Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ύψους $ 358 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Στρατός, το οποίο θα πρέπει να ενδιαφέρει και τη χώρα μας. Ποιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην επέκταση της επιχειρησιακής ζωής (SLEP : Service Life-Extension Program) των τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους ATACMS.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν βλήματα ATACMS, επιτρέπει στους χρήστες να αναβαθμίσουν τα βλήματα των εκδόσεων MGM-140A Block.Ι (όπως η Ελλάδα) και MGM-140B Block.ΙA με νέα υπό-συστήματα, προς αντικατάσταση όσων έχει πάψει η υποστήριξη, και αυξημένο βεληνεκές.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Lockheed Martin: «Όταν ένας παλαιός ATACMS περνά πρόγραμμα SLEP στην ουσία είναι ένας νέος πύραυλος και κερδίζει 10 χρόνια επιχειρησιακής ζωής».

Το πρόγραμμα ATACMS SLEP ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 όταν ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με την Lockheed Martin για την αναβάθμιση των εν υπηρεσία βλημάτων ATACMS, μέσω της εγκατάστασης νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και του επανασχεδιασμού της εσωτερικής εργονομίας του πυραύλου.

Ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 153 βλήματα MGM-140A Block.I

Το πρόγραμμα κρίθηκε απολύτως αναγκαίο, δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής των ATACMS είναι 10 χρόνια. Έτσι πολλά βλήματα του Αμερικανικού Στρατού είτε είχαν λήξει είτε βρίσκονταν πολύ κοντά στο όριο λήξης. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, το βλήμα λύνεται ολοκληρωτικά, πρώτα αντικαθίσταται ο κινητήρας και στη συνέχεια το βλήμα ανασυντίθεται με παράλληλη τοποθέτηση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin είναι σε θέση να αναβαθμίσει 320 βλήματα το χρόνο, 400 με πλήρη ενεργοποίηση της γραμμής παραγωγής και με στόχο τα 500 βλήματα κατ’ έτος, εάν και εφόσον υπάρξει εμπορική ζήτηση.

Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει παράξει πάνω από 3.850 ATACMS, εκ των οποίων 600 έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μάχη. Τα βλήματα ATACMS εκτοξεύονται από τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών M-270 MLR και M-142 HIMARS.

Υπενθυμίζουμε ότι το απόθεμα των 153 βλημάτων MGM-140A Block.Ι του ΕΣ δημιουργήθηκε μετά από τρεις διαδοχικές παραγγελίες, τον Απρίλιο του 1996 (41 βλήματα με κόστος $ 28,6 εκατομμύρια), τον Οκτώβριο του 1997 (31 βλήματα με κόστος $ 31 εκατομμύρια) και το Σεπτέμβριο του 1998 (81 βλήματα με κόστος $ 105,3 εκατομμύρια). Δύο από τα 153 βλήματα είναι εκπαιδευτικά και δεν φέρουν πολεμική κεφαλή.