Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» ή «Adrian Darya», το οποίο ήταν ακινητοποιημένο στο Γιβραλτάρ, πλέον πλέει στη Μεσόγειο, με ανατολική κατεύθυνση και στις 25 Αυγούστου θα βρίσκεται νότια της Καλαμάτας, εν πλω προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες να μην προσφέρουν βοήθεια στο ιρανικό πλοίο, διότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί έμπρακτη στήριξη στην τρομοκρατία. Πάντως ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα κατάπλευσης του πλοίο σε ελληνικό λιμάνι.

Comments

  1. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι η βοήθεια στο πετρελαιοφόρο ισοδυναμεί με συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση. Η τουρκία εδώ και μια δεκαετία, χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και υποστηρίζει χιλιάδες τρομοκράτες τζιχαντιστές σε Συρία και Λιβύη. Οι τρομοκράτες δε αυτοί επιχειρούν σε συνεργασία με χερσαία τμήματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και υποστηριζόμενοι από μαχητικά, ελικόπτερα και UCAV της τουρκικής αεροπορίας. Η τουρκία έκανε για πολλά χρόνια λαθρεμπόριο πετρελαίου με τη τζιχαντιστική οργάνωση ισλαμικό κράτος. Η τουρκία εδώ και πολλά χρόνια συνεργαζόταν με το Ιράν κάνοντας λαθρεμπόριο για το σπάσιμο του Αμερικανικού εμπάργκο. Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν η σύλληψη και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μόνο του μεσαζοντα λαθρεμπόρου ο οποίος όμως ήταν ο διαμεσολαβητής του Ερντογάν. Τώρα πλέον αφέθηκε ή θα αφεθεί και ελέυθερος. Επειδή κάποιοι παραπονιούνται ότι οι ΗΠΑ φέρονται σαν Πόντιος Πιλάτος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχω να πω ότι μακάρι να φέρονταν ως Πόντιος Πιλάτος και να κρατούσαν αυστηρή ουδετερότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ στο δίπολο τουρκία-Ελλάδα παίζουν 100-0.

  2. Τώρα αν έχουμε τα κότσια και θα ήταν και σωστό, θα πρέπει να ενεργήσουμε όπως το Γιβραλτάρ και βάση την ΕΕ και να μην δεχόμαστε σαν ελεύθερο κράτος «πιέσεις» από τους Αμερικανούς. Όταν ο κ.Τράμπ δεν άκουγε κανέναν από τους Ευρωπαίους και τερμάτισε την συνθήκη πυρηνικών με τους Ιρανούς, τώρα μας ζητά και τα ρέστα. Πρέπει να δώσουμε τους Αμερικανούς να καταλάβουνε, ότι η ΗΠΑ είναι μακριά από το Ιράν, αλλά όχι η Ελλαδίτσα. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σ’αυτό το παιχνίδι, σ’αυτές τις κρίσεις, τους εκβιασμούς και τους πολέμους που βοηθούν τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά αφήνουν καμμένη γη και προβλήματα στη περιοχή μας. Θέλουμε συνεργασία και φιλία με τους Αμερικανούς, αλλά δε θέλουμε να ήμαστε ο χρήσιμος ηλίθιος. Αν δε το σέβοντε αυτό, δεν κάνουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *