Η TAI (Turkish Airspace Industries) δημοσίευσε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο φωτογραφίες από το υπό ανάπτυξη αεροσκάφος Hürjet, το οποίο αποτελεί μια αεριωθούμενης έκδοσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş. Την οριστική απόφαση ανάπτυξης του Hürjet έλαβε, ενέκρινε και ανακοίνωσε το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) το Νοέμβριο του 2017.

Πλέον το πρόγραμμα Hürjet βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του πρωτότυπου, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να είναι δικινητήριο (η απόφαση του SSM αφορά σε μονοκινητήριο αεροσκάφος). Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει το αεροσκάφος να επανασχεδιαστεί, κάτι που φυσικά θα κοστίσει τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο.

Η ΤΑΙ, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του προγράμματος, πιστεύει ότι το Hürjet θα πρέπει να σχεδιαστεί ως ένα δικινητήριο αεριωθούμενο αεροσκάφος, ως προπομπός του προγράμματος ανάπτυξης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων (πρόγραμμα TF-X).

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη πτήση του Hürjet προσδιορίζεται χρονικά για το 2021, ενώ οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι το αεροσκάφος να επιτυγχάνει ταχύτητες Mach 1,2+, να επιχειρεί σε ύψος 45.000 ποδών και να μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 3.000 κιλών.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των εκπαιδευτικών T-38M Talon, από το 2025 και μετά ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη μιας έκδοσης ελαφρού μαχητικού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Hürkuş (έκδοση Hürkuş-C) για λογαριασμό του Τουρκικού Στρατού, ο οποίος έχει εκφράσει σχετική επιχειρησιακή απαίτηση.