Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στη ΛΑΕΔ την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Μετά από τρία χρόνια απουσίας της καθιερωμένης εκδήλωσης λόγω της πανδημίας φέτος διοργανώθηκε και πάλι ενώ γιορτάστηκαν και τα 40 χρόνια του ΣΕΚΠΥ από την ημέρα της ίδρυσής του.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μαζική παρουσία μελών – επιχειρήσεων του ΣΕΚΠΥ – οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 32 μέσα στο 2022 φτάνοντας τις 190 – αλλά και πολλών επισήμων από το πολιτικό χώρο, τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Το φλουρί της πίτας έπεσε στο κομμάτι για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γάλλος Πρέσβης Πατρίκ Μεζονέβ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μισαήλ Παπαδάκης, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ,ΓΕΣ,ΓΕΑ και ΓΕΝ και Ακόλουθοι Άμυνας από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο.

Επίσης από τον Τομέα Άμυνας της ΝΔ αντιπροσωπεία με επικεφαλής την κ.Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου, από τον Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Βίτσας και ο κ. Γιώργος Τσίπρας και από τον Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Θωμάς Χατζηαθανασίου και ο κ. Τάκης Μοσχολιός.

Στην εκδήλωση έστειλε βιντεοσκοπημένη ομιλία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να έχει φυσική παρουσία – ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου εκφράζοντας και οι δύο την στήριξή τους στον ΣΕΚΠΥ και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Για τη μεγάλη διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA 23 που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στις 9 με 11 Μαϊου 2023 ενημέρωσε ο κ. Βασίλης Μπάρκας μιλώντας για τις συμμετοχές 350 επιχειρήσεων από 26 χώρες οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Στον κεντρικό χαιρετισμό της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν ανέφερε ότι «ο Σύνδεσμος γιορτάζει φέτος τα 40 έτη από την ίδρυσή του το 1982 όταν μια ομάδα μικροί κατασκευαστές (κυρίως μηχανουργεία και μεταλλικές κατασκευές), αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύνδεσμο για την αμυντική βιομηχανία».

Σήμερα, πρόσθεσε και μετά από μεγάλες δυσκολίες λόγω κρίσης «ο ΣΕΚΠΥ έχει φτάσει τα 190 μέλη, ελληνικές εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, μεγάλες, μεσαίες αλλά  κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία».

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο ΣΕΚΠΥ τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2011 και την ψήφιση του Ν.3978, όπου καταργήθηκε κάθε πρόβλεψη για υποστήριξη της ΕΑΒΙ,  αγωνίζεται και έχει αναδείξει συγκεκριμένα  ζητήματα που αφορούν την ΕΑΒΙ και ανέφερεσυγκεκριμένα:

Η επίτευξη του ελάχιστου ποσοστού 30% βιομηχανικών επιστροφών για όλες τις μεγάλες προμήθειες  

«Μπορεί στα Rafale να μην πετύχαμε σπουδαία πράγματα, λόγω και του επείγοντος της προμήθειας , στις Φρεγάτες FDI όμως, μετά από ενέργειες και πίεση της ΓΔΑΕΕ κυρίως, έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα, με 20 ελληνικές εταιρείες να έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τις γαλλικές εταιρείες και να έπονται και άλλα συμβόλαια πολύ σύντομα εντός του 2023.

Πολλοί εκτός, αλλά δυστυχώς και εντός της ΕΑΒΙ μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες όταν αναφέραμε συγκεκριμένο ποσοστό 30%, όμως η πραγματικότητα μας δικαίωσε απόλυτα όταν οι δύο ανταγωνιστές για τις κορβέτες, Γάλλοι και Ιταλοί προσέφεραν τουλάχιστον 30% Β.Ε. στις τελευταίες τους προσφορές».

Η ομιλία του Τάσου Ροζολή Προέδρου του ΣΕΚΠΥ

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα

κ. Πρέσβη (εις)

κ. Εκπρόσωπε του ΑΓΕΕΘΑ

κ. Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων

 Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι , Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία σας, μας τιμά ιδιαιτέρως και έχουμε την χαρά σας καλωσορίσουμε στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ του Συνδέσμου των Ελληνικών Εταιρειών Άμυνας Ασφάλειας και Διαστήματος.

Ο Σύνδεσμος γιορτάζει φέτος τα 40 έτη από την ίδρυσή του το 1982, όταν μια ομάδα μικροί κατασκευαστές (κυρίως μηχανουργεία και μεταλλικές κατασκευές), αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύνδεσμο για την αμυντική βιομηχανία.

Και μπορεί το 1982 να είναι αρκετά μακρινό, όμως το 2012, 30 χρόνια μετά,  όταν εισήλθα στο ΔΣ του Συνδέσμου, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα λόγω της κρίσης.

Από περίπου 60 εταιρείες προ κρίσης ο Σύνδεσμος κάποια στιγμή έφτασε κάτω από 30 εταιρείες.

Αρκετές εταιρείες δυστυχώς έκλεισαν και πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Για αυτό το λόγο είμαστε πραγματικά χαρούμενοι γιατί σήμερα, 10 χρόνια μετά, ο ΣΕΚΠΥ έχει φτάσει τα 190 μέλη, Ελληνικές εταιρείες, Κρατικές και Ιδιωτικές, Μεγάλες , Μεσαίες αλλά  κυρίως Μικρομεσαίες, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια € στην εθνική οικονομία.

Σύντομα και με την συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα είμαστε σε θέση για πρώτη φορά στην Ιστορία να έχουμε ακριβή στοιχεία για τις εταιρείες που απασχολούνται εν όλω ή εν μέρει στην Άμυνα, τους τομείς που δραστηριοποιούνται, το προσωπικό που απασχολούν, τον κύκλο εργασιών τους και το αποτύπωμα στην Εθνική οικονομία.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι καταπληκτικό πόσο εύκολα ο άνθρωπος σβήνει τα δυσάρεστα από τη μνήμη του,…. η τελευταία αντίστοιχη εκδήλωση έγινε το 2019.

Μετά λόγω κορονοϊού  δεν μπορέσαμε να ξαναβρεθούμε για τρία χρόνια 2021 και 22. Ελπίζουμε πια ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας την κρίση της πανδημίας.

Δυστυχώς όμως, η κρίση με την γείτονα, αντί να βαίνει μειούμενη, συνεχώς αυξάνεται και ήδη κατά πολλούς είχε ξεφύγει από κάθε όριο με ευθύνη των γειτόνων.

 Είναι τραγικές οι στιγμές που περνάει σήμερα ο τουρκικός λαός λόγω των σεισμών και έχει την αμέριστη υποστήριξή μας, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αναλυτές διεθνείς και εγχώριοι, σημείωσαν ότι μόνο λόγω της τραγωδίας αυτής, ελπίζουμε σε χαλάρωση της έντασης και της απειλής.

 Όμως και στο πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό στους μεγάλους σεισμούς του 1999, αλλά όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη μερικά χρόνια μετά με τα γεγονότα του Έβρου και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ό λόγος που αναφερόμαστε στη σημερινή εκδήλωση στην Τουρκική απειλή είναι γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο κύριος λόγος ύπαρξης της αμυντικής βιομηχανίας είναι η υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως σε καταστάσεις κρίσεως.

Ο ΣΕΚΠΥ τα τελευταία 11 χρόνια , από το 2011 και την ψήφιση του Ν.3978, όπου καταργήθηκε κάθε πρόβλεψη για υποστήριξη της ΕΑΒΙ  αγωνίζεται και έχει αναδείξει τα παρακάτω ως κύρια ζητήματα που αφορούν την ΕΑΒΙ:

1. Η επίτευξη του ελάχιστου ποσοστού 30% βιομηχανικών επιστροφών για όλες τις μεγάλες προμήθειες  

Μπορεί στα Rafale να μην πετύχαμε σπουδαία πράγματα, λόγω και του επείγοντος της προμήθειας , στις Φρεγάτες FDI όμως, μετά από ενέργειες και πίεση της ΓΔΑΕΕ κυρίως, έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα, με 20 ελληνικές εταιρείες να έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τις γαλλικές εταιρείες και να έπονται και άλλα συμβόλαια πολύ σύντομα εντός του 2023.

Πολλοί εκτός, αλλά δυστυχώς και εντός της ΕΑΒΙ μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες όταν αναφέραμε συγκεκριμένο ποσοστό 30% ,  όμως η πραγματικότητα μας δικαίωσε απόλυτα όταν οι δύο ανταγωνιστές για τις κορβέτες, Γάλλοι και Ιταλοί προσέφεραν τουλάχιστον 30% Β.Ε. στις τελευταίες τους προσφορές.

 2. Η συμμετοχή της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα

είχε πολύ πετυχημένο ξεκίνημα, με τις Ελληνικές εταιρείες να καταλαμβάνουν την 5η θέση επί όλων των Ευρωπαϊκών, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα πρέπει και να υλοποιηθούν οι προτάσεις των προηγούμενων ετών αλλά και κάθε χρόνο να υποστηρίζονται οι καινούριες.

Η σημερινή δομή και το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου/ ΓΔΑΕΕ χρειάζεται ενίσχυση για να συνεχίσει την επιτυχή υποστήριξη των Ελληνικών εταιρειών.

Τα ευρωπαϊκά αμυντικά ζητήματα ήρθαν για να μείνουν και θα είναι κρίμα να χάσουμε την πρωτοπορία που πετύχαμε.

3. Η συμμετοχή της Χώρας και της ΕΑΒΙ στα συνεργατικά προγράμματα της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή κορβέτα, Άρμα μάχης , Ευρωπαϊκό Μαχητικό κλπ) αλλά και των ΗΠΑ αλλά και όποιας άλλης σύμμαχικής χώρας μας καλέσει σε ανάπτυξη από κοινού .

Μην ξεχνάμε τις χαμένες ευκαιρίες για συμμετοχή στο F-16 αλλά και στο F-35.

 Πρέπει γιατί έχουμε και τις δυνατότητες αλά και δαπανάμε ικανά ποσά στην άμυνα, ώστε να είμαστε επιτέλους συμπαραγωγοί συστημάτων και όχι αργοπορημένοι πελάτες, όπως συμβαίνει σχεδόν μόνιμα, με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ όσο και για λοιπές διαστάσεις των διαπραγματεύσεων.

4. Συνεργασία με τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά ιδρύματα που επιτέλους αποφάσισαν να εμπλακούν στα της Άμυνας χωρίς τις προκαταλήψεις και τις εμμονές του παρελθόντος.

Τα ευρωπαϊκά και Νατοϊκά ερευνητικά προγράμματα είναι η χρυσή ευκαιρία για να πετύχουμε επιτέλους την ανάπτυξη προϊόντων για την αμυντική βιομηχανία και όχι απλά να κάνουμε έρευνα για την έρευνα.

5. Κρατική δομή αποκλειστικά υπεύθυνη για την ΕΑΒΙ

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, κάνουν πρόδηλη την ανάγκη για την δημιουργία κυβερνητικού φορέα σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας ή Υφυπουργείου, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες, που με το κατάλληλο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, θα ορίσει τους στόχους, θα καταστρώσει τη στρατηγική και με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θα επιτύχει την ανάπτυξη της ΕΑΒΙ.

Χωρίς θεσμικό πλαίσιο δεν κάνουμε βήματα εμπρός.

Αν υπήρχε νομικό πλαίσιο δεν θα είχαμε την χροκαθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην απαίτηση για συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά όταν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ξαναρχίσαμε να κάνουμε προμήθειες.

Δεν υπάρχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο απαξίωσης της ΕΑΒΙ από πρόσωπα ή πολιτικές δυνάμεις.

Η κύρια αιτία είναι η άγνοια των αρμοδίων που οφείλεται στην έλλειψη θεσμών.

Επίσης, είναι κατανοητή λόγω πίεσης χρόνου και κρισιμότητας των εξοπλιστικών, η ακολουθούμενη διαδικασία σήμερα, αλλά δεν μπορεί επ’άπειρον για κάθε νέα προμήθεια να ψηφίζεται και ένας νέος νόμος. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

 Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί επιτυχώς η λύση αυτή, όταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ως Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας αρμόδια για την ΕΑΒΙ είχε ουσιαστική συμβολή στη διάσωση των  Ελληνικών Κρατικών Αμυντικών εταιρειών.

Ας θυμηθούμε σε μια σύντομη αναδρομή τα κύρια γεγονότα για τον ΣΕΚΠΥ τη χρονιά που πέρασε:

  • MoU ΣΕΚΠΥ – SOGENA (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022)
  • MoU ΣΕΚΠΥ – HEMEXPO (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ GICAN ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΠΥ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “EUROSATORY2022” ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)
  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΚΠΥ – ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ” – Ernst & Young “ΕΥ”, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ” (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)
  • MoU ΣΕΚΠΥ – SIGMA CONSULTING – U-AVITALIA – DACES (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)
  • ΜoU ΣΕΚΠΥ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ” (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)
  • MoU ΣΕΚΠΥ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Τμήμα Χημικών Μηχανικών (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022)
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “EURONAVAL2022” (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022)
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ “CCIFG” (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022)
  • ΜoU ΣΕΚΠΥ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Μηχανολόγων (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022)
  • MoU ΣΕΚΠΥ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Ιατρικής (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022)
  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΚΠΥ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ”, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

Το 2022 ενεγράφησαν στον Σύνδεσμο 32 εταιρείες τόσο γιατί αναγνώρισαν την δυναμική της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά κυρίως γιατί είδαν την ουσιαστική υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ στην προσπάθεια των μελών για εξωστρέφεια και συνεργασίες με τους ξένους προμηθευτές. Με αυτές τις 32 εγγραφές ο ΣΕΚΠΥ αισίως έφτασε τα 190 μέλη

2023

Ο Σύνδεσμος για τη νέα χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών με πρώτη την επιχειρηματική επίσκεψη άνω των 25 εταιρειών, στα ναυπηγεία της NG στην Λοριέντ στις 15 Μαρτίου,

Όμως το κύριο γεγονός για την νέα χρονιά είναι η DEFEA 9-11 Μαΐου που θα διοργανωθεί για δεύτερη χρονιά στο Μετροπόλιταν από την Ρότα σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ. Ο κος Μπάρκας μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ και Διευθυντής της Έκθεσης, θα σας ενημερώσει μετά την ομιλία του  κ ΓΓ για τα νέα από την έκθεση που δεν σας κρύβω είναι ιδιαίτερα θετικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ/ΕΔ , τη Διοίκηση και τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ για την αμέριστη συνεργασία και υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, γιατί πάντα η ομάδα φέρνει τα αποτελέσματα, τον Γιάννη την Μάντυ, τη Μαρία τη Δήμητρα, τον Παρμενίωνα και τον έτερο Γιάννη που έτρεξαν την για σημερινή εκδήλωση, την  Κα Ροκαδάκη που είναι η ψυχή της Λέσχης, και φυσικά την ΡΟΤΑ για την ευγενική της χορηγία. Σας ευχαριστώ θερμά όλους για την σημερινή σας παρουσία.