Όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικά, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Paris Air Show 2023», Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για το κοινό πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής Horizon. Το πρόγραμμα θα εκτελέσει η κοινοπραξία Naviris (50%-50% μεταξύ της ιταλικής Fincantieri και της γαλλικής Naval Group), στα τέσσερα εν υπηρεσία πλοία, δύο για κάθε χώρα. Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων των πλοίων και στην αναβάθμιση ή αντικατάσταση των υποσυστημάτων που έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά ή έχει πάψει η υποστήριξη τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης τα πλοία θα παραμείνουν αξιόμαχα και σε υπηρεσία για 15-20 περίπου χρόνια. Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο της αναβάθμισης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, από τη Naviris.

Αρχικά το συνολικό κόστος για τα τέσσερα πλοία ανέρχεται στα € 1,5 δισεκατομμύρια, ενώ τα αναβαθμισμένα πλοία αναμένεται να παραδοθούν, σε Γαλλία και Ιταλία, την περίοδο 2027-2030, ένα κάθε έτος. Το πρώτο και το τρίτο πλοίο θα παραδοθούν στην Ιταλία το 2027 και το 2029, ενώ η Γαλλία θα παραλάβει τα δικά της πλοία το 2028 και το 2030. Το κύριο μέρος της αναβάθμισης αφορά στην αναβάθμισης του αντιαεροπορικού συστήματος PAAMS (Principal Anti-Air Missile System) και την ενσωμάτωση των νέων πυραύλων Aster-30 Block.1NT, καθώς και την αλλαγή των κύριων ραντάρ των πλοίων. Μετά την αναβάθμιση τα πλοία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν, εκτός από συμβατικές αεροπορικές απειλές (αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV), και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους τεχνολογίας Cruise. Ως προς τα ραντάρ, τα ιταλικά πλοία θα εφοδιαστούν με το Kronos Grand Naval της Leonardo, ενώ τα γαλλικά με το SMART-L MM/N της Thales, αμφότερα τεχνολογίας AESA.

Εκτός της βελτίωσης των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών ικανοτήτων των πλοίων και την εγκατάσταση των νέων ραντάρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει κι άλλες προσθήκες-αλλαγές, όπως την εγκατάσταση νέων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου μάχης, ενώ θα υπάρξει αναβάθμισης και στο λογισμικό των πλοίων. Η ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων ξεκίνησε το 2002 και 2003 αντίστοιχα, ενώ παραδόθηκαν στο Γαλλικό Ναυτικό το 2008 και 2009 και στο Ιταλικό το 2007 και 2009. Τα πλοία, τα οποία έχουν ως κύρια αποστολή της αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, έχουν εκτόπισμα 7.050 τόνους, με πλήρη φόρτο. Ο αντιαεροπορικός εξοπλισμός των πλοίων αποτελείται από το σύστημα PAAMS με εκτοξευτή τύπου A50 Sylver, 48 θέσεων, για βλήματα Aster-15/30.