Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των τεθωρακισμένων οχημάτων Puma, ο Γερμανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο, ύψους € 54 εκατομμυρίων, με τη Rheinmetall για την προμήθεια ανταλλακτικών, υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης των οχημάτων. Από τα € 54 εκατομμύρια, τα € 44 εκατομμύρια αφορούν στην αγορά των ανταλλακτικών και υλικών, ενώ τα € 10 εκατομμύρια αφορούν στις εργασίες και τις υπηρεσίες. Η παροχή των υλικών θα ξεκινήσει άμεσα, το πρώτο μισό του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2018, έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Ελεγκτών (Bundesrechnungshof) της Γερμανίας ανέφερε ότι η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη των Puma στο Γερμανικό Στρατό, ενδέχεται θα καθυστερήσει κι άλλο, πέραν του 2024, λαμβάνοντας υπόψη την αργή διαδικασία των παραδόσεων, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με την έκθεση το 2016 η διαθεσιμότητας των Puma ήταν στο 48%, ενώ το 2017 ήταν μόλις 43%.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι το όχημα δείχνει «συστημική αστάθεια», δηλαδή παρουσιάζει συχνές βλάβες κατά την εκπαίδευσης, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί  με ακρίβεια η κεντρική πηγή που ευθύνεται για τις βλάβες των υπό-συστημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το 200ο Puma παραδόθηκε τον Μάιο του 2018, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 είχαν παραδοθεί 284 οχήματα. Συνολικά, ο Γερμανικός Στρατός αναμένεται να παραλάβει 342 Puma, μέχρι τα τέλη του 2020, αντί των 405 που είχε αρχικά προγραμματίσει να προμηθευτεί.

Το πρόγραμμα υποστήριξης των Puma είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει ο Γερμανικός Στρατός για την αποκατάσταση της διασεσιμότητας των Puma. Το δεύτερο μέτρο είναι η αναβάθμιση των οχημάτων, πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2018. Η αναβάθμιση των οχημάτων θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο καλύπτει αναβαθμίσεις οι οποίες αφορούν στον τομέα της διοίκησης και του ελέγχου, της επίγνωσης της τακτικής καταστάσεων και της αυξημένης αντιαρματική ικανότητα, ενώ το δεύτερο στάδιο καλύπτει αναβαθμίσεις στον τομέα της εμπλοκής στόχων.

Συγκεκριμένα, στα οχήματα θα εγκατασταθεί το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών PRC117, το οποίο θα εξασφαλίσει την επικοινωνία του οχήματος με άλλα οχήματα ή επίπεδα διοικήσεως στο πλαίσιο διακλαδικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η επίγνωση της τακτικής κατάστασης θα αυξηθεί με την αντικατάσταση των ασπρόμαυρων καμερών με έγχρωμες κάμερες θερμικής απεικόνισης. Στις νέες κάμερες θα έχουν πρόσβαση όλοι: Ο αρχηγός του πληρώματος, ο οδηγός, ο πυροβολητή και οι στρατιώτες, είτε βρίσκονται εντός του οχήματος είτε εκτός. Επικουρικά, ο οδηγός θα αποκτήσει και δύο θερμικές κάμερες παρατήρησης εμπρός και πίσω για την οδήγηση.

Η αντιαρματική ικανότητα του Puma θα αυξηθεί με την ενσωμάτωση ενός διπλού εκτοξευτή βλημάτων EuroSpike LR1, μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων, στο αριστερό μέρος του πύργου. Τέλος, τα οχήματα θα εφοδιαστούν με το νέο λογισμικό διαχείρισης μάχης SitaWare Frontline (θα εγκατασταθεί και στα Leopard-2, αλλά και σε άλλα οχήματα του Γερμανικού Στρατού). Το SitaWare Frontline παρέχει αυτόματη και ανανεωμένη, ανά πάσα στιγμή, επίγνωση της τακτικής κατάστασης (θέση φίλιων και εχθρικών δυνάμεων, περιοχές υψηλού κινδύνου, σημεία ενδιαφέροντος και άλλες ζωτικής σημασίας πληροφορίες), ενώ παράγει ψηφιακούς χάρτες διαχειριζόμενους με την αφή.