Το Ιταλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στις 8 Μαρτίου, με εκπροσώπους της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της EDA (European Defence Agency), με αντικείμενο το πρόγραμμα ευρωπαϊκής κορβέτας EPC (European Patrol Corvette). Συγκεκριμένα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η σύνταξη του προσχεδίου των κοινών επιχειρησιακών απαιτήσεων, κάτι απολύτως αναγκαίο για την περεταίρω εξέλιξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα EPC είναι μέρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας PESCO (Permanent Structured Cooperation) για την ανάπτυξη της δομικής συνεργασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Το σχέδιο προτάθηκε από το Ιταλικό Ναυτικό και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου του 2019.
Εκτός της Ιταλίας (συντονιστής του προγράμματος), της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, στο πρόγραμμα συμμετέχει, ως παρατηρητής, και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιταλικού Ναυτικού, υπήρξε σύγκλιση ως προς την προετοιμασία των αρχικών εγγράφων και την δημιουργία των γραμμών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η ανάπτυξη του προγράμματος. Επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης των εθνικών επιχειρησιακών απαιτήσεων και στη συνέχει να ξεκινήσει η φάση της σχεδίασης. «Αν όλα πάνε καλά το συμβόλαιο ναυπήγησης των πλοίων EPC μπορεί να υπογραφεί το 2025, η τοποθέτηση τρόπιδας για το πρώτο πλοίο να γίνει το 2026 και η παράδοση του πρώτου πλοίου το 2030», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιταλικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα το πρόγραμμα EPC θα κοστίσει περί τα € 6 δισεκατομμύρια, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για 20 συνολικά πλοία, εκ των οποίων έξι (6) για τη Γαλλία, έξι (6) και την Ισπανία και οκτώ (8) για την Ιταλία. Τα πλοία θα έχουν περί τα 105 μέτρα μήκος, 3.000 τόνους εκτόπισμα και θα αναπτυχθούν σε δύο κύριες εκδόσεις: Την έκδοση μάχης και την έκδοση μακράς περιπολίας. Η ευελιξία στη σχεδίαση θα επιτρέψει σε κάθε χώρα να διαμορφώσει το πλοίο σύμφωνα με τις ανάγκες της (σύστημα διαχείρισης μάχης, αισθητήρες, όπλα κ.ά.). Επίσης, και οι δύο (2) εκδόσεις θα ενσωματώνουν βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μέσου και/ή μικρού βεληνεκούς, ενώ η έκδοση μάχης θα ενσωματώνει και σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών.