου στο τουρκικό κανάλι TGRT. «Θα δείτε μόλις περάσει η εβδομάδα. Ο πρόεδρος μας έχει μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήδη πέρασε. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε να υλοποιείται η συμφωνία για τους S-400», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ. Στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η παράδοση των S-400 αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Οι S400 στην Κύπρο;» γράφει ότι άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο οι S 400 που η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία να τοποθετηθούν στην Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης έντασης για τα ενεργειακά και την ένταση στον πόλεμο Τουρκίας – Συρίας. Αναφέρεται σε δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αχμέτ Μπεράτ Τσιονκάρ στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια».