Ενόψει της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χθες Τετάρτη πως η χώρα του θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Θα τρέξουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει από την πλευρά μας, τηρώντας την υπόσχεσή μας. Θα συναντηθούμε με τον κ. πρόεδρο και θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία (16η-17η Μαρτίου) και συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του είναι προγραμματισμένη αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Νιινίστε θα έχουν συνομιλίες για διμερή ζητήματα, τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και θέματα που κυριαρχούν στη διεθνή επικαιρότητα. Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας (όπως και της Σουηδίας) στο ΝΑΤΟ πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μέχρι σήμερα Τουρκία και Ουγγαρία δεν έχουν ανάψει πράσινο φως.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα διαλυθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου. Οι δηλώσεις Ερντογάν ενισχύουν το σενάριο που θέλει την Τουρκία να λέει «ναι» αρχικά στην προσχώρηση της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να απαιτεί επιπλέον μέτρα από τη Σουηδία προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της. Δύο τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είναι «πολύ πιθανό» η τουρκική εθνοσυνέλευση να κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα Απριλίου.
Προχθές Τρίτη ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον παραδέχθηκε δημοσίως ότι η πιθανότητα να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία μεγεθύνθηκε, μετά τις πρόσφατες συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» (σ.σ. Κούρδους των παρατάξεων PKK και YPG) και ζητώντας την έκδοση κατηγορούμενων για «τρομοκρατία». Τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.