Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Δεν χρειάζεται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Δανία είναι «ανοιχτή» στην ιδέα να στείλει F-16 στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει στην πολεμική προσπάθειά της εναντίον της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση DR. «Δεν θα αποκλείσω το ότι σε κάποιο σημείο μπορεί να είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τη συμβολή μαχητικών αεροπλάνων», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.

Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας έχει αγοράσει 77 μαχητικά από τα χρόνια του 1970, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις. Περίπου 30 από αυτά βρίσκονται τώρα σε λειτουργία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Η Ουκρανία ζήτησε φέτος από τους Δυτικούς συμμάχους περισσότερο προηγμένα όπλα περιλαμβανομένων μαχητικών αεροπλάνων. Δυτικές χώρες που έχουν παράσχει όπλα στην Ουκρανία έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να στείλουν μαχητικά ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.