Αντικειμενικός Σκοπός του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και του ΓΕΕΘΑ είναι η απόκτηση δύο Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS (36 εκτοξευτές) ισραηλινής προέλευσης. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ αξιολογείται και η προοπτική απόκτησης ευρωπαϊκών οχημάτων (EURO-PULS) καθώς και ευρωπαϊκών πυρομαχικών για πυραυλικά συστήματα. Παράλληλα, η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σηματοδοτεί καίριες εξελίξεις για το Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Διεύθυνσης Πυροβολικού είναι η απόκτηση δύο Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS με το ανάλογο απόθεμα πυρομαχικά τακτικού, επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου. Το κονδύλι ύψους 1.1 δις ευρώ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS στο επίπεδο M-270 A1 (ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παρωχημένο, σχεδόν εικοσαετίας), θα διατεθεί για την απόκτηση νέων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων παράλληλα με νέα πυραυλικά οπλικά συστήματα όπως τους πυραύλους EXTRA και PREDATOR HAWK επίσης ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης. Tαυτοχρόνως, στόχος των επιτελών της Διεύθυνσης Πυροβολικού είναι η διατήρηση των αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών MLRS M-270 με το υφιστάμενο απόθεμα πυρομαχικών για όσο το δυνατόν γίνεται.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Lockheed Martin απαξίωνε πλήρως το υφιστάμενο απόθεμα ρουκετών Μ26 και πυραύλων ATACMS και οδηγούσε τον Ελληνικό Στρατό σε μια κολοσσιαία προμήθεια νέων πυρομαχικών υψηλού κόστους (GMLRS και GMLRS ER) ενώ αμφίβολη ήταν η αποδέσμευση νέων εξελιγμένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων όπως του Precision Strike Missile (PrSM). Το Πυροβολικό Μάχης θα δαπανούσε ένα ιλιγγιώδες οικονομικό ποσό (με βάση την Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος που ανέρχεται στο € 1.081.000.000) για μόλις 24 εκτοξευτές δεδομένου πως το σύνολο των υπολοίπων θα αξιοποιούσε τα υφιστάμενα πυρομαχικά τα οποία δεν δύναται να βληθούν από την έκδοση Μ-270Α1. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη ενώ όταν τα συστήματα θα εκσυγχρονίζονταν θα ήταν ήδη 50 ετών. Επίσης, ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για την ανάληψη βιομηχανικού έργου από την ελληνική αμυντική βιομηχανία κάτι που στη περίπτωση των Ισραηλινών έχει τεθεί ως απαράβατος όρος για την υλοποίηση του προγράμματος.
Αξίζει να τονιστεί για τη περίπτωση των υπέρ-πολύτιμων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile System) μπορεί να εφαρμοστεί επέκταση ορίου ζωής των βλημάτων (SLEP : Service Life Extension Program). Το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται από τον Αμερικανικό Στρατό. Στόχος, μέσω ενός τέτοιου προγράμματος, είναι να μειωθεί το κόστος για την ελληνική πλευρά και παράλληλα το υφιστάμενο απόθεμα βλημάτων ATACAMS να είναι πλήρως αξιόμαχο και λειτουργικό δίχως τη πλήρη απαξίωση του. Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση νέων υπό-συστημάτων, προς αντικατάσταση όσων έχουν πάψει να υποστηρίζονται (κυρίως κινητήρες και συστήματα πλοήγησης), και προσφέρει επιπλέον χρόνια επιχειρησιακής ζωής στα βλήματα. Επίσης, αφορά στην αντικατάσταση των υπό-πυρομαχικών από μονοκόμματη πολεμική κεφαλή και στην ενσωμάτωση πυροκροτητή προσέγγισης για αποτελέσματα επί περιοχής. Στη περίπτωση της χώρας μας λόγω μεγάλης επιχειρησιακής αναγκαιότητας χρήσης των υπό-πυρομαχικών για προσβολή στρατηγικών στόχων ή τακτικών στόχων (συγκεντρώσεις προσωπικού και υλικού) οφείλουμε να δούμε εάν γίνεται να μην αφαιρεθούν τα υπό-πυρομαχικά αλλά να γίνει αντικατάσταση όσων μερών απαιτούνται (όπως είναι οι κινητήρες και τα συστήματα πλοήγησης). Το πρόγραμμα SLEP αφορά στην αναβάθμιση των πυραύλων MGM-140A Block.1 (M-39) και MGM-140B Block.1A (M-39A1) σε M-57E1 ATACMS Unitary. Και από τις δύο (2) εκδόσεις του πυραύλου αφαιρούνται τα υπό-πυρομαχικά κατά προσωπικού/αντιαρματικά (950 και 275 Μ-74 αντίστοιχα) και ενσωματώνεται τη μονοκόμματη, διατρητική πολεμική κεφαλή θραυματοποίησης WDU-18/B (των βλημάτων Harpoon). Επίσης, τα αναβαθμισμένα βλήματα ενσωματώνουν πυροκροτητή προσέγγισης για πλήγματα περιοχής, εκτός από σημείου. Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέων συστημάτων και λογισμικού προήγησης και καθοδήγησης (συνδυασμός IMU/GPS) καθώς και νέο κινητήρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς στα 300 χιλιόμετρα (τα βλήματα MGM-140A Block.1 έχουν μέγιστο βεληνεκές 128 χιλιόμετρα, ενώ τα MGM-140B Block.1A) έχουν μέγιστο βεληνεκές 165 χιλιόμετρα). Ουσιαστικά, το πρόγραμμα SLEP/αναβάθμισης μετατρέπει τα βλήματα MGM-140A Block.1 και MGM-140B Block.1A σε MGM-168 Block.4A. Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το ελληνικό απόθεμα των ATACMS το οποίο δεν πρέπει να απαξιωθεί.
Το PULS έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την απόκριση με βέλτιστη ευελιξία πυρός, χωρίς την ανάγκη ειδικών τροποποιήσεων στο σύστημα. Μια τυπική αποστολή βολής μπορεί να εκτελεστεί σε λιγότερο από ένα λεπτό από την έναρξη. Ο εκτοξευτής διαθέτει δύο κάλαθους ρουκετών όπου μπορούν να τοποθετηθούν διαφορετικού διαμετρήματος ρουκέτες και είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος ενός υψηλής ευκινησίας φορτηγού οχήματος. Οι ρουκέτες είναι παλεταρισμένες σε ειδικά PODS (καλάθους) και ο εκτοξευτής μπορεί να φέρει μέχει δύο PODS:
- 2×18 ρουκέτες Accular των 122 χιλ. με εμβέλεια 35 χλμ, με πολεμική κεφαλή 20 κιλών.
- 2×10 ρουκέτες Accular των 160 χιλ. με εμβέλεια 40 χλμ, με πολεμική κεφαλή 35 κιλών.
- 2×4 ρουκέτες EXTRA των 306 χιλ. με εμβέλεια 150 χλμ, με κεφαλή 120 κιλών είτε ελεγχόμενης θραυσματοποίησης είτε διείσδυσης.
- 2×2 ρουκέτες Predator Hawk των 370 χιλ. με εμβέλεια 300 χλμ με ενιαία κεφαλή των 140 κιλών.
- Είτε συνδυασμό των παραπάνω
Στην DSEI 2023 η γερμανική KNDS και η Elbit Systems υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του EuroPULS με την πρόθεση της προώθησης και διάθεσης του ισραηλινού συστήματος στην Ευρωπαϊκή αγορά αλλά και την ενσωμάτωσης επιπλέον όπλων πέραν των ισραηλινής κατασκευής. Ήδη το σύστημα έχει σημειώσει επιτυχία με την παραγγελία 8 συστημάτων από τη Δανία, 20 συστημάτων από την Ολλανδία, 12 συστημάτων από την Ισπανία και αναμένεται η παραγγελία 5 αρχικών συστημάτων με προαίρεση για έως 89 ακόμη από την Γερμανία. Στην έκδοση EURO PULS που προτείνεται και στον γερμανικό στρατό, ο εκτοξευτής τοποθετείται πάνω στο σασί του Iveco Trakker GTF3 8×8, εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα. Ο φορέας τροφοδοτείται από έναν εξακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Iveco Cursor 13 που παρέχει 500 ίππους εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα επί οδών 90 km/h και αυτονομία πάνω από 750 km. Η καμπίνα φιλοξενεί τρεις στρατιώτες. Το επίπεδο προστασίας καθορίζεται ανάλογα με την επιλογή του πελάτη, το παρμπρίζ προστατεύεται από μεταλλικά προσττευτικά με γρίλιες κατά τη διάρκεια της βολής για να αποφευχθεί ζημιά στο θωρακισμένο γυαλί. Πίσω από την καμπίνα, ένας γερανός επιτρέπει στο EuroPULS να επαναφορτώνει αυτόνομα τους καλάθους του. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά ανεφοδιασμού θα αφήσουν τους καλάθους με τα απαιτούμενα πυρομαχικά σε ένα σημείο συνάντησης όπου ο εκτοξευτής θα κατευθυνθεί μόλις ολοκληρώσει την αποστολή βολής, εξασφαλίζοντας μέγιστη διασπορά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο συγκέντρωσης φορτίου πυρομαχικών στο ίδιο σημείο. Εάν ένας πελάτης επιλέξει ένα φορτηγό φορέα που δεν διαθέτει γερανό, η επαναφόρτωση θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός ειδικευμένου οχήματος εξοπλισμένου με γερανό. Στη γερμανική διάταξη, το EuroPULS θα έχει βάρος μάχης 38 τόνων, με διαστάσεις, 10,5 × 2,55 × 3,83 μέτρα (μ x π x υ).
Η ευελιξία του EuroPULS δεν συνδέεται μόνο με τα πυρομαχικά. Το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε διαφορετικά σασί με τροχούς. Η Ολλανδία π.χ. παρήγγειλε τους εκτοξευτές της PULS να εγκατασταθούν σε φορτηγά Scania Gryphu 8×8, ενώ μια άλλη επιλογή είναι μπορεί να είναι τα φορτηγά Rheinmetall HX ή τα σασί Tatra 6×6. Με τη συνεργασία της KNDS και της Elbit Systems υπάρχει πρόθεση να ενσωματωθούν στο μέλλον διάφορα όπλα ευρωπαϊκής προέλευσης όπως ο NSM της Kongsberg με εμβέλεια 250 χιλιόμετρα και ο JFSM της MBDA με εμβέλεια περί τα 500 χιλιόμετρα. Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «ILA 2024» η MBDA Deutschland ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον οι πολλαπλοί εκτοξευτές EuroPULS (έκδοση των ισραηλινών εκτοξευτών PULS) θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκούς πυραύλους JFS-M (Joint Fire Support Missile) μέγιστου βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων. Επίσης η ευρωπαϊκή έκδοση θα περιλαμβάνει στο οπλοστάσιο και τα περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker της Elbit, τα οποία μπορούν να φτάσουν στον στόχο τους σε απόσταση 100 km. Εφοδιασμένα με δύο διαφορετικές κεφαλές, βάρους 5 ή 10 κιλών, μπορούν να περιπλανηθούν στην περιοχή ενδιαφέροντος αντίστοιχα 2 ώρες με τη μικρότερη κεφαλή και 1 ώρα με τη μεγαλύτερη. Πέραν αυτών το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει τα περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker, μέγιστου βεληνεκούς 100 χιλιομέτρων, τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), μέγιστου βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων και τους πυραύλους κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile), μέγιστου βεληνεκούς άνω των 250 χιλιομέτρων. Με την προσθήκη των πυραύλων JFS-M τα συστήματα θα μπορούν να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις έως και 500 χιλιόμετρα. Η ανάπτυξη του JFS-M ξεκίνησε το 2021. Ενσωματώνει μονοκόμματη πολεμική κεφαλή βάρους 80 κιλών, ενώ η ταχύτητα πλεύσης του θα κυμαίνεται μεταξύ Mach 0,5 και Mach 0,9. Το σύστημα καθοδήγησής τους θα είναι συνδυασμός GNSS (ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας) και INS, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί και σύστημα σύγκρισης-παραβολής απεικονίσεων (ψηφιακών φωτογραφιών) της ευρύτερης περιοχής του στόχου.
Οι απεικονίσεις αυτές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύστημα σχεδίασης αποστολής του JFS-M για τη σύνθεση μίας τρισδιάστατης απεικόνισης της περιοχής του στόχου, αλλά και του εδαφικού ανάγλυφου της διαδρομής του όπλου προς το στόχο ή τους στόχους που έχουν επιλεγεί, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτή η ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση θα μπορεί να εισαχθεί στο σύστημα ναυτιλίας του JFS-M για την καθοδήγησή του μέχρι το στόχο. Αυτό πρακτικά επιτρέπει στο βλήμα σε περιβάλλον άρνησης GPS να επιχειρεί με ακρίβεια και φονική αποτελεσματικότητα. Επιπροσθέτως ένα αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα του παραπάνω βλήματος είναι πως δύναται να προσβάλει και κινούμενους στόχους με ταυτόχρονη ανανέωση των δεδομένων του στόχου (πορεία και ταχύτητα) μέσω ζεύξης δεδομένων από κάποιο άλλο μέσο (UAV ή δορυφόρο). To ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιείται για την σχεδίαση διαδρομών οι οποίες θα τροφοδοτούν τα συστήματα καθοδήγησης πολλών JFS-M τα οποία θα κατευθύνονται στον ίδιο στόχο (MMSI : Multiple Missile Simultaneous Impact). Σκοπός είναι ο κορεσμός της εχθρικής αεράμυνας μέσω της επίθεσης από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ μέσω του συστήματος σχεδίασης αποστολής μπορούν να αποφευχθούν και περιοχές στις οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχει πυκνό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό δίκτυο. Πρόβλεψη υπάρχει ήδη για την ανάπτυξη εκτοξευτών JFS-M από μονάδες επιφανείας, αλλά και για την ανάπτυξη αερομεταφερόμενης έκδοσης. Επίσης, το JFS-M θα μπει σε παραγωγή σε αρκετές διαφορετικές εκδόσεις εξοπλισμένο είτε με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες (τηλεοπτικό ΕΟ ημέρας και υπέρυθρο IR), είτε ακόμα και με παθητικό ηλεκτρομαγνητικό και με μικρότερη πολεμική κεφαλή για την καταστροφή ραντάρ του αντιπάλου.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν παραγγελθεί:
- 8 εκτοξευτές από τη Δανία κόστους 133 εκατ. δολαρίων (2 Μαρτίου 2023).
- 20 εκτοξευτές από την Ολλανδία κόστους 305 εκατ. δολαρίων (18 Μαΐου 2023).
- 16 εκτοξευτές από την Ισπανία κόστους 576,5 ενατ. Ευρώ (Οκτώβριος 2023). Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης 16 PODS με 288 πυραύλους Accular 122 χιλ., 28 PODS με 122 πυραύλους EXTRA 306 χιλ., 32 PODS με 64 πυραύλους Predator Hawk 370 χιλ και 216 εκπαιδευτικές ρουκέτες.
Το ισπανικό πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 700 εκατομυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει 12 εκτοξευτές μαζί με τα παραπάνω πυρομαχικά, δύο οχήματα περισυλλογής, έξι οχήματα για κάλυψη των σχετικών αναγκών των Παρατηρητών του Πυροβολικού καθώς και 10 διοικητικά οχήματα (ΚΔΠ), εξομειωτή και τεχνική υποστήριξη ύψους 414,2 εκατ. ευρώ. Τέσσερα πολυλειτουργικά ραντάρ κόστους 76,7 εκατ. ευρώ. Τέσσερα συστήματα ταντικών UAVs και δεκάδες drones επιτήρησης, οπλισμένων και καμικάζι καθώς και ενσωμάτωση στο τακτικό σύστημα Talos κόστους περί τα 200 εκατομύρια ευρώ. Εν κατακλείδι, το ισραηλινό σύστημα είναι ένας ελβετικός σουγιάς με πολλαπλές δυνατότητες σε προσιτό κόστος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Ο οποίος στο μέλλον με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών όπλων θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη γκάμα εξελιγμένων πυραύλων βαλλιστικής τροχιάς και οριζόντιας πλεύσης. Η επιλογή του από τον Ε.Σ. θα του έδινε τη δυνατότητα να διαθέτει εξελιγμένα όπλα χωρίς εξαγωγικούς περιορισμούς.