Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι προχωράει κανονικά με την προμήθεια των ισραηλινών τρισδιάστατων κινητών ραντάρ EL/M-2084 της IAI (Israel Aerospace Industries), παρά την προειδοποίηση του NATO ότι τα συγκεκριμένα ραντάρ μπορεί να μην είναι συμβατά και να μην ενσωματωθούν στο νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας καθώς «δεν έχουν κατασκευαστεί από χώρα-μέλος».

Το θέμα είχε προκύψει στις 7 Ιουνίου όταν το Συμβούλιο Διαπίστευσης της Διοίκηση Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ASAB : NATO Air and Missile Defense Command and Control Security Accreditation Board) ενημέρωσε την Τσεχία ότι τα EL/M-2084 μπορεί να μην είναι συμβατά με το νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί από κάποια χώρα-μέλος.

Τότε, στο άκουσμα της είδησης ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babiš, είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για μια ασυνήθιστη απόφαση» και ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, τον είχε διαβεβαιώσει ότι το EL/M-2084 έχει χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ σε πραγματικές συνθήκες μάχης και ότι το ίδιο ραντάρ έχει προμηθευτεί και ο Καναδάς (μέλος του NATO).

Η επιλογή του EL/M-2084 από την Τσεχία έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Συνολικά η Τσεχία θέλει να προμηθευτεί οκτώ EL/M-2084, στο πλαίσιο προγράμματος αξίας $ 114 εκατομμυρίων.