Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (20.08.2018) όταν δράστης που επέβαινε σε λευκό αυτοκίνητο άνοιξε πυρ προς το κτίριο. Η επίθεση έγινε την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και των οικονομικών κυρώσεων.

Από τους πυροβολισμούς στην αμερικανική πρεσβεία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Τουλάχιστον έξι πυροβολισμοί ρίχθηκαν σε πύλη ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν 05:30 τα ξημερώματα όταν ο λευκό αυτοκίνητο πέρασε μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας. Τρεις σφαίρες έπληξαν μια σιδερένια πόρτα κι ένα παράθυρο της πρεσβείας σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας. Η πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα λόγω της δημόσιας αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας σημειώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας. «Ευχαριστούμε την τουρκική εθνική αστυνομία για την ταχεία αντίδρασή της».

Πλάνα βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Haberturk δείχνουν αστυνομικές ομάδες να επιθεωρούν μία από τις εισόδους της πρεσβείας ενώ η ζημιά που προκλήθηκε από έναν πυροβολισμό είναι ορατή σε ένα παράθυρο. Ανέφερε πως στη σκηνή βρέθηκαν άδεια φυσίγγια.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση στο Twitter και είπε πως διεξάγεται έρευνα για το συμβάν. «Είναι μια σαφής προσπάθεια να προκληθεί χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν. «Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες αποστολές τελούν από την εγγύηση των νόμων», τόνισε. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν αποτελέσει στο παρελθόν στόχους επιθέσεων από μαχητές και έχουν αντιμετωπίσει πολλές απειλές ασφαλείας.